Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Tällä viikolla tehdään taidetta ja muistetaan Helene Schjerfbeckiä

Heinolassa maalataan tiistaina lääninkivalteri Aschanin talon pihapiirissä. Maila Pakarinen (edessä) ja Ritva Lunkka rohkaisevat kaikkia kokeilemaan taiteen tekemistä. Kuva: Sami Lettojärvi

Heinolassa lääninkivalteri Aschanin talon pihapiirissä tapahtuu kummia tiistaina 10. heinäkuuta. Tarkoitus on, että ihmiset saapuisivat paikalle omat pensselit ja eväät mukanaan ja maalaisivat yhdessä. Mestarimaalarin papereita ei kysytä, vaan mukaan toivotaan kaikenikäisiä ihmisiä, joilla luovuus vähänkin polttelee taskunpohjassa.

Myös Lahdessa vietetään Kuvataiteen päivää tunnetun suomalaisen taiteilijan Helene Schjerfbeckin kunniaksi. Schjerfbeck syntyi samana päivänä vuonna 1862. Kaupunginkirjastossa lapset saavat maalata ja piirtää yhteisen taideteoksen, joka pannaan esille lasten näyttelyalueelle.

Osallistua voi yksin tai yhdessä

Kuvataiteen päivää voi viettää yksin, oman yhteisön kanssa tai osallistumalla avoimeen maalaustapahtumaan. Heinolassa museot ja kuvataiteilijoiden yhdistys järjestävät julkisen tapahtuman nyt ensimmäistä kertaa.

Heinolan kuvataiteilijoiden puheenjohtaja Ritva Lunkka toteaa yhdistyksen jäsenten olevan taiteen harrastajia, jotka ovat joskus olleet itsekin aloittelijoita. Tapahtumassa kokeneemmat haluavat auttaa epävarmoja maalareita alkuun.

– Päivän viesti on, että kaikki ihmiset osaavat ilmaista itseään taiteen keinoin. Kokeilemista ei kannata arastella, sillä parhaiten oppii ja kehittyy tekemällä itse, Lunkka sanoo.

Yhdistyksen jäsen Maila Pakarinen muistelee, että hänen alakoulun todistuksessaan piirustuksen arvosana oli tylysti 5.

– Olin sotavuosien jäljiltä arka ja pelokas lapsi. Vasta lukiovuosina aloin haaveilla kuvaamataidon opettajan ammatista, mutta päädyin luokanopettajaksi ja sain mahdollisuuden toteuttaa itseäni taiteen avulla. Ajattelen, että jokainen lapsi on taiteilija, ja minun tehtäväni on saada luovuus esiin.

Yhteisöllisyyden vahvistamista

Maila Pakarinen on maalannut auringonkukkia pehmeillä pastelliväreillä. Kuva: Sami Lettojärvi

Yksi päivän tarkoitus on lisätä yhteisöllisyyttä yksinäiseen tekemiseen. Maila Pakarinen on saanut paljon ystäviä muista taiteen harrastajista.

– Yhteisöllisyyden kokemus on antanut minulle todella paljon, hän sanoo.

Kuvataiteen päivää on vietetty Suomessa vuodesta 2011. Tämänvuotisen tapahtuman suojelijana toimii Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari Nasima Razmyar.

Suuri Maalaustapahtuma on osana Kulttuuriperinnön eurooppalaisen teemavuoden 2018 tapahtumia.

Kuvataiteen päivä tiistaina 10.7. Heinolassa Aschanin talon pihapiirissä klo 11–16. Lahden kaupunginkirjastossa lapsille suunnattu tapahtuma klo 10–19. Lisätiedot koko Suomen maalaustapahtumista www.maalaustapahtuma.fi.

Kuvia päivän teoksista ja tapahtumista voi jakaa Instagramissa hashtagilla #maalaustapahtuma, @maalaustapahtuma,  www.instagram.com/maalaustapahtuma tai Facebookissa tapahtuman pääsivuilla www.facebook.com/maalaustapahtuma.

Anna-Kaisa Kallio
anna-kaisa.kallio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi