Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Ampiaisia on nyt poikkeuksellisen paljon ja pihapiirejä piinaavia pesiä hävitetään urakalla – "Muutaman viikon päästä koittavat mielenkiintoiset ajat"

Asiantuntijoiden mukaan ampiaisia on Suomessa jopa monikymmenkertaisesti viime vuoteen verrattuna. Myös Lahdessa pihapiireihin pesiytyneiden pörriäisten pesiä on hävitetty poikkeuksellisen paljon, sanovat tuholaistorjuntafirmat. Ihmisten ja ampiaisten konflikteja on lähiviikkoina odotettavissa enenevissä määrin, kun pesänsä hylkäävät ampiaiset lähtevät liikkeelle.

Mikko ja Reea Kuokkasen pihapiirissä oli useita ampiaispesiä, joiden hävittämisessä he joutuivat turvautumaan ammattilaisen apuun. Anticimex-yrityksen Pasi Möttönen myrkytti kattolaudoituksessa olevaa asumusta. Kuva: Jonne Heinonen

Ulkona aikaansa viettävien on ollut viime aikoina vaikea välttyä pörinältä ympärillään, sillä käynnissä on poikkeuksellisen runsas ampiaiskesä. Pesien hävittäminen on pitänyt tuholaistorjuntayritykset kiireisinä myös Lahden seudulla. Etelä-Suomen alueella operoivan kausalalaisen Tuholaistorjunta Täystuhon yrittäjä Manu Backman sanoo, että ampiaispesiä on hävitetty moninkertaisesti normaaleihin kesiin nähden.

– Tällä hetkellä kolme miestä tekee aamusta iltaan sen minkä ehtii. Silti karkeasti joka toinen työtarjous jää väliin kun on pakko sanoa, että emme ehdi.

Myös torjuntayritys Anticimexin Lahden alueesta vastaava myyntipäällikkö Juha Kankaanpää kertoo, että ampiaistöiden määrässä kuluva kesä on ollut "yksi kovimmista."

– Nyt ollaan huippulukemissa: ampiaiskeikkojen määrä on kymmenkertaistunut eteläisessä Suomessa kuukauden takaisesta. Keikkoja riittää alkusyksyyn asti, mutta määrä on varmasti kuukauden päästä jo pienempi.

Riesaa odotettavissa muutaman viikon kuluttua

Täystuho-yrityksen Backmanin mukaan ampiaiset ovat pesänrakennuksessaan etuajassa.

– Tavallisesti pesät ovat vasta loppukesällä tai syksyllä sen kokoisia kuin ne ovat nyt.

Vaikka uusia pesiä ei Backmanin mukaan enää ole odotettavissa, nykyisten asumusten koot ehtivät vielä kasvaa ja sen myötä koko ampiaiskanta suurentua.

Tuholaistorjuja Pasi Möttönen hävitti keskiviikkona ampiaispesiä hollolalaisen Kuokkasen perheen pihapiiristä. Kuva: Jonne Heinonen

– Muutaman viikon päästä koittavat mielenkiintoiset ajat, kun ampiaiset ryhtyvät hylkäämään pesiä ja lähtevät etsimään ruokaa ihmisten terasseilta ynnä muualta.

Ampiaistorjuntayrityksiä työllistävät pääasiassa omakotitalojen ja vapaa-ajan asuntojen terassien alle, kattolaudoituksiin tai muihin hankaliin paikkoihin tehdyt pesät.

– Ihmiset hävittävät helpoissa paikoissa olevat pesät itse jo alkukesällä, kun ne ovat pieniä.

Jopa 20-kertainen kasvu viime vuoteen

Suomessa on tänä kesänä jopa 20 kertaa enemmän ampiaisia kuin viime vuonna, arvioi Itä-Suomen yliopiston ympäristö- ja biotieteiden laitoksen apulaisprofessori Jouni Sorvari. Sorvarin mukaan ampiaisia on tavallisestikin joka toinen vuosi enemmän ja joka toinen vuosi vähemmän, mutta tämä kesä on silti poikkeuksellinen.

Ampiaiset ovat järjestäneet tuholaistorjuntayrityksille töitä tänä kesänä Etelä-Suomessa. Kuva: Jonne Heinonen

– Tämä on runsaaksi ampiaiskesäksi runsaanpuoleinen, kun keväällä ja alkukesällä säät olivat ampiaisten kannalta niin hyvät. Vuonna 2014 oli myös mieletön kesä. Tuskin määrä nyt kuitenkaan sitä suurempi on.

Sorvarin mukaan vähäsateinen ja lämmin alkukesä on ideaalinen ampiaisille. Viime aikojen säät tosin ovat saattaneet käydä jo liian kuumiksi ja kuiviksi.

– Ampiaisten jälkikasvu tarvitsee tasaiset olosuhteet. Jos pesä on paikassa johon aurinko paistaa, se saattaa lämmetä liikaa. Sellainen 20–25 asteen lämpötila on ihanteellinen. Jos vielä sopivasti sataa, luonto on vehreä ja on paljon hyönteisiä ja kukissa mettä.

Sorvari arvioi, että ampiaisia on eniten Etelä-Suomessa. Hänen mukaansa ampiaisten määrä saattaa kasvaa vielä ainakin elokuun puoliväliin asti, minkä jälkeen se kääntyy laskuun. Ampiaisia saattaa silti kohdata vielä syyskuussakin.

Akuuttiin hakeutunut ampiaisten takia vain muutamia

Ampiaisten runsas määrä vaikuttaa myös kauppojen valikoimiin. Esimerkiksi Holman K-Raudassa ampiaismyrkyt ovat olleet myyjä Antti Piilolan mukaan jatkuvasti loppuunmyytyjä.

Yliopiston Apteekin Lahden asiakaspalvelupäällikkö Minna Rautio sanoo, että kyypakkauksia, särkylääkkeitä ja kylmäpakkauksia ostetaan pistosten varalta tasaisesti. Vaikka äkilliseen yliherkkyyteen käytettävän Epipen-adrenaliinikynän saatavuudessa on valtakunnallisia ongelmia, Lahdesta löytyy korvaavia valmisteita.

Lue myös: Adrenaliinikynät loppuivat tukusta, Lahden apteekeissa myydään valtaosin ei-oota – "Kyseessä on monen hengen pelastaja"
 

Päijät-Hämeen ensihoito- ja päivystyskeskuksen johtava ylilääkäri Liisa Kokkosen mukaan pistosten vuoksi päivystykseen on hakeutunut viime päivinä vain muutamia henkilöitä.

– Eivätköhän ihmiset osaa suurimmalta osin hoitaa pistot kotona. Jos on allergioita ja pisto aiheuttaa vaikean reaktion, tai jos ampiainen pistää esimerkiksi pientä lasta kasvojen tai kaulan alueelle, päivystyskäynti on aiheellinen.

Kuva: Kati Eloranta
Janne Nieminen
janne.nieminen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi