Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Polkupyörävarkaudet vähentyneet lähes puolella edellisvuodesta Lahdessa – tyypillinen varas on päihteitä käyttävä monialarikollinen

Polkupyörävarkaudet ovat vähentyneet tänä vuonna merkittävästi. Silti Lahdessa varastetaan vuosittain noin tuhat pyörää.

Olga Immosen pyörä varastettiin lukosta huolimatta, mutta Immosen onnistui löytää pyörä takaisin. Nykyään käytössä on jämerä lukko ja pyörä viettää yönsä varastossa. Kuva: Aku Isotalo

Polkupyörävarkaudet ovat vähentyneet tänä vuonna Lahdessa merkittävästi. Hämeen poliisi pureutui viime elokuusta lokakuun loppuun jatkuneen tehoprojektinsa aikana pyörävarkauksiin ja selvitti ahkerimpien varkaiden henkilöllisyydet.

Yhteistyössä syyttäjän kanssa poliisi keräsi aktiivisimmille taparikollisille rikosjuttuja kasaan niin paljon, että annetut tuomiot olivat mahdollisimman kovat. Projektin seurauksena muutama varas lähti vankilaan.

Rikosylikomisario Martti Hirvosen mukaan joukkion pahimmalla varkaalla oli pidätyshetkellä tunnollaan satoja pyörävarkauksia.

Vuosittain viedään tuhatkunta pyörää

Tammikuun alusta heinäkuun ensimmäiselle viikolle ulottuvalla ajanjaksolla Lahdessa on kirjattu 247 rikosilmoitusta polkupyörien tai niiden tarvikkeiden varkauksista ja näpistyksistä.

Määrä on noin puolet viimevuotisesta. Vuonna 2017 vastaavalla ajanjaksolla tehtiin 468 ilmoitusta.

Vaikka varkauksien määrä on viime aikoina vähentynyt, pyöriä viedään yhä usein. Lahdessa varastetaan vuosittain tuhatkunta pyörää.

Keskustassa tapahtuu eniten varkauksia

Erityisen liukkaasti pyörät katoavat keskustasta, mutta rikosilmoituksia on tehty tasaisesti myös muualta kaupungista.

Liipolan Pihtikadulla asuvan Olga Immosen pyörä lähti varkaan matkaan toukokuun lopussa kotirapun pyörätelineestä. Vaijerilukko ei pidätellyt pitkäkyntistä.

– Voin rehellisesti sanoa, että kyllä siinä itku pääsi. Pyörä on minulle tärkeä kulkuväline, poljen työmatkat kaatosateessakin, Immonen kertoo.

Useimmiten varastetut pyörät katoavat teilleen, mutta Immosella oli onnea. Hän teki Facebookin Lahti-ryhmään kuvallisen ilmoituksen kadonneesta pyörästään.

Seuraavana päivänä Immonen sai viestin, jonka mukaan hänen pyöränsä oli löytynyt kerrostalon pyörätelineestä Hennalasta.

Toinen Etelä-Suomen Sanomien tavoittama liipolalainen kertoo, että häneltä on viety kaikkiaan neljä pyörää lukitusta pyöräkellarista. Vastikään taloyhtiö hankki varastoon valvontakamerat.

Rikosylikomisario Hirvosen mukaan kellareista viedään pyöriä viikoittain.

Tehoprojekti sai jatkoa

Kesäkuun alussa Hämeen poliisi aloitti uuden, vastaavan tehoprojektin, joka jatkuu kesän loppuun.

– Toimenpiteet ovat samankaltaisia kuin viimeksikin. Haemme rikosanalyysillä pohjatietoja siitä, keitä polkupyörävarkaat ovat, seuraamme heitä kentällä ja teemme kotietsintöjä ja pidätyksiä. Lisäksi selvitämme kätkijä- ja myyntipuolta.

Hirvosen mukaan iso osa varastetusta tavarasta myydään nykyisin netissä. Poliisi vertaa verkkosivustoilla myynnissä olevia pyöriä niihin, joiden anastamisesta on tehty rikosilmoitus.

– Monesti varastaja ei itse myy pyörää, vaan toimittaa sen kätkijälle, joka saattaa maalata pyörää, peitellä siihen tulleita jälkiä, vaihdella osia ja häivyttää pyörän alkuperää ennen myyntiä.

Päihderiippuvaisia taparikollisia

Tyypillinen pyörävaras on päihteitä käyttävä monialarikollinen, joka ostaa huumausaineensa varastettujen polkupyörien myynnistä saamillaan tuloilla.

Osa viime syksynä pidätetyistä varkaista suorittaa yhä tuomioitaan, kun taas osa on taas vapaalla jalalla. Usein varkaudet jatkuvat heti vapautumisen jälkeen.

– En tiedä, miten varkaudet saisi lopullisesti päättymään, mutta yritämme ainakin haitata heidän laitonta liiketoimintaansa mahdollisimman paljon ja pidätämme, jos tapaamme heidät rötöstelemässä.

Pyörävarkaudet

Poliisi kyllästyi lisääntyviin varkauksiin

Polkupyörävarkauksien määrä on kasvanut Lahdessa viime vuosina. Vuonna 2015 tehtiin 833 ilmoitusta varastetuista pyöristä, vuonna 2016 ilmoituksia oli 881 ja viime vuonna 945.

Jopot ja muut kalliit pyörät ovat erityisesti varkaiden suosiossa.

Hämeen poliisi aloitti elokuussa 2017 tehoprojektin varkauksien hillitsemiseksi. Projekti jatkui lokakuun loppuun. Tavoitteena oli saada 3–5 aktiivisinta pyörävarasta pois kaduilta. Tänä vuonna vastaava projekti alkoi kesäkuun alussa ja jatkuu kesän yli.

Jannika Melkko
jannika.melkko@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi