Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Pyhäniemen kartanolle uusi omistaja lähipäivinä, näyttelyt ja kesäteatterit jatkuvat myös tulevaisuudessa

Suurella salamyhkäisyydellä valmisteltu Hollolan Pyhäniemen kartanon kauppa alkaa olla allekirjoituksia vaille valmis. Ostajaehdokas havittelee myös kunnan maita kartanon lähiympäristöstä. Salamyhkäisyys ei siltä osin ole ainakaan yhtään vähäisempää kuin kartanokaupoissa.

Hollolan Pyhäniemen kartanon kohtalo on kiinnostanut kulttuurivieraita. Elokuussa 2015 piha täyttyi puistokonsertin kuulijoista. Kuva: Juha Tanhua

Hollolan Pyhäniemen kartanon kauppa on viittä vaille valmis. Kohdetta myyvän Huoneistoforumin toimitusjohtajan Jukka Ignatiuksen mukaan arvokiinteistön uusi omistaja on selvillä kahden viikon kuluessa, mahdollisesti jo ensi viikolla.

Ignatius kertoo, että työn alla on enää teknisiä viimeistelytoimia.

– Kyse on kauppaan liittyvistä selvityksistä, jotka ovat ihan mekaanista hommaa.

Hän ei vielä suostu paljastamaan empire-kiinteistön tulevaa omistajaa.

– Kartano päätyy hyviin käsiin ja Hollolan kunnan kannalta mieluisiin käsiin.

Kaikista neuvottelujen kohteina olleista kiinteistöistä ei ole aikaisemmin annettu tarkkoja tietoja. Ignatiuksen mukaan kauppaa on käyty alueista, joiden omistus on ollut "samoissa taskuissa" itse kartanon kanssa.

Kartanorakennus pihapiireineen on kuulunut liikemies Mika Lehdolle. Hän omistaa yhtiönsä Pyhäniemen kiinteistöt oy:n kautta myös maa- ja metsäalueita kartanon etelä-, länsi- ja itäpuolella.

Kartano tuli myyntiin, kun Lehto panttasi 1,5 miljoonan euron velan vakuudeksi kiinteistön Antti Herlinin Security Tradingille. Velka erääntyi, ja pantti muutetaan nyt rahaksi. Pyhäniemen kiinteistöt oy:n omistamat alueet eivät ole olleet velan panttina.

Kulttuuritarjonta jatkuu

Pyhäniemi on aikaisempina kesinä kerännyt taidenäyttelyihin ja kesäteattereihin väkeä läheltä ja kaukaa. Toimitusjohtaja Ignatius kertoo, että kartanomiljöö pysyy kulttuurin näyttämönä myös tästä eteenpäin. Taidetarjonta saattaa Pyhäniemessä jopa lisääntyä nykyisestään.

– Ei se (so. kartano) kenenkään kotipaikaksi tule.

Pyhäniemen kartanon toiminnanjohtaja Charlotta Pöntinen kertoo, että kartanon ja kulttuuritapahtumien kohtalosta tulee kyselyitä päivittäin.

– Ihmisillä on paljon mielenkiintoa kartanon myyntiä kohtaan. Monet asiakkaat ovat toivoneet, että kulttuuritarjonta jatkuisi jonkinlaisessa muodossa.

Pyhäniemessä on myös tänä kesänä kuvataidenäyttely sekä kesäteatteri. Kävijämäärät ovat Pöntisen mukaan suunnilleen yhtä suuria kuin aikaisempina vuosina.

Ostaja tähyää kauemmas

Pyhäniemen kiinteistöt oy:n lisäksi Hollolan kunta on toinen merkittävä maanomistaja kartanon lähiympäristössä. Kunta omistaa lähinnä peltoa kartanon lähistöllä Rantatien molemmin puolin.

Kunnan omistamien maiden mahdollisesta myynnistä on käyty alustavia keskusteluja. Hollolan kunnanhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Ilpo Markkola (ps.) on siinä käsityksessä, että kartanosta ja kunnan maista on kiinnostunut yksi ja sama taho. Hänkään ei kerro, kuka kartanoa on ostamassa.

Markkolan mukaan toistaiseksi on täsmentymättä, kuinka paljon maata ostaja haluaisi. Kyse on liiketoiminnan laajentamisesta, johon yritys tarvitsee lisää tilaa. Pyhäniemi ympäristöineen on kuitenkin kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi määriteltyä aluetta, jossa rakentamisen mahdollisuudet ovat rajatut.

Mitä on suunnitteilla?

Alustavat keskustelut ostajaehdokkaan ja kunnan edustajien kanssa jättivät hämärän peittoon senkin, millaisella liikeidealla maa-alueista kiinnostunut yrittäjä on liikkeellä. Ilpo Markkolan mukaan kunta edellyttää, että mahdollinen ostaja tekee selkoa aikeistaan ennen kuin kauppa tehdään - jos sitä yleensä tehdään.

– Se on mahdollista, mutta ei kirkossa kuulutettua.

Lue myös: Pyhäniemen taidenäyttelyn klassikko Bonk Business tunnetaan anjovisöljyä jalostavista koneistaan – mutta mistä idea anjoviksesta oikein tuli?
 

Markkola tähdentää, että kunnalla on halua kehittää Pyhäniemen ympäristöä.

– Sinne on vedetty viemärit ja vesijohdot. Olisi tärkeää, että alue tulisi sellaiseen käyttöön kuin mihin se on mitoitettu.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi