Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Taloyhtiöiden tupakointikieltoja on haettu Päijät-Hämeeseen vain vähän, sillä luvatonta sauhuttelua on vaikea valvoa – "Se on sana sanaa vastaan"

Taloyhtiöt ovat saaneet vuoden 2017 alusta alkaen hakea kunnalta tupakointikieltoa huoneistojen parvekkeille, pihoille sekä sisälle huoneistoihin. Lupia on kuitenkin haettu Päijät-Hämeessä ja valtakunnallisesti vähän. Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä haluaa päästä byrokraattisesti raskaasta luvanhakumenettelystä eroon ja lisätä taloyhtiöiden omaa päätösvaltaa tupakoinnin kieltämisessä.

Lahden Hämeenkadulla asuva Seppo Malminen uskoo, että hänen kotitaloyhtiössään todennäköisesti voimaan tulevaa tupakkalakia tullaan noudattamaan. Kuva: Elena Liseytseva

Hankaluudet valvoa taloyhtiöiden tupakointikieltoa jarruttavat kieltojen hakemista. Vuoden 2017 alusta voimaan tulleen tupakkalain pykälän myötä taloyhtiöt ovat voineet hakea kunnan terveysviranomaiselta tupakointikieltoa huoneistojen parvekkeille, pihoille sekä sisälle huoneistoihin.

Niin valtakunnallisesti kuin Lahdessakin kieltoja on kuitenkin haettu maltillisesti. Lahtelaisen Ekoisännät ky:n isännöitsijä Kari Kuusisto uskoo, että valvontavaikeuksilla on vaikutuksensa asiaan.

– Jos joku rikkoo haettua tupakointikieltoa, se on vähän niin kuin sana sanaa vastaan.

Tupakointikieltojen valvonta ei kuulu isännöitsijöille, vaan valvovan viranomaisen on saavuttava ilmiannon perusteella toteamaan rikkomus omin silmin.

– Eihän kieltoa käytännössä valvo kukaan. Se on enemmän sellainen symbolinen juttu, että olemme nyt päättäneet kieltää tupakoinnin taloyhtiössämme, sanoo Isännöintiliiton viestintäpäällikkö Kirsi Salo.

– Olimme jo uusinta lainpykälää säädettäessä sitä mieltä, että olisi ollut parempi kieltää tupakointi taloyhtiöissä kokonaan. Tällainen hakumenettely on byrokraattisesti paljon raskaampi.

Lahdessa muutama kielto voimassa, naapurikunnissa vain yksi

Lahdessa hakemuksia käsittelevä kaupungineläinlääkäri Cecilia Blomgren kertoo, että vuoden 2017 alusta lähtien tupakointikieltoja on haettu yhteensä seitsemään lahtelaiseen taloyhtiöön. Taloyhtiöistä viidessä kielto on jo voimassa.

Tänä vuonna tulleista kahdesta hakemuksesta toinen on tulossa voimaan pian ja toinen odottaa vielä käsittelyään. Lahden naapurikunnista voimassa on vain yksi tupakointikielto, joka on asetettu sysmäläiselle taloyhtiölle.

– Tämä on uusi juttu, taloyhtiöt haluavat ehkä vähän katsoa missä asian suhteen mennään, Blomgren uskoo.

Lue myös: Kolmen hakemuksen isännöitsijä: tupakointikielto esillä useissa yhtiökokouksissa
 

Myös hän myöntää, että voimassa olevien kieltojen valvominen on vaikeaa etenkin sen vuoksi, että ilta- ja yöaikaan valvovia viranomaisia ei ole töissä.

– Jos kiellosta huolimatta joku asukas tupakoi, valvonta on hankalaa. On vaikea ajoittaa tarkastus niin, että löydämme mitään. Meillä on paljon muitakin valvottavia osa-alueita, tupakoinnin valvonta on vain murto-osa.

Blomgrenin mukaan viidestä jo tupakointikiellon saaneesta lahtelaistaloyhtiöstä kahdesta on tullut ilmoituksia kiellon rikkomisesta.

– Olemme pyytäneet tarkennusta, että missä ja milloin tupakointia tapahtuu. Kun emme ole saaneet vastausta, valitettavasti tarkastuskäyntejä ei ole pystytty tekemään.

Blomgren toivoisi lainsäädäntöä uudistettavan siten, että valvonta olisi nykyistä helpompi järjestää.

"Tupakointia käsiteltiin yhtiökokouksissa monet kerrat"

Lahden Hämeenkadulla sijaitsevan Kiinteistö Oy Lahden Siltavoudin hakema tupakointikielto tulee lainvoimaiseksi kuun puolivälissä, mikäli päätöksestä ei valiteta. Talossa 1990-luvun lopulta asunut Seppo Malminen on tyytyväinen uudistukseen.

– Se on hieno asia, sillä en ole itse koskaan tupakoinut.

Malmisen mukaan tupakointi on aiheuttanut jonkin verran haittoja taloyhtiössä.

– Yläkerrassani on tupakoitu, mutta savut eivät tulleet minulle vaan seinänaapurille. Asiaa käsiteltiin yhtiökokouksessa monet kerrat.

Malminen uskoo, että pienessä taloyhtiössä yhteisesti sovittuja pelisääntöjä noudatetaan.

– Tässä on niin vähän asukkaita, huoneistoja on vain kymmenen. Uskon, että kieltoa noudatetaan.

Taloyhtiöiden päätäntävaltaa halutaan lisätä

Tulevaisuudessa taloyhtiöiden päätäntävalta tupakointikieltojen asettamisessa saattaa kasvaa. Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä luovutti toukokuun lopussa laatimansa tupakkalain muutosehdotukset perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolle.

Työryhmän raportissa esitetään, että tupakointikielto parvekkeilla tai asukkaiden hallinnassa olevissa sisätiloissa voitaisiin asettaa taloyhtiön enemmistöpäätöksellä. Tupakkatyöryhmän esitys on osa Savuton Suomi 2030 -hanketta.

Hankkeen verkostokoordinaattori Pirjo Kadeniuksen mukaan esitys lähtee lausuntokierrokselle syksyllä, ja työryhmä toivoo muutosten astuvan voimaan ensi vaalikauden alussa.

Kielto

Isännöintiliitto toivoo taloyhtiöiltä malttia

1.1.2017 voimaan tullut pykälä mahdollistaa tupakkakiellon hakemisen taloyhtiöön, jos tupakansavu häiritsee asukkaita tai aiheuttaa kiistaa.

Säännös tiukensi tupakkalakia, jonka perusteella tupakointi on suoraan kielletty taloyhtiön yhteisissä ja yleisissä sisätiloissa.

Taloyhtiö on jo entuudestaan voinut kieltää tupakoinnin esimerkiksi lasten leikkipaikoilla ja yhteisillä parvekkeilla.

Isännöintiliitto painottaa, että viranomaiselta haettavaan tupakointikieltoon kannattaa turvautua vasta silloin, jos tupakoinnin haittoja ei saada muulla tavoin ratkaistua.

Muita ratkaisuja voivat olla esimerkiksi taloyhtiön ulkotiloihin osoitetut tupakointipaikat.

Tupakointikiellon hakemisesta päätetään yhtiökokouksessa. Kunta kysyy kirjallisen näkemyksen asiasta niiltä osakkailta ja asukkailta, joita kielto koskee.

Lopullisen kieltopäätöksen tekee kunnan viranomainen. Se myös valvoo kieltoa sakon uhalla.

Janne Nieminen
janne.nieminen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi