Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Helle kuivattaa erityisesti iäkkäitä ja monisairaita Lahden seudullakin – lue lääkärin neuvot kuivumisen estämiseksi

Pitkittynyt hellejakso saa iäkkäät ja monisairaat hakeutumaan sairaalahoitoon. Tämä on huomattu myös Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän alueella. Lahden keskussairaalan ensihoito- ja päivystyskeskuksen osastoylilääkäri Kalle Kainiemi neuvoo huolehtimaan ennen kaikkea asunnon viilentämisestä ja nestetasapainon ylläpitämisestä.

Helteellä tulee muistaa pitää asunto viileänä esimerkiksi tuuletinta käyttämällä tai ikkunoita avaamalla. Arkistokuva. Kuva: Raisa Nerg / Juttupankki Stoori

Pitkittynyt hellejakso on saanut Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän alueella erityisesti iäkkäät ja monisairaat, kuivumisesta kärsivät potilaat hakeutumaan sairaalahoitoon, kertoo Lahden keskussairaalan ensihoito- ja päivystyskeskuksen osastoylilääkäri Kalle Kainiemi. Tämä johtuu Kainiemen mukaan siitä, että iäkkäillä ihmisillä nestetilavuudet ovat pienempiä, janon tunne on heikompi ja kaikki elimistön säätelymekanismit sekä mukautumiskyky kuumaan ovat heikompia kuin nuoremmilla ja työikäisillä ihmisillä.

Monisairailla henkilöillä Kainiemi viittaa potilaisiin, joilla on keuhko-, sydän- tai munuaissairauksia, sekä diabetesta ja muistisairauksia sairastaviin ihmisiin. Iäkkäillä hän puolestaan tarkoittaa noin 70-vuotiaita ja vanhempia.

Määrä noussut viime kesästä

Kainiemen mukaan kuluvan kesän tilannetta on vaikea verrata aiempiin kesiin. Tilastollisesti kuitenkin tiedetään, että hellejakson pitkittyessä iäkkäiden monisairaiden potilaiden sairastavuus ja kuolleisuus lisääntyvät hieman.

– Viime kesänä oli vain muutama lämmin päivä, niin kyllä kuivumisesta kärsiviä potilaita on omasta mielestäni ollut tänä kesänä ilman muuta enemmän kuin viime kesänä, Kainiemi lisää.

Kuivumisesta kärsivien potilaiden nestemenetykset pyritään korjaamaan sairaalahoidossa. Mikäli suun kautta nesteyttäminen ei riitä tai onnistu, nesteytys toteutetaan suonensisäisesti. Myös suolatasapainon häiriöitä hoidetaan alkuvaiheessa suonensisäisellä nesteytyksellä.

– Kuivuneen iäkkäämmän potilaan hoitoaika voi olla puolesta vuorokaudesta kolmeen vuorokauteen, ellei tällä ole jotain muuta liitännäisongelmaa, esimerkiksi vakavaa tulehdusta, Kainiemi jatkaa.

Lue myös: Helleaalto ja nousukausi saaneet venekauppaan vauhtia Lahden seudullakin - "Kymmenen vuotta meni kitkutellessa"
 

Vesi on janojuoma, helteelläkin

Kuivumisen estämiseksi Kainiemi neuvoo viilentämään asuntoa ilta- ja yöaikaan esimerkiksi avaamalla asunnon ikkunoita. Päivällä puolestaan on hyvä pitää ikkunat sekä sälekaihtimet ja verhot kiinni, jotta aurinko ei pääse sitä kautta lämmittämään asuntoa. Asuntoa voi viilentää myös tuulettimilla ja ilmalämpöpumpulla.

Kainiemen mukaan myös runsas saunominen helteellä ei ole hyvästä, sillä se kuivattaa elimistöä entisestään. Lisäksi kuumassa autossa oleilua ja pidempiaikaista fyysistä rasitusta ilman helletaukoja tulee välttää.

Myös nesteytyksestä tulee huolehtia. Kainiemen mukaan yleisesti hyväksyttävänä neuvona pidetään sitä, että hellejaksolla janojuomana on ensisijaisesti vesi.

– Kaikille yleispätevänä sääntönä voidaan pitää sitä, että nauttii esimerkiksi aterioiden yhteydessä 1-2 lasia enemmän nestettä kuin normaalisti. Mikäli altistuu voimakkaammalle fyysiselle rasitukselle, pitää muistaa juoda säännöllisesti ja tiheämmin pieniä annoksia nestettä, Kainiemi neuvoo.

Mikäli hikoilee voimakkaasti, veden lisäksi kannattaa nauttia myös suoloja sisältävää urheilujuomaa tai kivennäisvettä.

Sohvi Auvinen
sohvi.auvinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi