Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kerrostalojen häkkikomerot ovat varkaan paratiisi – kamera valvoo yhä useampaa varastoa

Taloyhtiöiden häkkikomeroista tai pyörävarastoista varastetusta omaisuudesta tehdään Päijät-Hämeessä vuosittain 145–180 rikosilmoitusta.

Aleksanterinkadulla sijaitseva kerrostalo oli varkaiden suosiossa, kunnes talon lukitus muutettiin. Nykyään sisään pääsee kulkutunnisteella ja kamerat vartioivat yleisiä tiloja. Kuva: Elena Liseytseva

Päijät-Hämeessä varas vierailee kerrostalojen varastotiloissa keskimäärin joka toinen tai kolmas päivä.

Hämeen poliisin mukaan taloyhtiöiden häkkikomeroista tai pyörävarastoista varastetusta omaisuudesta tehdään maakunnassa vuosittain 145–180 rikosilmoitusta. Ilmoituksia anastuksista tulee kaikkialta Päijät-Hämeestä, mutta suurin osa keskittyy Lahden kaupungin alueelle.

Tänä vuonna tammikuusta kesäkuun loppuun mennessä ilmoituksia on tehty kaikkiaan 90. Määrä on hieman kasvanut viime vuodesta, jolloin ensimmäisen puolen vuoden aikana poliisi sai ilmoituksen 73 varkaudesta.

Rikosylikomisario Martti Hirvosen mukaan varastoista viedyistä polkupyöristä raportoidaan lähes viikoittain. Häkkikomerovarkauksia tapahtuu vielä sitäkin useammin.

Ylivoimaisesti suurin osa varkauksista tehdään murtautumalla varastoon tai pyöräkellariin, mutta toisinaan kulku käy avaimella. Syyllinen saattaa olla jonkun talon asukkaan tuttava tai asukas itse.

Kamerat ja kulunvalvonta vähensivät varkauksia

Aleksanterinkadulla sijaitsevan kerrostalon varastoista katosi muutamia vuosia sitten tavaraa niin tiuhaan, että taloyhtiön kärsivällisyys loppui.

Yhtiön isännöitsijä Henrik Luoma Lahden Isännöitsijätoimistosta kertoo, että joillakuilla talon entisillä asukkailla oli hallussaan avain. Kaksi vuotta sitten kaikkien yleisten tilojen ovien lukitus muutettiin, ja nykyään sisään pääsee ainoastaan kulkutunnisteella.

Lisäksi eri puolille taloa on asennettu lukuisia valvontakameroita.

– Ennen varkauksia oli todella paljon. Nyt ne ovat huomattavasti vähentyneet. Kyllähän niitä edelleen silloin tällöin tapahtuu, muttei läheskään samassa mittakaavassa kuin aiemmin, Luoma sanoo.

Kameroista ja kulunvalvonnasta huolimatta arvotavaraa ei kannata viedä varastoihin.

– Esimerkiksi arvokkaimmat pyörät asukkaat pitävät omissa asunnoissaan, Luoma kertoo.

Remontit kutsuvat varkaita

Valvontakameroihin on turvauduttu useissa muissakin taloyhtiöissä ympäri Päijät-Hämettä. TiKo Isännöinnin toimitusjohtaja Tiina Kousa sanoo, että tälläkin hetkellä kameran hankinta on suunnitteilla yhteen isännöintitoimiston kohteista.

– Siellä on sellainen tilanne, että joku käy ja tavaraa häviää. Eikä aina välttämättä edes varasteta mitään, mutta on tehty ilkivaltaa, kuten puhkottu polkupyörien kumeja, Kousa kertoo.

Lahden Isännöitsijätoimiston isännöitsijä Ari Sahamies sanoo, että hänen isännöimäänsä taloon valvontakamerat tulivat putkiremontin vuoksi. Urakoitsijoiden työkalut ovat haluttuja varkaiden keskuudessa.

– Isot remontit houkuttelevat pitkäkyntisiä. Tässäkin kohteessa yhdeltä urakoitsijalta vietiin työkalut muistaakseni kolmesti, vaikka ne olivat lukituissa tiloissa. Laitoimme kameroita valvontaa varten, Sahamies toteaa.

Ei arvotavaraa häkkikomeroihin

Lahden Team-Isännöinnin hallituksen puheenjohtaja ja isännöitsijä Reijo Mononen uskoo, että valvontakamerat vähentävät varkauksia.

– Kameran pitää tosin olla laadukas, jotta kuvasta saa kunnolla selvän. Huonolla kameralla ei tee mitään. Toisaalta tarpeeksi härskit varkaat eivät välitä kameroistakaan.

Mononen kertoo, että asukkaita on ohjeistettu pohtimaan, millaista tavaraa häkkikomeroihin uskaltaa jättää.

– Aika monessa varastossa häkkikomeron ovet pystyy ruuvaamaan saranapuolelta auki. Siinä on vain kuusi ruuvia, jotka eivät paljon varasta pitele.

Varastovarkaudet

Urheiluvälineet ja pyörät kiinnostavat

Päijäthämäläisissä taloyhtiöissä tapahtuu varastovarkauksia vuosittain 145–180. Suurin osa varkauksista sijoittuu Lahteen.

Eniten murtaudutaan vanhojen kerrostalojen häkki- ja urheiluvälinevarastoihin.

Uudet talot on murtosuojattu vanhoja paremmin, joten niihin varkaudet kohdistuvat harvemmin. Vastarakennettujen talojen häkkivarastot ovat myös entistä tukevampia.

Tekijä on usein päihderiippuvainen, joka rahoittaa päihteensä varastetun tavaran myynnillä.

Varastoista viedään erityisesti tavaraa, joka on helppo muuttaa rahaksi. Tällaisia ovat esimerkiksi urheiluvälineet ja polkupyörät.

Varkaudet selviävät yleensä vasta jälkikäteen, kun poliisi tekee muun rikoksen vuoksi etsintää ja takavarikoi varastetuksi epäilemään omaisuutta.

Lähde: Hämeen poliisilaitos

Jannika Melkko
jannika.melkko@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi