Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahti Cityn tuore toiminnanjohtaja aikoo elävöittää Lahden keskustaa kainuulaisella asenteella – "Toivon, että keskusta tarjoaisi turisteillekin elämyksiä"

Pipsa Wirtanen on ehtinyt työuransa aikana muun muassa suunnitella sukkia, toimia yrittäjänä sekä tehdä töitä lasten ja nuorten parissa. Hän uskoo voivansa hyödyntää laaja-alaista työkokemustaan toiminnanjohtajan pestissä.

Pipsa Wirtasen passissa luki vielä vuosi sitten nimen kohdalla Pirjo Virtanen. Hän vaihtoi etu- ja sukunimensä sekaannusten välttämiseksi. Kuva: Katja Luoma

Musiikki soi ja tärpätti tuoksuu Lahden taidegraafikoiden Painovoimaksi kutsutussa pajatilassa Sammonkatu 8:n viidennessä kerroksessa. Pipsa Wirtasen työtila sijaitsee pajan perällä. Tapahtumatuottaja pahoittelee koruttoman työhuoneen hämäryyttä: toinen loisteputkista paloi edeltävällä viikolla.

Wirtanen aloitti työt Painovoimalla kesän alussa. Pesti jää lyhyeksi, sillä kesäkuun lopussa hänet valittiin keskustan kehittämisyhdistyksen, Lahti Cityn, uudeksi toiminnanjohtajaksi. Uusi työ on Wirtaselle unelmapesti.

– Keväällä etsin hyvää työtä, ja nyt se tuli. Juhlimme asiaa viikonloppuna vanhempieni siirtolapuutarhamökillä, Wirtanen kertoo.

Wirtanen haluaa jalkautua yrityksiin

Uusi pesti alkaa virallisesti elokuussa, mutta Wirtanen on jo ryhtynyt valmistautumaan tulevaan.

– Aloin heti miettiä, mitä alamme tehdä ja miten kokoamme verkostoja. Syksyllä on tulossa tapahtumia, joita on myös alettava jo pohtia.

Aivan tarkalleen uusi toiminnanjohtaja ei vielä tiedä, mitä kaikkea uuteen työsarkaan kuuluu. Moni käytännön asia selviää, kun hän tapaa väistyvän toiminnanjohtajan Janne Viitamiehen.

– Haluan jalkautua yrityksiin, mutta joudun varmaan istumaan paljon tietokoneellakin. Viestintä ja verkostoituminen ovat olennainen osa työtä.

Ennen töiden alkua Wirtanen aikoo suunnitella uuden työpisteensä sellaiseksi, että sinne on helppo ihmisten saapua.

Painovoimassa Wirtasen persoonaa ja työpanosta jäädään kaipaamaan.

– Pipsa on huippupirtsakka ja tarttuu aina heti toimeen, Painovoiman toiminnanjohtaja Pekka Litmanen kuvailee.

"En halua, että keskitymme ongelmiin, vaan niiden ratkaisuihin"

Pirtsakkuus on helppo uskoa, sillä Wirtanen hymyilee paljon, ja nauru on herkässä. Puhetta pulppuaa kovalla tahdilla.

Wirtanen kokee, että hänen luonteenpiirteensä periytyvät Kainuusta kotoisin olevalta äidiltä.

– Kainuulaisuuteen kuuluu riemukkuus ja äänekkyys. Ilot ja surut tuodaan näkyviksi. Kainuulaisissa on myös lujuutta ja yrittäjyyttä. Kevätmyrskyjen aikaan soitin tädilleni, joka oli viikkoja pakkasessa ilman sähköjä. Hän ei ollut moksiskaan.

Kainuulaisella positiivisuudella uusi toiminnanjohtaja lähtee luotsaamaan myös Lahti Citya.

– Koetan saada ihmiset ajattelemaan, mitä juuri he voivat tehdä keskustan elävöittämiseksi. En halua, että keskitymme ongelmiin, vaan niiden ratkaisuihin. Toivon, että saan aikaan positiivista liikettä ja yhteistä tekemistä. Jokaisella pienelläkin tekijällä on merkitystä ja esimerkillä on voimaa.

Wirtanen ei usko, että hidas hämäläinen kulttuuri muodostuu esteeksi uudistusten tiellä.

– Onneksi lahtelainen kulttuuri on muodostunut hyvin erilaisista kulttuureista. Tänne on tullut paljon ihmisiä aikanaan esimerkiksi Kainuusta ja Karjalasta, toiminnanjohtaja naurahtaa.

Toimivasta keskustasta löytyy kaikille jotain

Lahden keskusta on Wirtasen mukaan elävöitynyt huomattavasti viime vuosina. Alueelle on tullut uusia yrityksiä, liikenne on rauhoittunut ja Toriparkki on siirtänyt parkkipaikat maan alle.

– Nyt keskustassa on tilaa pysähtyä ja katsella eikä tarvitse olla peloissaan kovasta liikenteestä.

Liikkumista on Wirtasen mukaan kehitettävä jatkossakin. Hyvä kaupungin keskus on toiminnanjohtajan mukaan sellainen, jonne on yksinkertaista saapua ja jossa on helppo liikkua ja viihtyä.

Liike-elämän lisäksi kantakaupungin kiinnostavuutta pitää Wirtasen mukaan lisätä kulttuurin keinoin. Tästä hyötyvät niin yrittäjät, asukkaat kuin turistit.

– Toivon, että keskusta tarjoaisi turisteillekin elämyksiä. Tapahtumissa on varmasti vielä kehitettävää. Toivon myös, että taidetta ja muotoilua saataisiin aiempaa näkyvämmin esiin. Keskustan pitää tarjota kaikille jotakin.

Töitä suunnittelun, kulttuurin ja ihmisten parissa

Wirtanen on asunut miltei koko ikänsä Lahdessa lukuun ottamatta muutamia vuosia Kouvolassa ja Kajaanissa.

– Kajaanissa olin vähän aikaa kirjoillakin, mutta en kotiutunut sinne. Palasin poikani kanssa Lahteen.

Työurallaan toiminnanjohtaja on työskennellyt arkkitehtitoimistossa, suunnitellut sukkia Kymen sukka oy:ssä ja tehnyt yrittäjänä julkisten tilojen tekstiilejä.

Lisäksi hän on tehnyt töitä Lahden kaupungin nuorisopalveluissa ja kulttuuritoimessa. Viime vuodet hän on toiminut visuaalisena suunnittelijana ja tapahtumatuottajana erilaisissa hankkeissa.

– Uskon, että kaikista aiemmista töistäni on hyötyä uudessa työssä.

Sukututkimusta, koiran ulkoilutusta ja pihatöitä

Jos Pipsa Wirtasen nimi ei kuulosta tutulta, se voi johtua siitä, että vielä vuosi sitten hänen virallinen nimensä oli Pirjo Virtanen. Samannimisiä naisia on Lahdessa paljon, mikä aiheutti sekaannuksia. Niinpä hän päätti vaihtaa etu- ja sukunimensä passin uusimisen yhteydessä.

– Minua on pienestä pitäen kutsuttu Pipsaksi, ja sitä nimeä olen aina käyttänyt. Wirtanen puolestaan on ollut aikanaan käytössä isoisälläni ja hänen isällään.

Sukunimen vaihtaminen edellytti sukuselvityksiä. Se ei tuottanut ongelmia, sillä Wirtanen on harrastanut sukututkimusta jo kymmenen vuoden ajan. Hän on selvittänyt sukunsa juuria 1500-luvulle saakka ja kirjoittaa myös aiheeseen liittyvää blogia.

– Nyt minulla on 10 000 nimeä sukupuussa. Samalla olen kiinnostunut historiasta uudella tavalla. Olen esimerkiksi lukenut 100 vuotta vanhoja sanomalehtiä ja selvitellyt, mitä kaikkia yrityksiä Lahden keskustassa on ollut.

Mitä muuta uusi toiminnanjohtaja sitten tekee vapaa-ajallaan?

– Kävelemme koirani kanssa päivittäin 10–15 kilometriä ympäri keskustan alueita. Neo herättää minut yleensä vartin yli viisi ja lähdemme kuudelta kävelylle. Se on ihana hetki liikkua keskustassa, ja sen jälkeen jaksaa taas tehdä päivän töitä tietokoneella.

Toiminnanjohtajan voi olla välillä vaikeaa rauhoittua vapaa-ajallaan, sillä hän on tottunut siihen, että koko ajan on tehtävä jotain.

– Kun tulen koiraa ulkoiluttamasta, saatan ohimennessäni kitkeä taloyhtiön kukkapenkin. Suunnittelen kuitenkin asiat tarkkaan ja teen aikatauluja. Luulen, että siitä on apua toiminnanjohtajan työssä.

Kuka?

Pipsa Wirtanen

Lahti City ry:n historian toinen naispuolinen johtaja.

52-vuotias. Perheeseen kuuluu 26-vuotias poika Kasimir ja chihuahua-koira Neo.

Syntyperäinen lahtelainen. Asuu nykyään Kisapuiston vieressä kerrostalossa. Toimii taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana.

Valmistui vuonna 2010 muotoilijaksi sisustusarkkitehtuurin puolelta Lahden Muotoiluinstituutista.

Opiskellut aiemmin tekstiilisuunnittelua ja tekstiilitaidetta.

Toiminut urallaan muun muassa suunnittelijana, tapahtumatuottajana ja yrittäjänä. Tehnyt töitä myös lasten ja nuorten parissa.

Pipsa Wirtanen jatkaa viittä virkettä

Tähänastisen urani merkittävimpänä saavutuksena pidän Lahti Cityn toiminnanjohtajan tehtävän saamista. Nyt pääsen hyödyntämään kaikkea sitä, mitä olen aiemmin tehnyt.

Viiden vuoden kuluttua olen edelleen toiminnanjohtaja. Lahden keskusta on kehittynyt, ja meillä on uusia verkostoja, vilkasta liike-elämää ja uusia uniikkeja juttuja.

Tärkein paikka Lahdessa minulle on Vesijärvi. Se on aina ollut minulle tärkeä ja rauhoittava elementti. Etsin monesti sellaisia paikkoja, mistä näen sen.

Lahden keskustan suurin haaste on, että voisimme palvella ja tarjota kaikille täällä oleville jotain hyvää, onnellisuusmomentteja. Se miten siihen pääsemme, on suurin haaste.

Lomalla aion käydä erilaisissa lähiseudun kulttuuritapahtumissa, kesäteatterissa ja vanhempieni siirtolapuutarhassa Alasenjärven rannalla. Tämä kesä menee kyllä ihan viikonloppulomailuksi.

Juha Kaita-aho
juha.kaita-aho@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi