Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Valvova viranomainen: Vanhusten kotihoidon laiminlyönnit jatkuneet Lahdessa vuosia

Puutteista on seurannut tilanteita, joissa asiakkaiden turvallisuus on vaarantunut.

Työn kuormittavuus on kasvanut esimerkiksi kotihoidossa ja asumispalveluissa. Kuva: Viena Kytöjoki

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä sai aluehallintovirastolta (avi) huomautuksen vanhusten kotihoidon puutteista tämän vuoden helmikuussa. Huomautus perustui kolmeen kanteluun, jotka Etelä-Suomen aluehallintovirasto vastaanotti viime vuonna koskien Lahden kotihoitoa. Kanteluissa todettiin muun muassa, että asiakkaiden aamulääkkeet oli jaettu viikonloppuisin vasta puoliltapäivin ja hoitajille tapahtui kiireessä virheitä, ja työntekijöitä oli liian vähän.

Aluehallintovirasto (avi) katsoi päätöksessään, että kotihoidon laiminlyönnit ovat jatkuneet Lahdessa useita vuosia. Avi tarkasteli kotihoidon tilannetta jo vuonna 2015, mutta muutoksia ei oltu tehty.

Puutteiden takia asiakasturvallisuus on vaarantunut.

Määräykset täyttyvät niukasti

Hyvinvointiyhtymässä on todettu noin 50 henkilötyövuoden vajaus ikääntyneiden kotihoidossa. Vajausta on pyritty paikkaamaan ostopalveluna, eli asiakkaat ovat saaneet ostaa palvelua palvelusetelillä yksityisiltä.

Ikääntyneiden palveluiden ja kuntoutuksen toimialajohtaja Kimmo Kuosmanen kertoo, että tällä hetkellä toiminta täyttää valvovan viranomaisen vaatimukset, mutta resurssi on hyvin niukka ja asiakasmäärät kasvussa. Lisäpanostusta tarvitaan jo ensi vuodelle.

Ongelmat kasvussa

Kotihoidon tilanne nousi esiin myös kotihoidon työntekijän kirjoituksessa (ESS 10.7.) jossa kerrottiin, miten kovassa kiireessä asiakkaiden kotona työskennellään, eikä sijaisia ole saatu käyttää. Kirjoitus koski Launeen kotihoitoa, joka on ulkoistettu.

Avin sosiaalihuollon johtava ylitarkastaja Marja-Leena Stenroos sanoo, että vaikka toiminta on ulkoistettu, sen valvominen ja vastuu kuuluu yhtälailla kunnalle tai Lahden tapauksessa Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymälle.

Stenroosin mukaan kotihoitoa koskevat valitukset ovat kasvaneet selvästi edellisen kahden vuoden aikana Etelä-Suomen avin alueella. Ongelmat kilpistyvät ympäri Etelä-Suomea siihen, että työntekijöitä ei ole tarpeeksi tai työntekijöillä ei ole riittävästi koulutusta ja osaamista, mistä on seurannut lääkehoidon virheitä ja laiminlyöntejä potilaiden kohtelussa.

Hyvinvointiyhtymällä on ollut puoli vuotta aikaa ilmoittaa aville, miten puutteet on korjattu. Jos asiakkaat havaitsevat kotihoidossa puutteita, niistä voi tehdä kirjallisen muistutuksen hoitavan yksikön johtajalle ja sen jälkeen omaan aluehallintovirastoon kirjallisesti vapaamuotoisesti tai erillisellä kantelulomakkeella.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi