Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Keskeneräinen Mukkulan tapahtumapuisto mukautuu hiphopiin ja heviin – ”Jos menee hyvin, miksei tultaisi uudestaankin”

Raha on ratkaiseva tekijä tapahtumapuiston kehittämisessä. Puutelista oli vielä viime vuonna kattava, mikä on puiston tilanne tällä hetkellä?

Summer Up -festivaalin kävijämäärätavoite on tänä vuonna 12 000. Kuva: Lahti Region

Kaksi kesää Lahden Mukkulassa käytössä ollut Lahti Energia tapahtumapuisto on vielä keskeneräinen. Tällä hetkellä puistossa on sähkö-, vesi- ja viemärijärjestelmät, valaistus sekä dataverkko. Lisäksi puistossa on kolme vesipistettä. Alueelle on myös rakennettu puistokäytävä, joka toimii tapahtumissa kevyen liikenteen väylänä.

Tapahtumapuistoon kaivattaisiin eniten kiinteitä wc-tiloja, sillä ne vähentäisivät järjestäjien kustannuksia. Niiden oli tarkoitus valmistua tähän kesään mennessä, mutta aikataulun kanssa oli ongelmia.

– Kiinteät wc-tilat ovat tulossa, mutta tarkkaa aikataulua niiden saamisen ei voi sanoa, koska meillä ei ole puiston kehittämiseen erillistä budjettia tai määrärahoja. Niiden hinnaksi tulee noin 50 000 euroa, kertoo alueen kehittämisessä mukana olevan Ladecin liiketoimintakehittäjä Miika Laakso.

Alueen kehittäminen on kiinni osittain rahasta. Laakso arvelee, että puistoon on tähän mennessä käytetty muutama satatuhatta euroa. Myös tapahtumapuistoa markkinoivan Lahti Regionin toimitusjohtajan Raija Forsmanin mukaan puiston kehittäminen vaatii taloudellista panostusta.

"Kysymys on siitä, mihin meidän kaupunki taipuu"

Tänä kesänä tapahtumapuisto pääsee toden teolla testiin, kun alueella järjestetään kaksi massiivista tapahtumaa, Summer Up ja Nightwishin konsertti. Paikka on suunniteltu tapahtumasta riippuen 5 000 – 20 000 kävijälle. Laakson ja Forsmanin mukaan koko on sopiva Lahden kokoiselle kaupungille.

Viime vuonna entinen Summer Upin tuottaja Erik Jääskeläinen kritisoi puistoa. Hänen mukaan alueella oli vielä paljon puutteita, esimerkiksi parkkipaikkoja ja jätteiden lajittelupisteitä hän kaipasi enemmän. Myös viheraluetta oli Jääskeläisen mukaan turhan paljon suurien tapahtumien kannalta.

Tapahtumapuistoa voitaisiin jatkossa hyödyntää järjestämällä esimerkiksi liikunta- ja kulttuuritapahtumia.

– Puistoa voitaisiin ehdottomasti hyödyntää vielä enemmän. Siihen tarvitaan kuitenkin lisää fasiliteetteja, jotta tapahtumien järjestäminen ei jäisi kustannuksista kiinni järjestäjien taholta, Laakso sanoo.

Forsmanin mukaan on huomioitava kokonaisuus, kun mietitään tapahtumien lisäämistä.

– Meillä on jatkuvasti tapahtumia eri puolilla kaupunkia. Tämä kesä on hyvä esimerkki siitä, kun tapahtumat eivät ajoitu päällekkäin, jolloin toinen tapahtumista saattaisi kärsiä. Näin pystymme myös ottamaan eri tapahtumista maksimaalisen matkailun kokonaishyödyn.

Myös Lahden hotellikapasiteetti on rajallinen.

– On mietittävä, miten huomioimme suuren ihmismassan niin, että he myös viihtyvät täällä. Kysymys on siitä, mihin meidän kaupunki taipuu, ja miten hoidamme esimerkiksi liikenteen ja majoituksen, Forsman toteaa.

Tapahtumapuisto on saanut yhteistyökumppanikseen Lahti Energian, mutta lisää kumppanuuksia etsitään. Paikkaa on esitelty tapahtumanjärjestäjille kutsumalla heitä erilaisiin tapahtumiin.

– Tavoitteena on lisätä yhteistyötä yritysten kanssa, jolloin puiston kehittäminen ei rasittaisi niin paljon kaupungin budjettia, Laakso kertoo.

Tapahtumapuiston portti kohoaa paraikaa. Teos on osa Lahteen vuodesta 2005 lähtien rakennettua puuarkkitehtuuripuistoa. Kuva: Sami Lettojärvi

Tapahtumien järjestäjät tyytyväisiä

Nightwishin manageri Toni Peiju pohti aluksi Lahtea keikkapaikkana.

– Moni sanoi, ettei hiphop-kaupungissa kannata järjestää hevitapahtumaa. Se on jo todistettu vääräksi, sillä lipunmyynnissä ollaan taidettu jo mennä Summer Upin ohi, Peiju sanoo.

Puutteitakin löytyy. Peiju toivoo, että puisto saataisiin vihdoin valmiiseen kuntoon, ja alueelle saataisiin kiinteät wc-tilat.

Viime vuonna nurmikon uusiminen juuri ennen Summer Up -festivaalia herätti keskustelua. Tänä kesänä nurmikko joutuu kovalle käytölle festareiden aikaan, ja viikon kuluttua siitä on Nightwishin konsertti. Miten käy nurmikon?

– Toivotaan, ettei ainakaan sada, Forsman toteaa.

Sen sijaan Peiju ei ole huolissaan nurmikon kunnosta.

– Alueelle saapuu niin paljon porukkaa, ettei ruohoa juurikaan näy, Peiju naurahtaa.

Musiikin pauketta myös ensi kesänä

Tapahtumapuisto saa myös 17 metriä pitkän ympäristöteoksen, joka toimii symbolisesti alueen porttina. Teoksen suunnittelijana on lahtelaistaustainen arkkitehti Erkko Aarti. Teoksen oli määrä valmistua Summer Up -festivaaleihin mennessä.

– Teos valmistuu aikataulun mukaan, kertoo Pro Puu -yhdistyksen toiminnanjohtaja Markku Tonttila.

Kahden musiikkitapahtuman järjestäjät ovat tehneet yhteistyötä. Alueelle jätetään festivaalin jälkeen pystyyn infraa, kuten päälava ja aitoja.

– Meille tulee suurempi kalusto, ja vaihdamme paikkaa enemmän Nightwishin näköiseksi, Peiju kertoo.

Lue myös: Tätä lahtelaismiestä voi kutsua elävän musiikin suurkuluttajaksi - nähnyt vähintään 1200 keikkaa
 

Summer Upin rakentaminen alkaa maanantaina, ja alue on valmis torstai-iltaan mennessä. Alueen sisäänkäynti on muuttunut, sisään saavutaan uutta kevyenliikenteen väylää Ritaniemenkadun suuntaisesti.

– Alue on toimiva. Nurmikko on kasvanut hyvin ja vaikuttaa paljon kestävämmältä kuin viime vuonna tähän aikaan, kertovat festivaalin tuottajat Konsta Viipuri ja Kaisu Kolu.

Urbaanin musiikin festivaali aikoo jatkaa perinnettä.

– Kyllä Summer Up kuuluu Mukkulaan, joten järjestämme sen samalla paikalla myös ensi vuonna. Meillä on pitkä historia alueella, joten ei me minnekään olla menossa, tuottajakaksikko toteaa.

Peiju toivoo Lahden panostavan tapahtumapuistoon, jotta alueella voitaisiin jatkossakin järjestää erityyppisiä tapahtumia.

– Jos konsertti menee hyvin, niin miksei tultaisi uudestaankin. Tapahtuman onnistuminen kertoo muille tapahtumajärjestäjille, että täällä käy porukkaa, Peiju pohtii.

Ympäristöteos on noin 2,5 metriä leveä ja 17 metriä pitkä. Kuva: Sami Lettojärvi

Juttua korjattu 5.7.2018 kello 16.20: Jutun faktalaatikossa luki aiemmin virheellisesti, että Summer Up järjestetään 14.-15.7.. Korjattu, että Summer Up järjestetään 13.-14.7..

Lahti Energia tapahtumapuisto

Tapahtumille kysyntää

Summer Up -festivaali järjestetään 13.-14.7. Nightwishin konsertti on 21.7.

Nightwishin konsertti osa yhtyeen Nightwish – Decades -maailmankiertuetta, ja on samalla yhtyeen ainoa oma konsertti Suomessa koko kesänä.

Nightwishin konsertin VIP-liput ovat loppuunmyyty. Lippuja on jo myyty 12 000, ja lippuja myydään yhteensä maksimissaan 15 000.

16. kerran järjestettävän Summer Upin kävijämäärätavoite on 12 000. Lippuja on mennyt paremmin kuin viime vuonna.

Summer Upissa esiintyvät muun muassa Cheek, Wiz Khalifa, Big Boi, JVG, Pyhimys, Pikku G, Paperi T, Mikael Gabriel, Nikke Ankara, Evelina, Aste ja Lahti United.

Yhden päivän Summer Up -lippu maksaa 63 euroa, Nightwish-konsertin peruslippu 79 euroa.

Jenna Lempinen
jenna.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi