Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Nyt se on varmistunut: Velkojat alkavat penkoa Lahden konserttitalon rakennuttajayhtiötä

Lahden konserttitalon keskeneräisen asuintornin ympärillä kuohuu yhä. Konkurssiin menneen rakennuttajan velkojat aikovat tutkia, miksi asiat menivät niin kuin menivät. Jos kysymyksiin ei löydy vastauksia, voidaan surullisenkuuluisaa rakennushanketta pohtia vielä lakituvassa.

Lahden konserttitalon keskeneräisille asuinkerroksille löytynee uusi omistaja lomakauden jälkeen. Loppukesällä tai syksyllä selviää myös, mihin toimiin velkojat ryhtyvät konkurssin tehneen asunto-osakeyhtiön kanssa. Kuva: Viena Kytöjoki

Lahden konserttitalon torniosaa rakennuttaneen Asunto oy Helsingin Konsertin rahaliikenne aiotaan käydä tarkoin läpi. Asuntoyhtiö ajautui maaliskuussa konkurssiin, ja vararikkoa edeltänyt yhtiön rahaliikenne on herättänyt velkojapuolella oudoksuntaa.

– Siltä näyttää, että joihinkin toimenpiteisiin meidän täytyy ryhtyä, arvioi konkurssipesän hoitaja, helsinkiläinen asianajaja Kirsi Eksymä.

Eksymä on saanut käyttöönsä alustavan erityistarkastuksen, jossa on käyty läpi asunto-osakeyhtiössä tehdyt päätökset, kirjanpito ja hallinto. Lopullinen tarkastuskertomus valmistuu myöhemmin, ja elokuussa velkojat päättävät jatkotoimista.

Asunto-osakeyhtiö Helsingin Konsertti oli aikaisemmalta nimeltään asunto-osakeyhtiö Lahden Konsertti. Yhtiön taustalla olivat liikemiehet Pasi Tinnilä ja Mika Lehto, kumpikin omien yhtiöidensä kautta. Tinnilä ja Lehto käyttivät päätösvaltaa asuntoyhtiö Helsingin Konsertin omistaneessa Lahden Konsertti Holding oy:ssä. Tinnilä oli myös asuntoyhtiön hallituksessa.

Pankkiiri Mika Lehto on aiemmin ilmoittanut (ESS 4.5.2018), ettei hänellä ole ollut suoraan tai välillisesti omistusosuuksia konserttitaloon liittyvissä yhtiöissä sen jälkeen, kun talon vanha osa myytiin Ylen eläkesäätiölle vuonna 2016.

Tinnilän Liberi oy haki asuntoyhtiö Helsingin Konsertin konkurssin. Toinen hakija oli Nordic Credit Opportunities Fund-niminen rahasto. Se on aikaisemmin toiminut toisella nimellä maltalaisen Nemea-pankin hallinnassa. Nemea oli Mika Lehdon ja Heikki Niemelän yhteinen yritys.

Lisää konkursseja?

Rahasto on arvioinut, että myös Lahden Konsertti Holding ajautuu varattomana konkurssiin. Päijät-Hämeen käräjäoikeuteen ei ainakaan toistaiseksi ole jätetty holding-yhtiön konkurssihakemusta.

Velkojapuolelta on niin ikään tuotu esiin, että Asunto oy Helsingin Konsertti kiinnitti omaisuuttaan paitsi omien velkojensa, myös Liberi oy:n velkojen vakuudeksi. Vuonna 2016 on maksettu 1,4 miljoonan euron lainan Liberille, ja lisäksi Mika Lehdon Revestorille on tehty noin kahden miljoonan euron tilisiirto. Asuintornin rakentaminen pysähtyi samana vuonna rahoitusvaikeuksiin.

Nordic Credit Opportunities Fund hakee samoin vastausta sille, minne rahastosta asuntoyhtiölle lainatut 2,1 miljoonaa euroa lopulta päätyivät. Ne eivät näyttäisi päätyneen lainan ottajalle.

Liikemies Pasi Tinnilän Liberi oy on jättämässään haastehakemuksessa ilmoittautunut Asunto oy Helsingin Konsertin suurimmaksi velkojaksi yhteensä 2,4 miljoonan euron saatavillaan. Konkurssihakemus tosin perustuu 1,7 miljoonan euron velkakirjasaatavaan. Velkojien joukossa on myös Mika Lehdon Revestor vajaan 270 000 euron saatavallaan.

Lakia noudatettiin

Asuntoyhtiön ja sen läheisyhtiöiden keskinäiseen rahaliikenteeseen ei Mika Lehdon mielestä liity mitään lainvastaista. Hän ei kuitenkaan tässä vaiheessa halua sen tarkemmin ottaa kantaa Revestorin saamaan kahden miljoonan euron suoritukseen asuntoyhtiöltä. Samoin hän vaikenee siitä, saako hänen oma yhtiönsä konkurssipesästä omansa pois.

– En kommentoi, koska asia on keskeneräinen.

Konserttitalon sijoittajakaksikon toinen osapuoli Pasi Tinnilä on samoin sitä mieltä, että Asunto oy Helsingin Konsertin ja muiden yhtiöiden välisissä varainsiirroissa tai vakuusjärjestelyissä ei ole rikottu lakia. Hänen mukaansa asuntoyhtiön tilinpäätöksistä löytyy vastauksia velkojien kysymyksiin.

– Tiedän asian hyvin tarkkaan, kun olen ollut mukana koko ajan.

Tinnilä muistuttaa, että hänen omistamansa Liberi keskittyi pelkästään rakennusprojektiin.

– Mika Lehto hoitaa kokonaisuudessaan kaiken, mikä liittyy rahaan.

Uusi omistaja ei tiedossa

Lahden konserttitalon keskeneräiselle asuintornille ei toistaiseksi ole löytynyt uutta omistajaa. Kohteesta kiinnostuneet tahot neuvottelevat pesänhoitaja Kirsi Eksymän mukaan vielä rahoituksensa järjestämisestä. Myös lomakausi lykkää tarjousneuvottelujen jatkamista.

Uusia tarjouksentekijöitä on kuitenkin liittynyt joukkoon, mikä on asuintornin myyntimahdollisuuksien kannalta tietenkin myönteinen asia.

– Jos vielä elokuussa tulee lisää kiinnostuneita, he ovat erittäin tervetulleita, vakuuttaa Eksymä.

Torniosaa myydään huutokauppaperiaatteella, mutta kukin tarjoaja tietää toistaiseksi vain oman tarjouksensa. Kirsi Eksymä ei halua paljastaa, kuinka monta osallistujaa tarjouskilvassa on tällä hetkellä mukana.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi