Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Hollolan keskiaikatapahtuman leirialueella kaikki nykyaikainen on poissa yleisön silmistä – jopa kynttilät itse tehtyjä

Keskiaikaisessa leiriytymisessä haasteena on suuri tavaramäärä ja sääolosuhteet.

Piia Lempiäinen ja Saara Nironen odottavat herkkujen valmistumista. Kuva: Mervi Pasanen

Hollolan kirkonkylässä järjestetään viikonloppuna keskiaikatapahtuma, joka sijoittuu vuoteen 1418. Tapahtumaan osallistuu ulkopuolisia kävijöitä sekä joukko keskiaikaharrastajia.

Osa harrastajista yöpyy keskiaikaleirissä, jossa on 40 telttaa. Leiriytyminen tapahtuu teeman mukaisesti keskiaikaiseen tapaan. Alueella leiriytyvä Hollolan keskiaikaseuran puheenjohtaja Emma Wirtanen kertoo, että valmistelut on aloitettu hyvissä ajoin. Ensimmäiset leiriytyjät saapuivat kasaamaan telttoja jo alkuviikosta.

Leirin rakentaminen alkaa teltan pystyttämisellä. Telttaan viedään lukuisia astioita ja kalusteita, kuten sänky, tuolit, pöytä ja hylly. Harrastajat tuovat usein mukanaan patjaksi pellavapussin, joka täytetään oljilla.

Keskiaikainen leiriytyminen tapahtuu alkeellisissa oloissa. Kuva: Mervi Pasanen

– Puiset kalusteet ovat näyttäviä ja helpottavat omaa olemista. Mieluummin istuu hyvällä tuolilla kuin jakkaralla koko viikonlopun, Wirtanen sanoo.

Keskiaikaista ruoanlaittoa

Leiriytyjät tuovat usein mukanaan tulilaatikon ruoanvalmistusta varten. Keskiaikaan erikoistuneen historianelävöitysryhmä Iloisen Joutsenen leiriytyjät ovat rakentaneet itse kannettavan uunin. Yleisö pääsee seuraamaan, kun Ruotsista saapunut leipuri leipoo ja valmistaa uunin avulla leipää.

– Haluamme näyttää kävijöille tavallista keskiaikaista arkielämää, sanoo Iloisen Joutsenen puheenjohtaja Elina Sojonen.

Myös astiat ovat keskiaikaisia.

Riku Pasanen polkusorvin äärellä. Polkusorvilla valmistetaan puuesineitä. Kuva: Piia Lempiäinen

– Meillä on puiset lautaset ja puulusikat. Lisäksi on paljon savisia juoma-astioita, Wirtanen kertoo.

Tyypillisiä ruokia ovat puuro, leipä ja kananmunat.

– Meillä on perinteenä valmistaa randompadaksi kutsuttua ruokaa, johon tulee esimerkiksi kaalia, lanttua, sipulia, porkkanaa ja lihaa, Wirtanen sanoo.

Ruoat valmistetaan tulella. Ruokien säilyttämiseen voi tuoda esimerkiksi kylmälaukkuja. Kuva: Mervi Pasanen

Wirtasen mukaan leirissä pystyy valmistamaan vaikeampiakin ruokia, kuten oluessa haudutettua kanaa tai erilaisia lihapatoja. Lisäksi paikallinen ravintoloitsija järjestää harrastajille ja yleisölle iltapidot, jossa on tarjolla ruokaa ja juomaa.

Osa tekee myös kynttilät itse mehiläisvahasta. Wirtasen mukaan toiminta on yhteisöllistä.

– Toinen osaa tehdä kynttilöitä, ja toinen taas jotakin muuta. Kauppaa tehdään vaihtamalla ja ostamalla.

Yleisö pääsee seuraamaan leirielämää

Keskiaikaiset astiat ovat näyttäviä. Kuva: Piia Lempiäinen

Myös vaatteet ovat keskiaikaisen tyylin mukaisia. Sojosen ryhmän jäsenet valmistavat kaikki vaatteet ja tekstiilit itse. Yleisö voi seurata, kun Sojonen kehrää lankaa värttinällä.

Miesten vaatetukseen kuuluvat usein pellavapaita ja housusukat eli hoset. Naisilla on pellavainen alusmekko, jonka päälle tulee pitkähihainen villamekko. Vaatetusta varioidaan sään mukaan. Naiset peittävä hiukset hunnulla tai hupulla. Myös miehillä hiukset ovat usein peitossa.

Tapahtumassa on myös kaksi muotinäytöstä, jossa esitellään keskiaikaista pukeutumista. Yleisö pääsee tutustumaan leireihin tapahtuman aukioloaikoina.

– Toivotamme ihmiset rohkeasti katselemaan, mitä meillä on täällä ja kyselemään keskiaikaisesta elämästä, Sojonen sanoo.

Nykyaikaiset tavarat ja laitteet eivät saa näkyä kävijöille. Sääntö koskee myös tölkkejä ja purkkeja. Vesi haetaan kannuun tai puiseen ämpäriin. Anniskeluoikeus on ravintoloitsijalla, joka on teettänyt tapahtumalle oman juhlaoluen.

Ainoana ongelmana viime vuonna olivat ampiaiset ja kuumuus.

Wirtasen mukaan harrastajat ovat tietoisia säännöistä ja noudattavat niitä hyvin.

– Ainoana ongelmana viime vuonna olivat ampiaiset ja kuumuus, Wirtanen naurahtaa.

Wirtasen mukaan tavaraa kertyy kaiken kaikkiaan runsaasti.

– Mies aina nauraa, ettei uskoisi, että on vain kaksi aikuista lähdössä, kun peräkärry ja auto ovat täynnä tavaraa, Wirtanen toteaa.

Myös Sojosen mukaan haastavinta leiriytymisessä on tavaran kuljetus alueelle.

– Keskiaikaiset esineet eivät ole kovin kevyitä tai helppoja kuljettaa. On ihana tunne, kun kaikki on vihdoin valmista ja paikoillaan.

Tapahtuma

Vajaa 7 000 kävijää

Tapahtuma on avoinna yleisölle perjantaina klo 18–23.30, lauantaina klo 10–23.30 ja sunnuntaina klo 10–17.

Keskiaikatapahtumalla on ollut viime vuosina vajaa 7 000 kävijää koko viikonloppuna.

Järjestäjinä Hollolan keskiaikaseura, Hollolan seurakunnan ja kunta.

Pääteemana on Pyhä Maria, jonka mukaan paikalle keskiaikana rakennettu kirkko nimettiin.

Harrastajia saapuu myös Suomen ulkopuolelta.

Ohjelmassa on muun muassa turnajaiset, taistelunäytös ja markkinat.

Jenna Lempinen
jenna.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi