Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Helle lisännyt vikoja kotien kylmälaitteissa – "Merkki ja hinta eivät vaikuta. Tuhannen euron pakastin voi hajota siinä missä 200 euron pakastinkin"

Moni jääkaappi ja pakastin on hajonnut helteillä. Kuva: Vesa Tapiola vtap

Pitkään jatkunut hellejakso rasittaa kotien kylmälaitteita. Koneet ovat tiukoilla, kun myös asuntojen sisälämpötila nousee. Lahden Kodinkonehuollossa jääkaappien ja pakastimien korjaukset ovat lisääntyneet 10–15 prosenttia aiempiin kesiin verrattuna.

– Tänä aamunakin tuli neljä puhelua, joissa asiakkaat kertoivat, että jääkaapin kompressori käy koko ajan, takaseinä vetää jäähän ja lämpötila nousee. Pakastimissa on sama ilmiö: hälytysvalot palavat, kertoo toimitusjohtaja Harri Lähdemäki Lahden Kodinkonehuollosta keskiviikkona.

Hänen mukaansa helteellä kylmälaitteiden "huonommat yksilöt" alkavat tehdä jäätä, eivätkä jaksa pitää kylmyyttä. Näitä "huonompia yksilöitä" löytyy kaikista merkeistä ja malleista.

Laitteen hintakaan ei tuo eroa. Tuhannen euron pakastin voi hajota siinä missä 200 euron pakastinkin.

Se on yksilökohtaista kuten autoissakin: vikoja voi tulla kaikenhintaisiin autoihin. Toimitusjohtaja Harri Lähdemäki

– Merkki ja hinta eivät vaikuta. Laitteissa on sama toimintatapa ja ne tulevat samoilta tehtailta. Se on yksilökohtaista kuten autoissakin: vikoja voi tulla kaikenhintaisiin autoihin, Lähdemäki sanoo.

Hänen kokemuksensa mukaan niitä kylmälaitteita, joita myydään eniten, myös korjataan eniten. Se ei liity koneen laatuun vaan myyntimäärään.

Kannattaako kylmälaite korjauttaa?

Nykyään kylmälaitteille annetaan liikkeissä kahden vuoden takuuaika. Toimitusjohtaja Lähdemäen mukaan nykylaitteiden käyttöikä on keskimäärin kymmenen vuotta.

– Yksilötilanne vaikuttaa tässäkin. Olemme korjanneet 20 vuotta käytössä olleen kylmälaitteen, ja kuuden vuoden ikäistä laitetta taas ei kannattanut korjata.

Helteet ovat aiheuttaneet erityisesti kylmäaineongelmia, joissa kuumana käyvä kompressori muodostaa jäätä, mutta ei viilennä laitetta. Korjauksen hinta-arvio on 100–200 euroa. Näiden vikojen korjaus ei kuitenkaan ole aina mahdollista, vaan on ostettava uusi laite.

Toinen tyypillinen on termostaattivika, jossa termostaatti ei osaa käynnistää kompressoria. Korjauksen hinta-arvio on 130–400 euroa sen mukaan, onko termostaatti mekaaninen vai piirikortilla toimiva.

– Koneen yleiskunto ja merkki vaikuttavat siihen, suosittelemmeko koneen korjausta vai uuden ostamista. Asiakas lopulta tekee päätöksen, Lähdemäki sanoo.

Korjauksen takuu vaihtelee huoltoliikkeen mukaan yhdestä kuuteen kuukauteen. Kun tiettyjen merkkien alkuperäisiä osia käytetään, joihinkin saa kuuden kuukauden takuun. Eli jos tämä osa hajoaa puolen vuoden aikana, se korjataan takuuna.

Pakastin ajoissa päälle

Kylmälaitteita ei helpota se, että hellejakso on myös ahkerinta pakastusaikaa. Lahden Kodinkonehuollon toimitusjohtaja Harri Lähdemäki neuvoo, että pakastustoiminto kannattaa laittaa päälle jo vuorokautta ennen pakastusta ja pitää päällä vielä vuorokauden sen jälkeen, kun tuotteet on laitettu pakastimeen.

– Pakastin ehtii vuorokaudessa kylmentyä 30 pakkasasteeseen, jolloin se pakastaa nopeasti. Muuten jo 5 litraa lämmintä marjaakin voi nostaa lämpötilan - 15 asteeseen, ja laite alkaa hälyttää.

Jos pakastin hajoaa, se pystyy säilyttämään esimerkiksi marjat jäässä noin vuorokauden, kun ovea ei auota. Liha ja kala pilaantuvat herkemmin. Jäätelöt on syytä ottaa heti käyttöön tai sitten heittää pois.

Hellejakson ohessa huoltoliikkeitä työllistävät ukkoset, jotka tuovat piikin monenlaisten kodinkoneiden korjaustarpeeseen.

Nina Räty
nina.raty@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi