Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Summer Up -lauantaita juhlittiin helteessä ja glitterin koristamana – uutuutena myydyt lastenliput eivät menneet festareilla kaupaksi

Lauantaina kävijöitä oli perjantaita enemmän. Musiikkikattauksessa oli nostalgian tunnetta Kapasiteettiyksikön ja Pikku G:n myötä. Festarikävijät antavat Summer Upille hyvän arvosanan, mutta risujakin satelee.

Summer Upin lauantai iltapäivä oli vielä suhteellisen hiljainen. Illalla väkeä oli selkästi enemmän. Kuva: Aku Isotalo

Lauantaina iltapäivällä festivaalialueella oli perjantaihin verrattuna samaista kellonaikaa rauhallisempaa. Ensimmäinen esiintyjä, View, soitti lähes tyhjälle kentälle eikä meno yltynyt Gasellien kohdalla juurikaan enempää.

Tuusulassa asuva Jesse Soininen, 22, ja vantaalainen Valtteri Järvinen, 20, naukkailevat olutta telttansa edessä. Teltta on reissussa rähjääntyneen näköinen, sillä sen rakenteet ovat rikkoutuneet.

– Tukikepit katkesivat eilen, kun siirsimme telttaa ympäri leirintäaluetta, Soininen kertoo.

Poikien mukaan aiemmat telttanaapurit eivät miellyttäneet, joten uusi tontti oli löydettävä. Kun hyvä paikka lopulta löytyi, alkoi iltakin kääntyä parempaan suuntaan, vaikka muistikuvat loppuillasta ovatkin melko hatarat.

Varjoon on päästävä. Jesse Soininen
Ystävykset Valtteri Järvinen (vasen) ja Jesse Soininen lähtivät Summer Upiin hetken mielijohteesta. "Tulin töistä kotiin ja Jesse sanoi, että lähdetään. En kerennyt edes kunnolla pakkaamaan", Järvinen kertoo. Kuva: Jonne Heinonen

– Nukuimme viime yönä ehkä kaksi tuntia, arvioi Järvinen, mutta vakuuttaa, että kaksikon tie vie kyllä aikanaan takaisin festivaalialueelle, kunhan edellisestä illasta tai oikeastaan aamusta on selvitty.

Sekä Soininen että Järvinen antavat Summer Upille ihan hyvän arvosanan, mutta risujakin tulee.

– Jonkun reitin olisi voinut tehdä tuonne uimarantaan, Järvinen sanoo ja selittää, että kaverukset joutuivat kiertämään koko festarialueen ulkopuolelta päästäkseen uimaan ja uusi reissu olisi kohta tehtävä.

– Varjoon on päästävä, huokaisee Soininen.

Odotetut telttabileet loppuivat lyhyeen

Gasellit esiintyivät lauantaina toisena. Paikalla ollut yleisö osasi lähes kaikki biisit ulkoa. Mukana laulettiin korkealta ja kovaa. Kuva: Jonne Heinonen
Evelina aloitti keikkansa Katri Helena -biisillä. Tuttuun tapaan Eveliinan esiintymisessä nähtiin paljon Kuva: Aku Isotalo

Perjantaina moni festivaalikävijä kertoi tuleensa Summer Upiin leirintäalueen takia, joka sijaitsee puiden lomassa nurmipohjalla perinteisen hiekkakentän sijaan. Lisäksi moni tuntui odottavan perjantaina telttakylän bileitä lähes yhtä paljon kuin illan pääesiintyjää. Lauantaina ääni oli toinen.

– Ihan huonot bileet oli. Ketään ei tullut paikalle ja dj:kin lopetti soittamisen joskus kahden aikaan eikä neljältä, niin kuin alunperin oli luvattu. Joku oli luultavasti myös valittanut metelistä, koska dj laski musiikin äänenvoimakkuutta todella paljon, Ilona Vaherto, 17, tietää kertoa.

Tarina on kaikilla lähes sama.

– Bileet olivat floppi, mutta muuten telttakylän meininki on ollut hyvä, tuumaa hämeenlinnalainen Jami Salminen, 17, jonka perjantain myöhäisilta oli saanut ikävän käänteen pojan kaatuessa ja satuttaessa olkapäänsä.

Myös Salmisen tyttöystävä oli satuttanut nilkkansa aikaisemmin samana iltana, ja nyt kaksikko lepäsikin puiden varjossa toisella käsi ja toisella nilkka paketissa.

Bajamajoja riittävästi, vakuuttaa festarikansa

Viikonlopun aikana sosiaalisessa mediassa oli spekuloitu festivaalialueella ja Mukkulan ostoskeskukselle vievän tien varrella olevien bajamajojen määrää ja riittävyyttä. Festivaalialueella ihmiset vakuuttavat, että bajamajoja on ollut riittävästi. Muutenkin tapahtuman järjestelyt ovat näyttäneet asiakkaiden silmissä suurimmaksi osaksi hyvin hoidetuilta.

– Itse kaipaan vanhaa aluetta, jossa lava oli järvelle päin ja keikkaa katseltiin Mukkulan kartanon edustalta, sanoo helsinkiläinen Outi Hettonen, 32.

Hettosen mukaan tapahtumapuistoon sijoitettu festivaalialue on liian pieni.

– Olisiko se muka niin hankalaa avata rannan puoleinen seinusta festarialueeksi sen sijaan, että rantanäkymä peitetään. Jos alue pysyy näin suppeana, en varmaan tule uudestaan, Hettonen pohtii.

Festarivaatetus oli värikästä, usein joko humoristista tai näyttävää

Kuvanmukaisia kukkaseppeleitä oli lähes jokaisella vastaantulijalla. Kuva: Aku Isotalo

Festarivaatetuksen puolesta viime kesän ja tämän kesän selkeä suosikki on ollut kukkakuosi erityisesti naisilla, mutta myös osalla miehistä. Lisäksi Summer Upissa näki paljon erilaisia hattuja, naamioita sekä valtavia yhden linssin aurinkolaseja. Monella oli yllään myös jonkin sortin pelipaita.

Alueella kävellessä tuntui siltä, että festaripukeutumisessa moni oli ottanut vapaudekseen lähteä kunnolla revittelemään. Mitä hauskempi asu tai huomiota herättävämpi, sen parempi. Pukeutumisesta mainittakoon myös, että lähes jokaisella vastaantulevalla oli muovinen kukkaseppele kaulassaan, joita sai ostettua festivaalialueelta.

Lahtelaisille Riikka Junesille ja Essi Lundalille Summer Up on ikivanha perinne, josta pidetään edelleen tiukasti kiinni. Kuva: Aku Isotalo

Lahtelainen parturi-kampaamo Stooli oli mukana tapahtumassa letittämässä festarihiuksia ja levittämässä glitteriä.

– Voisin veikata, että viikonlopun aikana asiakkaita käy lettibaarissa 250–300 henkilön verran. Ainakin koko ajan kojulla riittää porukkaa, sanoo kampaaja Veera Salomäki.

Hänen mukaansa Summer Upissa suosituimpia kampauksia ovat olleet joko kaksi päälaelle letitettyä ranskanlettiä tai niin kutsuttu keskiletti, joka menee nimensä mukaan keskellä päätä.

Glitteriä kiinnitettiin rasvalla ja liimalla

Summer Upissa näkyi jos jonkinmoista kampausta ja glitteriviritelmää. Helsinkiläisen Outi Hettosen letit oli taiteillut ystävä. Kuva: Jonne Heinonen
Lahtelainen Liinu Vilen oli kiinnittänyt glitterin naamalleen askarteluliimalla. Myös ystävän Riina Kursijärven kasvoille glitteri oli laitettu liimaamalla. Kuva: Aku Isotalo

Aluetta kierrellessäni glitterin kimallus pistää silmään voimakkaana. Sitä on hiuksissa, rintakehässä, poskissa ja vaatteissa. Nopealla gallupilla moni kertoo pesseensä edellisen päivän glitterit pois kasvoilta ja keholta ennen seuraavan päivän koitosta. Lauantaiaamuna festarimaalit laitettiin uudestaan. Kimalle saadaan pysymään kasvoilla muun muassa kasvoliiman sekä perinteisen kosteusrasvan avulla.

– Kyllä nämä olisivat varmaan kestäneet yönkin yli, sanoo Liinu Vilen, 18, joka kertoo kiinnittäneensä glitterin kasvoihinsa askarteluliimalla.

Hänen mukaansa askarteluliima soveltuu ihoon ongelmitta. Lahtelainen Vilen kertoo myös innostuneensa lävistämään korvansa Summer Upissa.

– Lävistys laitettiin korvanlehden sisäpuolelle ruston läpi, Vilen sanoo ja esittelee uutta koruaan.

Sara Engblom ja Maria Hollming hyppäsivät elämänsä ensimmäisen benji-hypyn. Hollming oli luvannut hypyn ystävälleen syntymäpäivälahjaksi, joka vihdoin oli mahdollista toteuttaa. Kuva: Aku Isotalo
Tamperelaiset Oskari Lintula, Markus Ruokosuo ja Jani Vesanto olivat jättäneet autonsa parkkiin viinkonlopun ajaksi Mukkulan ostarille, josta käytiin myös alta ajoin hakemassa juotavaa. Kuva: Jonne Heinonen

Lävistyksiä Summer Upissa tehneen KPS Promotion oy:n Sini Tantun mukaan spontaani festarilävistys ei ole enää kummajainen.

– Kierrämme monessa eri tapahtumassa ja kyllä niitä menee. Nännikorut ovat ehkä kaikista yleisimpiä ja nenäkorut, Tanttu sanoo.

Kosteassa musiikkijuhlassa lävistäjän on katsottava tarkkaan missä kunnossa asiakas on, ennen kuin neula lävistää ihon.

– Asiakkaan on esimerkiksi täytettävä lomake ennen lävistystä, joka voi humalaiselle olla jo lähtökohtaisesti hankalaa. Tarkkaan on silti katsottava, että asiakas on järkevässä kunnossa, Tanttu selittää.

Lastenliput eivät menneet kaupaksi

Festivaalin esiintyjäkaarti tuntui miellyttävän yleisöä. Jonkun verran kävijät antoivat palautetta siitä, että kovimmat artistit oli sijoitettu perjantaille ja lauantaina päivä kului iltaa ja JVG:tä sekä Cheekiä odotellessa. Osa kertoi tosin tulleensa kuuntelemaan musiikkimaailmaan paluun tehnyttä Pikku G:tä nostalgian siivittäminä.

Iltaa kohden myös väki alueella lisääntyi selkeästi.

Summer Up kokeili tänä vuonna uutta lastenlippua, joka mahdollisti 3–10-vuotiaan lapsen saapumisen festareille vanhemman seurassa normaalia päivälippua reilusti alempaan hintaan. Järjestäjän mukaan lastenlippu ei kuitenkaan ottanut tuulta alleen.

Nuori hämeenlinnalaispariskunta Jami Salminen ja Fanny Björk onnistuivat molemmat kolhimaan itsensä perjantai-iltana. Lauantaina oli otettava rennommin. Kuva: Jonne Heinonen

– Yhdellä tai kahdella kädellä pystyy laskemaan myytyjen lastenlippujen määrän, sanoo toinen tapahtuman tuottajista Kaisu Kolu.

Hänen mukaansa tapahtumassa liikkuu jo nyt paljon nuoria ja järjestäjät halusivat antaa perheille mahdollisuuden tulla festareille yhdessä aikaisempaa edullisemmin. Kolu ei osaa sanoa, miksi lastenliput eivät menneet kaupaksi.

– Varmaan meillä sitten kuitenkin on enemmän niitä 11-vuotiaita, jotka tulevat alueelle vanhemman seurassa, hän arvioi.

Summer Upin sivuilla sanotaan myös, että alle 3-vuotiaat ja yli 70-vuotiaat juhlijat pääsevät tapahtumaan veloituksetta. Yhtäkään yli 70-vuotiasta juhlijaa ei harmiksi kuitenkaan tapahtumasta tavoitettu.

Iltaa kohden väki lisääntyi. Kuva: Aku Isotalo

Kokonaiskuvaa myydyistä lipuista ei Kolulla ole vielä antaa. Hyvin on kuitenkin mennyt, hän vakuuttaa.

– Kyllä mä uskon, että ainakin siihen toivottuun 12 000 päästään. Tapahtuman suosio on aina hieman ilmastakin kiinni, ja tänä vuonna sää on osunut aivan nappiin, eli se näkyy varmasti myytyjen lippujenkin määrässä. Perjantaina kävijöitä oli arviolta lauantaina vähemmän, mutta suurta eroa kahden päivän välillä ei varmaankaan ole.

Kolu sanoo, että myös telttakylä täyttyi kapasiteettejaan myöten 700–900 kävijällä.

– Muutamia hajatelttoja olisi ehkä vielä mahtunut, mutta muuten alue oli loppuunmyyty.

Pikku G oli yksi Summer Upin odotetuimmista esiintyjistä. Kuva: Aku Isotalo
Ruska Paronen
ruska.paronen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi