Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Ironman keräsi tuhansittain ihmisiä Lahden satamaan – terasseilla ja ravintoloissa oli kuitenkin hiljaista

Järjestäjien mukaan ensimmäinen Ironman sujui Lahdessa todella hyvin. Ensi vuonna suunnitteilla on kuitenkin joitakin parannuksia, kuten houkuttimia jäädä satama-alueelle myös uinnin ja juoksuosuuden välissä.

Yhdysvaltalaiset Judy Hall ja Dashiell Hall olivat kannustamassa ystäväänsä Lahden satamassa värikkäisiin tamineisiin sonnustautuneina. Kuva: Aku Isotalo

Suomen ensimmäinen Ironman sujui Lahdessa hyvissä tunnelmissa vaihtelevasta säästä huolimatta. Tapahtuman alkupuolella ihmisiä kerääntyi sataman rantabulevardille tungokseksi asti. Rannalla kannustusjoukkoja oli silminnähden useita tuhansia.

Järjestäjän mukaan lauantaiaamun epävakaa sää ja kova tuuli antoivat päivälle karuja ennusteita, mutta ennen varsinaista kisaa tuuli tyyntyi ja aurinkokin pilkahti pilvien lomasta.

– Moni uimari huokaisi varmasti helpotuksesta, kertaa tapahtuman viestintäjohtaja Kalle Kotiranta.

Ulkomaalaiset vieraat kehuivat Lahtea kauniiksi

Lahden Ironmaniin osallistui väkeä yhteensä 41 maasta. Liettualainen Vitalis Gricius oli yhtä hymyä ennen kisan alkua. Kaksi kertaa aikaisemmin Virossa Ironmanin suorittanut Gricius kehuu Lahtea vuolaasti.

– Kun saavuin tänne, ajattelin, että vau, onpa hieno paikka ja paljon mäkiä, Gricius nauraa ja kertoo aikovansa kunnioittaa suomalaista kulttuuria saunomalla heti kisojen jälkeen.

Kalifornialainen Judy Hall saapui Lahden Ironmaniin yhdessä poikansa Dashiellin kanssa. Sekä äiti että poika tunnustivat olevansa kovia triathlonharrastajia, mutta tällä kertaa matkalla oltiin kannustamassa ystävää.

– Saavuimme Suomeen keskiviikkona ja Lahteen perjantaina. Mielestäni Suomi on todella kaunis maa ja ruoka on ollut todella hyvää. Ensi vuonna aion tulla myös itse kilpailemaan, Hall sanoo.

Tuhatpäinen osanottajajoukko odotteli siistissä jonossa kilpailun alkua. Kuva: Aku Isotalo

Kilpailun lähtö houkutteli eniten katsojia

Yksi tapahtuman kohokohtia oli ehdottomasti uimareiden lähtö ja kisan alku. Liki 2000 kilpailijaa jonotti suuressa letkassa rynnistäen yksi toisensa jälkeen veteen, kun oma vuoro koitti. Tsemppiä, tsemppiä, hurrasi yleisö ja kannusti teräsmiehiä matkaan.

Jonon huventuessa lukuisten osanottajien joukossa raajojaan verrytteli myös kokkolalainen Tuomo Lahti, jolle Ironmankokemus oli ensimmäinen laatuaan.

– Kylmä järvivesi ei paljon jännitä, sillä hain tuntumaa juhannuksena 14 asteisesta Kivijärvestä, Lahti kertaa viime hetken tunnelmiaan, mutta sitten on mentävä.

Pyöräilijöiden mentyä menojaan, satama-alue lähes autioitui. Kuva: Aku Isotalo

Pyöräilijöiden lähdettyä alue hiljeni

Uintiosuuden jälkeen kisaajat suunnistivat pyörilleen ja ampaisivat matkaan. Pyörien lähtöportilla odotteli myös lahtelainen Tapio Partanen, joka toivoi näkevänsä edes vilaukselta formulamestari Mika Häkkisen. Vaikka Partanen nojailee polkupyöräänsä kovin lähtevän näköisenä, ei hän kuulemma aio polkaista salaa kisaajien lomaan sivusta käsin. Pyöräilyä harrastava mies kertoo kuitenkin koeajaneensa triathlonin pyöräreitin aamulla ennen kisa-alueelle tuloa.

– Viikonloppuisin kilometrejä syntyy muutenkin sellaiset 200, Partanen tuumaa ja kehuu Lahtea oivaksi pyöräilymaastoksi.

Partasen lisäksi moni muukin saapui Lahden Ironmaniin polkupyöriensä kanssa. Sataman pyörätelineet olivat tapahtuman ajan tupaten täynnä.

Pyöräilykansan ohella myös lapsiperheitä tapahtuma tuntui kiinnostavan. Lahtelainen Paula Myllynen saapui Ironmaniin tyttärensä Lumia Myllysen sekä sisarensa Päivi Holmströmin kanssa.

– Tulimme kannustamaan sisareni miestä, joka kilpailee Ironmanissa, Myllynen kertoo.

Hänen mielestään on mukavaa, että Lahden satamassa järjestetään Ironmanin kaltaisia, suuria urheilutapahtumia. Poikkeukset kaupungin liikennejärjestelyissä eivät ole haitanneet ainakaan Myllysen perhettä. Monista kehuista huolimatta kritiikkiäkin annetaan.

– Jotain muuta oheisohjelmaa olisi saanut olla, esimerkiksi jonkun toisen tapahtuman olisi voinut yhdistää Ironmanin yhteyteen, Myllynen pohtii.

Väkijoukon keskittyessä urheiluun ulkosalla, sataman ravintoloissa oli tyhjää. Kuva: Aku Isotalo

Sataman ravintoloissa odotettiin enemmän väkeä

Kun viimeisetkin pyöräilijät oli kannustettu matkaan, hiljeni satama-alue huomattavasti. Myös ilma muuttui entistä sateisemmaksi, joka vaikutti osaltaan varmasti ihmiskatoon. Sataman terasseillekin väkeä olisi mahtunut enemmän.

– Sade ja tuuli verottivat kävijöitä. Ainakaan tähän mennessä ei ole ollut edes normaalin lauantaipäivän verran ihmisiä liikkeellä. Olo on kyllä pettynyt, sanoo Teerenrannan ravintolapäällikkö Tiia Mikkola

Mikkolan mukaan myöskään tapahtumaan varta vasten hankitut erikoistarjoilut eivät tehneet kisavieraille kauppaansa.

Makasiinikahvilan tiskin takana jäätelöpalloja pyörittävä Jonna Jaanila sanoo myös, ettei suurta jonoa ole päivän aikana päässyt syntymään.

– Muutenkin olemme varautuneet melko normaaliin viikonloppuun, Jaanila kertoo.

Lahtelainen Tapio Partanen odotteli formulamestari Mika Häkkistä pyöräilyportin nurkilla. Kuva: Aku Isotalo

Lahden ensimmäinen Ironman sujui järjestäjistä mallikkaasti

Tapahtuman järjestäjien mielestä kaikki sujui Lahden ensimmäisessä Ironmanissa oletetulla tavalla. Loukkaantumisiltakin vältyttiin.

– Reilu kymmenen keskeytti kisan uimaosuudella, mutta tilasto on melko normaali. Mitään vakavaa ei kuitenkaan tapahtunut. Myös pyöräilyssä tapahtui kaatumisia, mutta ei pahoja loukkaantumisia, kertaa tapahtuman viestintäjohtaja Kalle Kotiranta kulunutta kisapäivää.

Kotirannan mukaan Lahden maastot ovat keränneet osallistujilta paljon ylistystä.

– Kärkiurheilijatkin kaikki ylistivät kisareittiä, sen maastoa ja miljöötä, eli huippu-urheilijoillekin oli loistavat puitteet.

Vaikka tapahtuma-alue hiljeni uintiosuuden jälkeen. Saapui suuri osa yleisöstä takaisin seuraamaan kärkijoukon maaliintuloa. Sibeliustalon edustalla oleva maaliintuloalue oli juoksua kohden jälleen ääriään myöten täynnä.

Kuten aikaisemmin oli ounasteltukin, pro-miehet ja -naiset saapuivat maaliviivalle iltakahdeksan aikaan. Erityisesti ulkomaalaisille kilpailijoille vuolain sanoin mainostettu keskiyönaurinkokin päätti ilmestyä kuin tilauksesta kisan loppua kohden.

– Ensi vuodelle tehdään varmasti jotain parannuksia, esimerkiksi jotain toimintaa uinnin ja juoksuosuuden välille, mutta järjestäjän näkökulmasta todella hyvin sujunut tapahtuma, summaa Kotiranta.

Ruska Paronen
ruska.paronen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi