Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kloorin voimakas maku vesijohtovedessä herättää huolta Lahdessa – näin vastaa vesihuoltopalvelu

Esimerkiksi Etelä-Suomen Sanomien lukija on ilmoittanut toimitukseen ostavansa juomavetensä nykyään kaupasta pullotettuna.

Lahti Aqualta torpataan huhut, joiden mukaan klooria liikkuisi vesijohtovedessä entistä enemmän. Kuva: Jari Kautto

Epätavallisen voimakas kloorin maku ja haju Lahden vesijohtovedessä on puhuttanut ihmisiä viime aikoina Etelä-Suomen Sanomien näppiksissä ja yleisesti sosiaalisessa mediassa. Eräskin lukija kirjoittaa toimitukseen lähetetyssä kommentissaan, että kloorin vahvan maun takia juomavesi on ostettava nykyään kaupasta.

Mitä Lahden vesijohtovedelle on tapahtunut, Aqua Palvelu oy:n vedentuotannon prosessi-insinööri Venla Avelin?

– Lahden alueella veden laatu on normaali, eikä asiakkaiden tarvitse olla huolissaan. Olemme kyllä nähneet somekeskustelut, mutta Lahti Aqualle yhtäkään ilmoitusta mahdollisesta vesijohtoveden häiriötilanteesta ei ole tehty. Olemme olleet yhteydessä myös terveydensuojeluviranomaiseen, mutta heillekään ei ole tullut asiakasilmoituksia veden laatuun liittyen.

Avelin muistuttaa myös, että lahtelaista vesijohtovettä tarjottiin viime lauantaina lähes 2 000 urheilijalle Ironman-tapahtuman aikana, eikä veden laadusta valitettu silloinkaan.

– Päin vastoin, vedenjakelupisteillä kisaajilta tuli todella hyvää palautetta veden laadusta, Avelin sanoo.

Mitään suoraa vastausta insinöörikään ei osaa antaa sille, miksi kloori nyt tuntuu maistuvan vedessä entistä voimakkaammin.

– Ihmiset aistivat klooria eri tavalla, eli joku voi maistaa ja haistaa pienenkin määrän klooria herkemmin vedestä kuin joku toinen.

Klooria lisätään veteen varatoimena

Lahdessa klooria on lisätty vesijohtoveteen jo pidemmän aikaa, mutta sen määrä pidetään pienenä. Lahti Aqua käyttää vedessä yleisestikin käytössä olevaa vedenkäsittelykemikaalia klooriamiinia. Klooria lisätään vedenottamoilta lähtevään veteen 0,1–0,15 milligrammaa yhtä lähtevää litraa kohden.

– Olemme huomanneet, että ihmisten hanaan päätyvässä vedessä klooria on itse asiassa huomattavasti vähemmän kuin lähtevässä vedessä, sillä kloori tuppaa kulumaan verkostossa, Avelin sanoo.

Lue myös: Lahti Aqua maksoi vuosien ajan jättibonuksia johtajalleen – "Sopimus on ollut ihan uskomaton"
 

Vaikka Lahden pohjavesi on todella puhdasta ja kelpaisi juotavaksi sellaisenaankin, lisätään veteen klooria ikään kuin varotoimenpiteenä ennaltaehkäisevästi. Kokonaisuudessaan vedenkäsittelyyn kuuluu pH:n säätö lipeällä tai kalkkikivialkaloinnilla putkistojen syöpymisen estämiseksi sekä desinfiointi UV-valolla ja klooriamiini-kemikaalilla.

Nokian kaltainen kahden venttiilin kriisi ei ole mahdollista Lahdessa

Suomen lähihistorian rajuin vesikriisi tapahtui Nokialla marraskuussa 2007 ja se oli samalla sotien jälkeisen ajan suurin vesikriisi koko Euroopassa. Onnettomuus sattui, kun Nokialla kaupungin vesilaitoksella puhtaan juomaveden ja jäteveden yhdistävä venttiili aukaistiin ja yli 400 000 litraa jätevettä pääsi sekoittumaan juomaveteen. Onnettomuuden mahdollistanut venttiili sijaitsi yhdysputkessa, joka oli asennettu jätevesijärjestelmän ja vesijohtoverkon välille. Aqua Palvelun prosessi-insinöörin Venla Avelinin mukaan tällainen ei olisi mahdollista Lahdessa.

– Lahdessa putket on tarkistettu moneen kertaan, eikä ylimääräisiä venttiileitä ole löytynyt, hän sanoo.

Lahti Aquan alueella vedenlaatua valvotaan säännöllisesti yhteistyössä terveydensuojelun kanssa verkostossa sekä laitoksilla. Vedenlaadun valvontaan kuuluu vesinäytteiden tutkiminen sekä prosessin seuranta automaatiosta ympäri vuorokauden ja laitoksilla päivittäin. Mahdollisista häiriötilanteista tai veden laadun ongelmista pyydetään ilmoittamaan.

– Yleensä, kun saamme ilmoituksen, tarkistamme mistä on kysymys. Välillä jopa käymme mittaamassa kloorit itse, Avelin selittää.

Ruska Paronen
ruska.paronen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi