Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Valinnanvapauskokeilu hyödyttää niitä, joiden mielestä lääkäriin on vaikea päästä

Terveyskeskusta yksityiselle vaihtaneiden määrä ei vielä näy Lahden jonotilanteessa.

Leena Sorvali toivoo kokeilulle jatkoa. Kuva: Elena Liseytseva

Lahtelainen Leena Sorvali päätti vaihtaa oman terveysaseman asiakkuuden Mehiläiseen heti, kun Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän valinnanvapauskokeilu keväällä alkoi. Vaihtaminen oli helppoa, sillä sen pystyi tekemään itse netissä.

– Mehiläisen ilmoituksessa luvattiin oma lääkäri -palvelu ja se oli minulle tärkeää. Aikoinaan oma lääkäri -malli oli käytössä Lahdessakin ja silloin oli turvallinen ja hyvä olo, ja sen jälkeen olo on ollut sitten kaikkea muuta, Sorvali sanoo.

Sorvali on käynyt Mehiläisessä pari kertaa kevään ja alkukesän aikana ja on tyytyväinen.

– Soitin maanantaina hoitajalle, sain puhelinajan lääkärille tiistaina ja puhelimessa päivystysajan samalle päivälle laboratoriokokeineen. Niin nopeaa ja yksinkertaista. Ennen aikoja sai jonottaa jos niitä ylipäätään sai, Sorvali sanoo.

Sorvali sanoo, että yksityisellä lääkäriasemalla on hoidettu monta vaivaa samalla käynnillä, kun taas julkisella puolella jokaista syytä varten pitää varata erikseen aika, ja joka kerta vastassa on uusi lääkäri, jolle asiat pitää selittää uudestaan. Myös julkiselta puolelta useita kertoja pyydetty lähete keskussairaalan fysiatrille järjestyi heti.

– Se on ollut yhtä jankkaamista. Mutta kai heitä on terveyskeskuksessa määrätty, että lähetettä ei saa antaa, Sorvali sanoo.

Toisaalta iittiläinen nainen, joka ei halua nimeään julkisuuteen, kertoo, että hänen kohdallaan yksityisellä puolella Terveystalossa asiat eivät hoituneet sen sujuvammin kuin julkisellakaan terveysasemalla. Ajan sai melko nopeasti, mutta tiedonkulussa oli ongelmia ja asioiden hoitaminen kesti pitkään.

– Olenko minä tosiaan aina se ainut, jonka asiat eivät mene putkeen ja tehdään niitä inhimillisiä virheitä? hän miettii.

Saatavuus mietityttää

Juuri hoidon saatavuus ja sijainti on ovat olleet yleisimmät syyt, miksi ihmiset ovat päättäneet osallistua valinnanvapauskokeiluun. Tiistaina terveysasemaa oli vaihtanut 2 915 ihmistä.

Se tarkoittaa sitä, että kokeilun piirissä olevista noin 91 000 päijäthämäläisestä reilut kolme prosenttia on hyödyntänyt valinnanvapauttaan. Hyvinvointiyhtymän tavoite on ollut saada mukaan 9 000 ihmistä, mikä vastaisi noin kymmentä prosenttia. Muualla Suomessa aiemmin alkaneissa kokeiluissa on huomattu, että vaihtajia on ollut 4–10 prosenttia asukkaista.

– Kokeilu osoittaa, että julkiset terveyskeskuspalvelut ovat aika hyviä, koska niin moni ei vaihda, sanoo terveydenhuollon avovastaanottotoiminnan palvelusetelikokeilun projektipäällikkö Risto Raivio hyvinvointiyhtymästä.

Valinnanvapauskokeilu on kiinnostanut eniten työikäisiä, eli 18–64-vuotiaita ihmisiä. Toiseksi eniten mukaan lähteneitä on 65–74-vuotiaissa. Valinnanvapauskokeiluun voivat lähteä kaikenikäiset päijäthämäläiset, jotka asuvat kokeilun piirissä olevilla alueilla.

Käytännössä valinnanvapautta on hyödynnetty eniten siellä, missä valinnanvaraa on. Terveystalon ja Mehiläisen toimipisteet sijaitsevat Lahden keskustassa, joten oletettavasti niihin on vaihdettu Lahdesta ja naapurikunnista Hollolasta ja Kärkölästä.

Toisaalta Hollolan vaihtaneista osa on Hämeenkosken asukkaita, jotka ovat saattaneet valita Lammilla toimivan Juho Nummenmaan. Asikkalassa on vaihdettu Vääksyn lääkärikeskukseen.

Toisaalta esimerkiksi Padasjoella valinnanvapautta oli käyttänyt heinäkuun alkupuolella vain 14 ihmistä, koska Padasjoelta on pitkä matka Lahteen tai Asikkalaan, eikä seudulla ole muitakaan yksityisiä, jotka olisivat mukana kokeilussa.

Rajoituksensa yksityiselläkin

Kokeilun tarkoituksena on parantaa hoidon saatavuutta.

– Kyseessä ei ole talousprojekti, vaan palveluiden parantaminen. Kokeilusta hyötyvät eniten ne, jotka ovat aiemmin kokeneet, että palveluiden saatavuus on huono, Raivio sanoo.

Koska kokeilu alkoi vasta toukokuussa, tarkkaa tietoa palveluiden saatavuudesta ei ole vielä tilastoitu. Pienillä yksityisillä jonoa ei kuitenkaan ole käytännössä lainkaan, ja Mehiläiseen ja Terveystaloonkin ajan on saanut nopeasti.

Joillekin asiakkaille on tullut yllätyksenä se, että yksityiselläkään ei palvelusetelillä pääse valitsemaan ketä tahansa lääkäriä mihin tahansa aikaan, vaan kokeiluun on nimetty yksi lääkäri ja yksi hoitaja, jotka vastaanottavat potilaat.

– Terveystaloon on todennäköisesti tulossa toinenkin hoitajan ja lääkärin työpari, koska asiakkaita on sen verran paljon, Raivio kertoo.

Raivio huomauttaa, että aina samalle lääkärille pääseminen on oikeastaan ihanne, johon pienillä julkisilla terveysasemillakin on päästy, mutta Lahden suurilla aina ei.

Mitä useampi vaihtaa, sen parempi

Lahdessa vaihtaneita on alle 2 000 vaikka mahdollisuus on 55 000:lla asukkaalla. Parin tuhannen ihminen siirtyminen yksityiselle ei vielä suoraan helpota Lahden terveysasemien jonoja, mutta vapautuvat ajat tulevat muille käyttöön.

– Se tiedetään, että ne jotka vaihtavat, käyttävät aluksi palveluita enemmän, kunnes käynnit tasaantuvat.

Valinnanvapauskokeilu on osa valtioneuvoston Palvelut asiakaslähtöisiksi -kärkihanketta. Päijät-Hämeelle myönnettiin kokeilua varten 2,4 miljoonaa euroa, jotka pitää käyttää pois tämän vuoden aikana. Koska kokeilu alkoi vasta toukokuussa, koko summaa ei saada kulutettua, mutta mitä useampi lähtee mukaan, sen enemmän hyötyä kokeilusta on myös taloudellisesti. Syyskuussa selviää, jatkuuko kokeilu on myös ensi vuonna.

– Kokeilu ei mene hukkaan, vaikka sote-uudistus kaatuisi. Kokeilu toteutetaan nykyisen lainsäädännön puitteissa, eli jatkossakin valinnanvapautta voi kokeilla nykyisilläkin lailla, Raivio sanoo.

Kärkihanke

Julkisen hinnalla yksityiselle

Kokeilun aikana voi valita julkisen tai yksityisen terveysaseman julkisen käyntimaksun hinnalla.

Kokeilu koskee Asikkalan, Hollolan, Iitin, Kärkölän ja Padasjoen asukkaita, ja niitä lahtelaisia, jotka ovat Nastolan, Itäisen lähiklinikan (Ahtiala) tai pääterveysaseman asiakkaita.

Kokeilun piiriin kuuluvat sairaanhoitajan ja lääkärin vastaanottopalvelut ja perusterveydenhuollon laboratorio- ja kuvantamispalvelut. Kokeilun ulkopuolella olevat palvelut saa edelleen julkiselta puolelta.

Vaihto on voimassa puoli vuotta kerrallaan tai kokeilun loppuun asti.

Mukana ovat Mehiläinen, Terveystalo, Vääksyn lääkärikeskus ja Juho Nummenmaa.

Kokeilu on osa valtioneuvoston kärkihanketta.

Takoitus on tuottaa tietoa siitä, miten valinnanvapaus voi parantaa palveluita.

Kokeilu kestää ainakin tämän vuoden loppuun, syksyllä selviää jatkuuko se.

Vastaava kokeilu on tehty viidellä muullakin alueella Suomessa.

Emmi Tuomisto
emmi.tuomisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi