Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahtelainen päiväkoti vähensi lasten ulkoilua kuumuuden takia

Lapset väsyvät helteellä normaalia nopeammin. Esimerkiksi lahtelaisessa Kilpiäisten päiväkodissa ollaan nyt ulkona vain lyhyen aikaa aamulla ja seuraavan kerran vasta iltapäivällä, silloinkin vain lyhyesti.

Sadettajat roiskivat lahtelaisissa päiväkodeissa helteellä. Kuva: Jonne Heinonen

Sadettaja keinuu edestakaisin roiskien vettä Kilpiäisten päiväkodin nurmikolle. Pihamaalla kaikuvat lasten iloiset kiljahdukset ja nauru. Jaromir Ilmonen, 3, ottaa vihreistä shortseistaan kiinni, jotta ne pysyvät vauhdissa mukana. Nopeus kiihtyy, mitä lähempänä sadettajaa hän on, yksi loikkaus ja Jaromir on taas sadettajan toisella puolella. Sama toistuu uudestaan ja uudestaan.

Lämmin sää on hellinyt suomalaisia viime viikon ajan, eikä loppua auringonpaisteelle ole vieläkään näkyvissä: Ilmatieteen laitos on antanut hellevaroituksen koko viikolle. Suomessa hellevaroitus annetaan, kun ennusteen mukaan kolmena peräkkäisenä vuorokautena päivälämpötila ylittää 27 ja yölämpötila 14 astetta.

Kilpiäisten päiväkodin lapset viilentyvät sadettajan ja kahden pienen vesialtaan avulla helteen vallitessa. Pitkään jatkunut kuuma sää ei ainakaan vielä ole aiheuttanut päiväkodissa ongelmia.

– Helle näkyy lapsilla lähinnä normaalia nopeampana väsymisenä. Kuuman ilman takia olemme vähentäneet ulkoilua. Aamulla olemme ulkona noin kello 9–10 ja iltapäivällä tulemme ulos vasta 15.30–16 aikaan. Sisällä ilmastointi pitää lapset viileänä, sanoo varhaiskasvatuksen hoitaja Heidi Parkkila-Forsström.

Hänen mukaansa lapset eivät osaa kaivata pihaleikkejä, vaikka sisällä oltaisiinkin pidempään.

– Meillä on sisälläkin pieni allas, jossa ryhmät käyvät viikoittain. Lisäksi sisältä löytyy paljon muutakin mukavaa tekemistä. En ole huomannut, että kukaan lapsi valittaisi siitä, ettei pääse ulos.

Sekä Kilpiäisten että Kaarikadun päiväkodissa on huomattu, etteivät puhallettavat uima-altaat meinaa kestää lasten käytössä. Uusia, kestävämpiä malleja ollaan pohdittu hankittavaksi. Kuva: Jonne Heinonen

Kesäpäiväkodin pakkauslista: juomapullot ja aurinkorasvaa

Kilpiäisten päiväkoti on yksi kymmenestä Lahden alueella heinäkuun ajan päivystävistä kaupungin päiväkodeista. Päivähoitoa tarvitsevat lapset ohjataan päivystäviin yksiköihin eri puolille kaupunkia, sillä suurin osa päiväkodeista sulkee ovensa heinäkuussa lomien ajaksi. Myös perhepäivähoitajien asiakkaat ohjataan tarpeen vaatiessa heinäkuussa päivystäviin päiväkoteihin. Kaikkiaan Lahdessa kaupungin päiväkoteja on 33.

Lue myös: Helle kuivattaa erityisesti iäkkäitä ja monisairaita Lahden seudullakin – lue lääkärin neuvot kuivumisen estämiseksi
 

Kesähelteiden varalta päiväkodit ohjeistavat perheitä pakkaamaan lapselleen mukaan aurinkorasvaa, juomapullon sekä pitkiä hihoja ja lahkeita, kertoo Lahden kaupungin päivähoitojohtaja Mika Harju.

– Jos alkaa tuntua liian kuumalta, on yleisenä käytäntönä ulkona vietetyn ajan lyhentäminen ja siirtyminen sisätiloihin. Toiminta on hyvin tapauskohtaista riippuen, kuinka paljon päiväkodin pihalla on suojaisia varjopaikkoja, Harju sanoo.

Kilpiäisten pihalla lasten juomapullot on aseteltu ryhmittäin koreihin. Korit sijaitsevat varjossa, jossa lasten on hyvä juoda, kun hoitajat siitä muistuttelevat. Mikäli juomapullo on jäänyt kotiin, löytyy päiväkodista mukeja ja vettä. Aurinkorasvaa ei tosin levitetä ilman vanhempien lupaa.

– Kaikki eivät käytä aurinkorasvaa, joten mekään emme laita sitä, jos se ei tule lapsen mukana. Lasta voi suojata auringolta vaatteillakin, sanoo Parkkila-Forsström.

Juomapullot odottavat varjossa janoisia. Kuva: Jonne Heinonen

Sadettajat käytössä useassa päiväkodissa

Sadettajat ovat roiskineet Kilpiäisten ohella useassa muussakin päiväkodissa Lahden alueella. Esimerkiksi Kaarikadun päiväkodissa sadettajat ovat olleet heinäkuussa kovassa käytössä. Lisäksi päiväkodin pienimmät ovat saaneet ilakoida vesialtaissa, kertoo päiväkodin johtaja Petri Salminen.

Tenava-Tonttilan päiväkodissa sadettajia ei ole, mutta vesiallas kyllä löytyy, sanoo päivystysjohtaja Tuulevi Annala.

Päivähoitojohtajan Mika Harjun mukaan päiväkotien käyttämät sadettajat tai vesialtaat eivät ole kaupungin itsensä ohjeistamia tai hankkimia. Päiväkodit voivat käyttää hankinnoissaan omaa toimintarahaansa, kuten muidenkin lelujen kohdalla.

– Sadettajat voivat olla myös osa yleistä kiinteistön hoitoa, joiden avulla pihaa suojataan kuumuudelta, Harju arvelee.

Helmi Korhonen juoksee sadettajan läpi useamman kerran. "Ei haittaa, vaikka vaatteet kastuvat", hän sanoo. Kuva: Jonne Heinonen

Kilpiäisissä Parkkila-Forsström kertoo, että sadettaja on hankittu varta vasten lasten viilentämistä varten. Uima-allas sekä sadetin ovat olleet päiväkodilla useamman vuoden ajan, mutta viime kesinä niitä ei olla juurikaan tarvittu.

– Kaikki lapset käyvät jossain välissä sprinklerissä, vaikka tekisivätkin pääsääntöisesti jotain muuta. Lomalla olevat lapset pääsevät usein viilentymään vanhempiensa mukana rannalle, joten on kiva, että mekin voimme tarjota lapsille vähän vesiviilennystä, kertoo Parkkila-Forsström.

Guli Sharef, 7, sanoo, että parasta sadettajissa on se, että se vaihtaa suuntaa.

– Voit hypätä sen läpi ja juosta pakoon. Vesi on mukavan kylmää. Jos ulkona on liian kuuma, menen varjoon, hän selittää.

Kilpiäisten päiväkodista vanhempia on pyydetty pakkaamaan vesileikkejä varten lapselle uimapuku ja osa on laittanut pyyhkeenkin matkaan. Muutama lapsi näyttää hyppäävän pieneen vesialtaaseen alushoususillaan, mutta se ei ole yleinen käytäntö.

Lapsia ei juuri tunnu haittaavan, vaikka kaikki vaatteetkin kastuisivat.

– Kesä kuivaa kyllä, sanoo Moona Lindeberg, 3.

Kilpiäisten päiväkodissa on myös pieni sisäallas, jossa lapset saavat leikkiä vuorotellen neljän hengen ryhmissä. Kuva: Jonne Heinonen

Lapsi kärsii nestehukasta aikuista herkemmin

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän terveydenhoitaja Maria Rujala muistuttaa, että pienet lapset ovat herkkiä kuumuuden haittavaikutuksille. Lapset eivät useimmiten itse ymmärrä suojautua kuumuudelta, minkä vuoksi vanhempien on oltava huolellisia.

– Lapset tarvitsevat aikuisen ohjausta, koska useinkaan he eivät itse osaa hakeutua viileämpiin paikkoihin. Kuumaan autoon lasta ei saa jättää, samoin kuin lastenvaunujakaan ei pidä jättää ulkona aurinkoon, muistuttaa Rujala.

Hänen mukaansa ulkona liikkumista kannattaa välttää päivän kuumimpaan aikaan. Myös varjoon kannattaa hakeutua, kun se vain on mahdollista.

– Etenkin 2-vuotiaan lapsen on suositeltavaa pysyä varjossa. Näin pienille lapsille ei suositella aurinkovoiteita, mutta auringolta voi suojautua kevyillä, pitkähihaisilla ja -lahkeisilla vaatteilla ja leveälierisellä hatulla. Myös oman kodin pitäminen viileänä on tärkeää, Rujala sanoo.

Juominen, vaikka ei janottaisikaan, on lapsille erityisen tärkeää.

– Nestehukka yllättää lapsen herkemmin kuin aikuisen. Onkin tärkeä pitää silmällä, että lapsella virtsaa erittyy normaalisti ja suu ei ole kuiva. Kannattaa juoda säännöllisesti, eikä odottaa janon tunnetta.

Rujalan mukaan normaali kraanavesi soveltuu janojuomaksi hyvin, mutta vanhempien on huolehdittava, että lapsen suolatasapaino elimistössä pysyy kunnossa.

– Helteellä ruoka ei maistu lapselle yhtä hyvin kuin normaalisti, mutta on tärkeää, että lapsi saa ravintoa. Lapselle voi tarjota pieniäkin ruokia, mutta ravintoa on saatava riittävän usein.

Imetettävää lasta ei tarvitse nesteyttää vedellä, mikäli hän pääsee rinnalle riittävän usein.

Jaromir Ilmonen näyttää, miten päiväkodissa voidaan viilentyä helteen aikana. Ensin juostaan sprinklerin läpi, sitten hypätään altaaseen ja lopuksi ämpäristä kaadetaan vettä päähän. Kuva: Jonne Heinonen
Vinkit

Näin olo helpottuu helteellä

Viilennä sisätilat

Kun päivällä ulkoilma on sisäilmaa lämpimämpää, sulje ikkunat ja varjosta ne auringon puolelta. Ulkoilman viilentyessä illalla avaa ikkunat ja tuuleta asunto läpivedolla. Ilmastointilaitetta käytettäessä ikkunat ja ovet on oltava kiinni. Tuuletin voi helpottaa oloa alle 35 asteisessa sisäilmassa, mutta lämpimämmässä se lisää kehon lämpökuormaa. Tuuletin lisää kehon nestehukkaa, joten muista juoda.

Juo riittävästi ja syö kevyesti

Juomisessa riittävä määrä on tavallisesti noin 1–1,5 litraa päivässä. Helteillä nesteen nauttimista kannattaa lisätä, erityisesti jos hikoilu on voimakasta. Vettä ei pidä juoda lyhyessä ajassa litrakaupalla, sillä se on vaarallista. Kuiva suu, vähentynyt virtsaamistarve ja virtsan värin muuttuminen tummemmaksi ilmaisevat liian vähäistä juomista.

Syö pienempiä aterioita mutta useammin. Suosi viileitä ja vesipitoisia ruokia, kuten salaatteja ja hedelmiä. Vältä ruokia, joissa on korkea proteiinipitoisuus, sekä alkoholia ja kofeiinia, sillä ne kuivattavat elimistöä. Vältä myös hyvin sokeripitoisia juomia.

Viilennä kehoa

Pukeudu kevyesti löysiin, mieluusti luonnonmateriaaleista valmistettuihin vaatteisiin. Auringonpaisteelta voi suojautua viileillä pitkähihaisilla ja -lahkeisilla vaatteilla, hatulla ja aurinkolaseilla.

Kehoa voi viilentää viileiden suihkujen, kosteiden vaatteiden tai kylmäkääreiden avulla. Vaihda peitto ja lakanat keveisiin, luonnonmateriaaleista valmistettuihin tekstiileihin.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinninlaitos
Ruska Paronen
ruska.paronen@ess.fi
@
Nautitko helteestä?
Nautitko helteestä?
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi