Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kuuman toukokuun jälkeen takaisin tavalliseen – Lahdessa oli kesäkuussa seitsemän hellepäivää

Kesäkuussa Lahdessa satoi noin 13 millimetriä vähemmän kuin keskimäärin. Koko maan korkein lämpötila mitattiin kesäkuussa Heinolassa.

Niilo, Jaakko, Paavo ja Kasimir Beckman nautiskelivat kesäkuun kuumimmasta päivästä Möysän rannalla. Kuva: Elena Liseytseva

Päättynyt kesäkuu oli Lahdessa yhtä lämmin kuin keskimäärin. Lahden kesäkuun keskilämpötilaksi mitattiin Ilmatieteen laitoksen Launeen havaintoasemalla 14,5 astetta, kun pitkän ajan keskiarvo on 14,4 astetta.

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Niina Niinimäki kuvailee Lahden kesäkuun säätä kaikin puolin tavanomaiseksi. Poikkeuksellisen lämpimän ja kuivan toukokuun jälkeen palattiin melko tavanomaisiin lukemiin niin sademäärissä kuin lämpötiloissakin, Niinimäki sanoo.

2010-luvulla kesäkuu on ollut lämpimämpi Lahdessa vuosina 2010, 2011, 2013, ja 2016.

Seitsemän hellepäivää

Hellelukemiin Lahdessa kivuttiin seitsemänä päivänä. Tyypillisesti Lahdessa on kesäkuussa neljä hellepäivää. Kuun lämpimin päivä oli 28. kesäkuuta. Tuolloin päivän ylimmäksi lämpötilaksi mitattiin 28,7 astetta.

Samana päivänä Heinolassa mitattiin koko maan korkein lämpötila kesäkuussa, 29,2 astetta.

Hellepäiviä mitattiin koko maassa yhdeksän. Toukokuussa hellepäiviä koko maassa oli 14.

Vuoden toistaiseksi korkein lämpötila mitattiin toukokuun puolivälissä Kemiönsaarella, Vantaalla ja Kouvolassa. 15. päivä toukokuuta lämpötila nousi näillä havaintoasemilla 29,6:een asteeseen.

Yöpakkasilta vältyttiin

5. kesäkuuta oli kuun kylmin päivä Lahdessa. Tuolloin lämpötila nousi parhaimmillaankin vain 10,9 asteeseen. Koko kuun alin lämpötila mitattiin 7. kesäkuuta, jolloin lämpötila laski nollaan.

Koko maan alin lämpötila (-5 astetta) mitattiin Kilpisjärvellä Salla-tunturilla 7. kesäkuuta.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kesäkuun keskilämpötila oli lähellä pitkän ajan keskiarvoja kaikkialla maassa. Kesäkuun keskilämpötila vaihteli maan eteläosan noin 15 asteesta Pohjois-Lapin vajaaseen kymmeneen asteeseen. Maan eteläosassa keskilämpötila oli paikoin noin asteen tavanomaista korkeampi ja maan pohjoisosassa noin asteen tavanomaista kylmempi.

Lahdessa satoi keskimääräistä vähemmän

Sateettomia päiviä Lahdessa oli kesäkuussa 20, kun viime vuonna sateetta jäätiin vain 15 päivänä.

Keskimäärin Lahdessa sataa kesäkuussa yli 65 millimetriä. Tänä vuonna vettä satoi kesäkuussa yli 13 milliä vähemmän, 52,1 millimetriä.

Maan lounais- ja kaakkoisosissa koko kuun sademäärä jäi paikoin alle 30 millimetriin. Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa satoi sen sijaan yli sata milliä.

Eniten satoi Rautavaaran Ylä-Luostalla, jossa kuukauden sademäärä oli 126,9 millimetriä. Vähiten satoi Laitilan Haukan havaintoasemalla, jossa jäätiin vain 16,6 millimetriin.

Kuva: Kati Eloranta
Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi