Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Baari, ravintolamaailma ja aularobotti – Lamkin opiskelijat aloittavat syksyllä moderneissa tiloissa Iskun vanhassa tehtaassa

Mukkulankadun kiinteistöä remontoi päivittäin noin 130 työntekijää. Kaiken pitäisi olla valmista ammattikorkeakoulun muuttoa varten syyskuun alkuun mennessä.

Iskun vanhan huonekalutehtaan julkisivun remontti alkaa olla loppusilausta vaille valmis. Kuva: Jonne Heinonen
Niemenkadun ja Mukkulankadun välille rakennetaan kampusraitti. Kuvassa ei ole hyväksytty katusuunnitelma, vaan varhaisempi havainnekuva. Kuva: Lahden kaupunki

Vasarat paukkuvat ja porat soivat Mukkulankadulla sijaitsevassa Iskun vanhassa huonekalutehtaassa. Saneerattavassa kiinteistössä työskentelee noin 130 työntekijää päivittäin. Tiloihin on määrä valmistua syksyyn mennessä Lahden ammattikorkeakoulun (Lamkin) uusi toimipiste.

– Julkisivu alkaa olla kivassa mallissa. Kiveykset ja asfaltit ovat jo valmiit. Sisätiloissa puolestaan alkavat parissa lohkossa olla jo loppusiivoukset tehty. Nyt kaikki pakkautuvat hommiin kahdelle viimeiselle lohkolle, Iskun rahoitus- ja hankejohtaja Asko Dahlbom kertoo.

Tarkoituksena on, että Lamk pääsee muuttamaan uusiin vuokratiloihinsa 1.9.

– Syyskuun alussa alkaa irtokalusteiden kantaminen sisään ja muu muutto. Sitä ennen valmistuvat esimerkiksi keittiö, ruokala ja opetustilat, Dahlbom sanoo.

Isoilta yllätyksiltä on vältytty

Rakennustyöt ovat Dahlbomin mukaan edenneet Mukkulankadulla aikataulussa. Viimeistelytyöt, kuten listojen asennukset vievät kuitenkin runsaasti aikaa.

– Siinä tarvitaan käsipareja, jotka laittavat ne paikalleen. Onhan tässä päiviä ja vuorokaudessa tunteja, Dahlbom toteaa.

Remonttityömaalla on vältytty isommilta yllätyksiltä. Sähkö-, vesi- ja ilmastointiratkaisujen yhteensovittaminen vanhaan rakennukseen on kuitenkin Dahlbomin mukaan ollut haasteellista.

Ainoa iso muutos alkuperäisiin suunnitelmiin on se, että Lamkille ei rakenneta omaa ruokalaa, vaan rakennettava ravintola- ja keittiömaailma palvelee koko kiinteistöä.

Ruoka- ja juomatarjonta on runsas

Lamkin kehitysjohtajan Jukka Oreston mukaan ruokatarjonta ravintolamaailmassa tulee olemaan poikkeuksellisen runsas.

– Siellä on peruslounasvaihtoehtojen lisäksi grilliruokaa, take away -piste ja oma leipomo. Leipomon yhteydessä valmistetaan myös jäätelöä.

Lounas tarjotaan opiskelijoille Kela-tuettuun hintaan.

Baari on avoinna myös talossa toimivien yritysten henkilökunnille. Lamkin kehitysjohtaja Jukka Oresto

Toiseen kerrokseen rakennetaan opiskelijabaari, jota pyörittää opiskelijakunta Lamko. Baariin on Orestoon mukaan tarkoitus saada myyntiin olutta, viiniä, virvokkeita, erilaisia kahvijuomia ja purtavaa.

– Baari on avoinna myös talossa toimivien yritysten henkilökunnille. Veikkaan, että sen sulkemisaika on kello 21–22 paikkeille. Riippuu tietysti siitä, miten elämä kampuksella alkaa sujua.

Historiaa ja uudenaikaisia ratkaisuja

Opiskelijat ovat osallistuneet uusien tilojen suunnitteluun monella tapaa. Muotoiluinstituutin opiskelijat ovat esimerkiksi suunnitelleet oppilaitoksen tiloihin tulevia kalusteita ja aulaan tulevan taideteoksen.

Uudet tilat ovat modernit: ympäri kampusta tulee näyttöjä, joiden avulla voi etsiä reitin haluamaansa paikkaan.

Aulaan puolestaan tulee kampusrobotti, joka vastaa esitettyihin peruskysymyksiin. Lisäksi uudelle kampukselle tulee muun muassa tapahtuma-aukio ja 600 hengen auditorio.

Kampusraitti ei tule vain kampusten käyttöön. Projektipäällikkö Pirkko-Leena Jakonen

Mukkulankadulle rakentuvat tilat ovat Oreston mukaan helposti muunneltavissa kulloisenkin tarpeen mukaan.

– Ne mahdollistavat erilaiset ympäristöt erilaiselle oppimiselle ja erilaisille oppijoille. Sekä opiskelijat että henkilökunta voivat työskennellä monissa erityyppisissä paikoissa.

Lamkin toiveena on ollut, että vanhan tehtaan historia jäisi jollain tapaa näkyviin remontin jälkeenkin. Eräitä tehdastoimintaan liittyneitä elementtejä onkin tarkoitus palauttaa vanhoille paikoilleen remontin päätyttyä.

– Lisäksi sisätilojen remontissa päämateriaalit ovat olleet lasi, tiili ja puu, eli sisätila toistaa julkisivun elementtejä, Oresto toteaa.

Kampus toimii kahdessa eri osoitteessa

Syksystä alkaen Lamkin kampuksella on kaksi toimipistettä, sillä oppilaitos jatkaa toimintaansa myös Tiedepuistossa Niemenkadulla.

– Opiskelut pyritään järjestämään niin, että opiskelijat olisivat esimerkiksi aamupäivän Mukkulankadulla ja iltapäivän Niemenkadulla eikä koko ajan tarvitsisi vaihtaa osoitetta, Oresto kertoo.

Mukkulankadun ja Niemenkadun välille, junaradan pohjoispuolelle, kaupunki rakentaa muutaman sadan metrin pituisen kampusraitin, jonka varrelle tulee istumapaikkoja ja liikuntavälineitä.

Raitin rakentaminen on jo aloitettu, ja sen pitäisi valmistua syksyllä.

– Kampusraitti ei tule vain kampusten käyttöön, vaan se tulee osamaan osa pääpyörätieverkostoa. Sen varrelle tulee levennyksiä, joissa opiskelijoiden toivotaan aina välillä esittelevän omia töitään, kaupungin aluehankkeiden projektipäällikkö Pirkko-Leena Jakonen paljastaa.

Kuva: Kati Eloranta
Niemen kampus

Toimintaa kahdessa osoitteessa

Iskun vanha tehdaskiinteistö Mukkulankatu 19:ssä remontoidaan Lamkin uusiksi tiloiksi.

Uudet tilat on tarkoitus luovuttaa Lamkin käyttöön 1.9. Opiskelijat pääsevät aloittamaan opintonsa uusissa tiloissa suunnitelmien mukaan 17.9.

Lamk tulee tiloihin vuokralaiseksi 15 vuoden vuokrasopimuksella.

Iskun tuotantotiloja säilyy kiinteistössä noin 7 000 neliön verran. Toiminta niissä jatkuu vielä ainakin pari vuotta. Lisäksi kiinteistössä on Iskun hallinto-, myynti- ja näyttelytiloja noin 8 000 neliötä.

Kiinteistössä on myös muita vuokralaisia. Vuokralaisten käyttöön valmistuu lisää tiloja ensi vuoden alkuun mennessä.

Lamkin sisäänkäynti kiinteistöön on rakennuksen pohjoispäädyssä.

Päätös uuden kampuksen rakentamisesta tehtiin vuonna 2014.

Kiinteistön remontin budjetti Lamkin tilojen osalta on noin 35–40 miljoonaa euroa.

Lamkin toiminta jatkuu myös Tiedepuistossa Niemenkadulla. Siellä oppilaitoksella on jatkossakin perusopetustiloja, pari laboratoriota ja jonkin verran henkilöstötiloja.

Kaupunki rakentaa Mukkulankadun ja Niemenkadun välille kampusraitin. Raitista on tarkoitus tehdä puistomainen.

Kaikki Fellmannin kampuksella olevat Lamkin yksiköt muuttavat syksyllä Mukkulankadulle. Lamkilla on kuitenkin vuokrasopimus Kirkkokadulla kevääseen 2020 asti. Fellmannin kampuksen käyttö vuodenvaihteen jälkeen on yhä avoinna.

Juha Kaita-aho
juha.kaita-aho@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi