Aiheet
Päijät-Häme

Mittari näytti 41 astetta, kun kivimiehet latoivat murikoita Lahdessa - "Ei tämä ole paha, kun varaa juomista tarpeeksi"

Helle tekee arjen tukalaksi monilla työpaikoilla. Kuumassa työskentelevät painottavat nesteytyksen, taukojen ja rauhallisen tahdin merkitystä. Aluehallintovirastosta kerrotaan, että hellejakson vuoksi työpaikan lämpötiloista on tullut jonkin verran yhteydenottoja.

Kivitöitä tekevän Hannu Syväsen mukaan Suomen paahde ei ole yhtä tukala kuin hänen Bagdadissa kokemansa. Ylhäällä Ville Muhonen. Kuva: Jonne Heinonen

Vallitseva hellejakso tekee työskentelyn tukalaksi monissa työpaikoissa. Lämpötila oli keskiviikkopäivänä auringossa peräti 41 astetta, kun Ville Muhonen ja Hannu Syvänen olivat Jalkarannantiellä kivitöissä. Kovin kevyestä työskentelystä ei ole kyse, sillä biopidätysaltaan tukimuuriin kiinnitettäviä 40–70 kilon painoisia kivilaattoja on siirreltävä käsivoimin.

– Ei tämä ole paha, kun varaa juomista tarpeeksi. Olin joskus Bagdadissa töissä. Siellä meni kuudesta seitsemään litraa vettä päivässä ja suolatabletteja päälle. Nyt menee muutama litra, Syvänen sanoo.

Hän kertoo, että taukoja pidetään tarpeen mukaan. Vilvoittelupaikat tosin ovat vähissä.

– Menemme autoon ja laitamme ilmastoinnin täysille.

Hellejakso poikinut yhteydenottoja aluehallintovirastoon

Työturvallisuuslain mukaan työnantajan on rajoitettava työntekijän altistumista liiallisille lämpöolosuhteille. Lain noudattamista valvoo työsuojeluviranomainen. Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun ylitarkastaja Eerik Tarnaala kertoo, että hellejakso on jonkin verran lisännyt työsuojeluviranomaisten puhelinneuvontaan tulleita yhteydenottoja Suomessa. Normaalisti heinäkuu on hiljaista aikaa.

– Karkeasti viime viikon lopulta tähän keskiviikkoon asti on tullut noin 40–50 puhelinyhteydenottoa työympäristöasioihin liittyen. Näistä noin puolet on koskenut työpaikan lämpötila-asioita.

Työsuojeluviranomaisten puhelinneuvontaan tulee tiedustelujen lisäksi myös valvontapyyntöjä työturvallisuuslain laiminlyönnistä. Tarnaalan mukaan viranomaiset reagoivat niihin harkintansa mukaan.

Pesulayrittäjä Johanna Kraft kertoo juovansa useita litroja kuumassa ympäristössä tehdyn työpäivän aikana. Työnjohtaja Eerik Tarnaalan mukaan saneeraustyömaalla pidetään hellepäivinä vilvoittelutauko kerran tunnissa. Kuva: Jonne Heinonen

"Äijät huolehtivat itse, että pitävät tauot"

Hämeenkatu 28:ssa tehtävän ulkosivusaneerauksen työmaalla urakka jatkuu, vaikka ylemmissä pressun huputtamissa kerroksissa lämpötila kohoaa helteellä lähelle neljääkymmentä astetta. Jatke Oy:n projektipäällikkö Teijo Viitanen sanoo, että työntekijöitä on ohjeistettu työehtosopimuksen mukaisesti. Jos lämpötila on yli 28 astetta, työskentelyjakson pituus on 50 minuuttia, minkä jälkeen seuraa 10 minuutin tauko. Lämpötilan noustessa yli 33 asteen tauko pidetään 45 minuutin välein.

– Äijät huolehtivat itse, että pitävät tauot. Tällaisilla keleillä on ehdottoman tärkeää, että niitä noudatetaan. Jos joku siellä on pidempään, siitä me emme aina välttämättä tiedä.

Työnjohtaja Samuli Majavan mukaan etenkin ulkomaalaiset työntekijät ovat kiitelleet suomalaista lainsäädäntöä.

– Ulkomailla pomo ei välttämättä paljon katsele, jos lähdetään hakemaan jäätelöä kesken päivän.

Majavan mukaan työntekijät tekevät usein kymmentuntista päivää. Kovimmilla helteillä töistä on kuitenkin lähdetty kahdeksan tunnin jälkeen.

Lue myös: Testissä Lahden torin mansikoiden maut ja litrapakkausten painoerot – "Heitot voivat olla todella suuria"
 

Mattopesulassa kuivaushuone tukalin ympäristö

Uponsillan mattopesulan yrittäjä Johanna Kraft sanoo, että viime aikoina työpäivät ovat olleet kuumia. Helteellä tukalinta on mattojen kuivaushuoneessa, jossa puhaltimet lämmittävät ilman noin 35-asteiseksi. Keskiviikkona lämpötila nousi pesulan sisätiloissa muutenkin yli kolmenkymmenen.

– Kun ripustaa mattoja kuivumaan, hiki valuu.

Kraftin mukaan helteellä on tärkeää muistaa nesteytys ja mahdollisimman rauhallinen työtahti. Hän yrittää vähentää kuormitusta myös käyttämällä kärryjä mattojen siirtelyyn ja nostamalla painavia mattoja vain kahdestaan toisen työntekijän kanssa.

– Välillä on hyvä juoda muutakin kuin vettä, esimerkiksi mehua.

Työsuojelu

Kuumuus tuo poikkeuksia työskentelyyn

Kuumatyön katsotaan alkavan, kun työympäristön lämpötila ylittää 28 astetta.

Jos työpaikan lämpötila ylittää helteen vuoksi 28 astetta, työntekijöiden altistumisaikaa kuumuudelle on rajoitettava.

Vakiintunut käytäntö on pitää 10 minuutin tauko kerran tunnissa tai tehdä jaksoittain muuta työtä viileämmissä tiloissa.

33 astetta suuremmissa lämpötiloissa ja raskaissa ruumiillisissa töissä on ryhdyttävä erityisiin suojelutoimiin.

Erityisiä toimia ovat esimerkiksi työntekijän lämpösairausriskin selvittäminen, erityiset suojavarustukset tai usein toistuvat tauot.

Ilma tuntuu sitä kuumemmalta, mitä kosteampia se on.

Työntekijöiden suositellaan juovan vettä tai laimeaa mehua 1–2 desilitraa kerrallaan 3–4 kertaa tunnissa.

Jos hikoilemalla menetettyä nestettä ei korvata juomalla, elimistö kuivuu.

Kuivuminen kuormittaa verenkiertoa, nostaa sisäelinten lämpötilaa ja aiheuttaa lämpöpyörtymisen tai lämpöhalvauksen riskin.

Lähde: Aluehallintovirasto

Janne Nieminen
janne.nieminen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt