Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Salaman rikkomien autojen omistajat jännittävät vakuutuskorvauksia

Salama iski rikki kymmenen autoa lauantaina Hartolassa. Korvauslinjoissa voi olla eroja yhtiöiden välillä.

Kuva: Saila Ziemann

Peräti kymmenen parkkipaikalla ollutta autoa Hartolassa lauantai-iltana rikkonut salamaisku on erittäin harvinainen tilanne myös vakuutusyhtiöiden näkökulmasta. Kolmen eri yhtiön edustajat kertovat, että salamaniskuista tulee vähän korvausvaatimuksia ja silloinkin vain yhdestä autosta.

– En muista yhtään tapausta, jossa salama olisi rikkonut enemmän kuin yhden auton, mutta erilaisia erikoisuuksia tulee aina vastaan, yli 25 vuotta alalla työskennellyt OP Vakuutuksen korvauspäällikkö Sami Reinikka kuvailee.

Reinikka ei osaa vielä arvioida, millaisia vikoja salama on autoihin aiheuttanut, mutta suurin osa autoista ei käynnistynyt iskun jälkeen ja yleensä salamat vaurioittavat sähkölaitteita. Jokainen auto hinattiin jo viikonlopun aikana korjaamoille eri puolella Suomea, joissa niiden kuntoa selvitellään yhdessä vakuutusyhtiöiden autoteknisten ammattilaisten kanssa.

– Näitä vikoja ei ole yleensä helppo selvittää tai korjata. Riippuu tietysti autosta. Joku voi selvitä edullisesti vain yhden komponentin vaihdolla, Reinikka sanoo.

Osa vaatii selviä jälkiä

LähiTapiolasta kerrotaan, että heille tulee ajoittain korvausvaatimuksia, joissa autosta ei löydy ulkoisia salamaniskun jälkiä, ainoastaan yksittäinen vikaantunut laite. Näissäkin tilanteissa tarvitaan laajempaa selvittelyä.

– Vakuutusehtojemme mukaan korvaamme ajoneuvoon suoraan osuneen salamaniskun aiheuttamat palovahingot. Näissä edellytämme selviä jälkiä, jotka kertovat salamaniskun osumisesta. Lisäksi vakuutusturvan laajuudesta riippuen voidaan korvata muitakin ulkoisen ja äkillisen syyn aiheuttamia vahinkoja. Tällöin pitää selvittää, mikä vahingon tosiasiallinen syy on ollut. Selvittelyyn kuuluvat niin tapahtumapaikkatiedot kuin ajoneuvon tarkemmat vikatiedot, LähiTapiolan viestintäpäällikkö Tiia Kyynäräinen kertoo.

If vahinkovakuutus oy:n ehtojen mukaan korvataan suorasta salamaniskusta aiheutuneet vahingon paloturvasta, joka sisältyy kaikkiin kaskovakuutuksiin.

– Salamaniskusta tulee olla selvitys, kuten tässä tapauksessa oli, korvauskeskuksen laatupäällikkö Solja Varke-Lipponen tarkentaa.

OP Vakuutuksen laajempi kaskovakuutus korvaa salamaiskun, joka luokitellaan äkilliseksi ja ennalta-arvaamattomaksi ulkopuoliseksi syyksi. Auton tavallinen palovakuutus ei riitä.

Valmis taisteluun

Autojen omistajat odottavatkin nyt jännittyneinä vakuutusyhtiöidensä päätöksiä.

– Mieheni on ollut yhteydessä vakuutusyhtiöön, missä ollaan ihmeissään koko oudosta tapahtumasta. Saimme jo hyväksytyt päätökset matkakulujen ja hinauksen korvauksesta, mutta vielä ei edes tiedetä miten automme on rikki, Savossa asuva Karoliina Suomalainen kertoo.

LähiTapiolan asiakkaana oleva Suomalainen on ihmeissään siitä, että eri vakuutusyhtiöillä voi eroja korvausten suhteen. Hän harkitsee vakavasti vakuutusyhtiön vaihtamista, jos se ei korvaa auton korjauskuluja ja muut yhtiöt korvaavat.

– Maksamme vakuutusyhtiölle vuosittain isoja summia, joten olen kyllä valmis tarvittaessa taistelemaan tämän asian kanssa.

Chiméne Bavard
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi