Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Vettä kuluu lahtelaiskodeissa alle keskiarvon – Lahti Aqua joutuu jo huuhtelemaan tiettyjä putkiosuuksia, koska siellä ei liiku riittävästi vettä

Kotitalouksissa käytetyn veden määrä on laskenut tasaisesti edellisen vuosikymmenen aikana. Etenkin kiinteistökohtaiset vesimittarit vähentävät käyttöä arviolta 20–30 prosentilla.

Kuva: Kati Eloranta

Lahtelaisten kotitalouksien vedenkulutus oli viime vuonna selvästi valtakunnallista keskiarvoa pienempi. Lahtelaiset käyttivät keskimäärin 119 litraa vettä päivässä, kun valtionyhtiö Motivan arvioima valtakunnallinen keskiarvo on 140 litraa. Vielä vuonna 1997 keskimääräinen päivittäinen kulutus oli Lahdessa 154 litraa. Luvut selviävät Lahden ympäristökatsauksesta.

Kiinteistökohtainen mittaus hillitsee kulutusta

Lahti Aquan toimitusjohtaja Jouni Lillman arvioi, että laskevaa kulutusta selittävät veden säästämiseen rohkaisseet kampanjat ja kehittynyt teknologia.

Lahdessa on paljon kerrostaloja, joihin on edellisten 15 vuoden aikana uusittu putkistoja, vaihdettu vesikalusteita aiempaa taloudellisempiin ja lisätty kiinteistökohtaisia vesimittareita. Kiinteistökohtaiset mittarit hillitsevät veden kulutusta, sillä mittareilla varustelluissa asunnoissa asukas maksaa ainoastaan käyttämästään vedestä.

– Lukema saattaa vielä hieman pudota nykyisestä, kun kerrostaloja saneerataan enenevissä määrin ja niihin tulee kiinteistökohtaisia mittareita. En kuitenkaan usko, että määrä hirveästi enää laskee, Lillman sanoo.

Kun kotitalouksien kuluttamaan vesimäärään lisätään mukaan teollisuuden käyttämä vesi ja vuodot, kokonaiskulutus oli Lahdessa viime vuonna keskimäärin 181 litraa päivässä.

Lillmanin mukaan liian suuri kulutuksen lasku ei ole vesihuoltoyhtiölle toivottavaa, sillä toimiakseen verkosto vaatii riittävän vesimassan kulkemisen järjestelmässä.

– Joudumme jo nyt huuhtelemaan tiettyjä putkiosuuksia, koska siellä ei liiku riittävästi vettä. Jos vesimäärä laskee, joudumme tekemään enemmän kunnossapitotöitä.

Lue myös: Lahti Aqua teki historiansa parhaan tuloksen: kaupunki saa satojentuhansien osingot
 

Lahden lukemat tyydyttävät

Lillmanin mukaan Lahden kotitalouksien kulutuslukemat ovat kansainvälisessä tarkastelussa maltillisia.

– Jos vertaa vaikka Amerikkaan, tuo luku pitää kertoa vähintään kolmella.

Myös Lahden kaupungin kestävän kehityksen koordinaattori Eira Rosberg pitää nykyisiä lukemia hyvinä.

– Emme ole suunnittelemassa mitään suuria toimenpiteitä määrän vähentämiseksi.

Energian ja materiaalien tehokkaaseen käyttöön kannustavan Motivan johtava asiantuntija Irmeli Mikkonen kertoo, että huoneistokohtaisen mittauksen on todettu vähentävän vedenkulutusta 20–30 prosentilla.

Mikkosen mukaan nykyisestä valtakunnallisesta vedenkulutuksen keskiarvosta olisi vielä varaa nipistää.

– Sellainen 100–120 litraa vuorokaudessa olisi toivottava määrä. Kulutusta pystyttäisiin vielä pienentämään sellainen 10–15 prosenttia.

Janne Nieminen
janne.nieminen@ess.fi
@
Oletko veden säästäjä vai läträäjä?
Oletko veden säästäjä vai läträäjä?
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi