Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Työttömien Olopiste Lahdessa sulki ovensa – chihuahua Sylvester on nyt ilman töitä

Olopiste on tarjonnut asiakkailleen väylän työelämään ja opintoihin, mutta on tehnyt myös kulttuurimatkoja sekä retkiä luontoon. Viimeisenä päivänä Olopisteen sohvalla oli myös aikaa keskustella aktiivimallista sekä sen vaikutuksista työttömän elämään.

Lahtelainen eläkeläinen Anne Holmsten (vas.) ja pitkäaikaistyötön Ville Venäläinen (oik.) pitivät retkiä Olopisteen antoisimpana toimintamuotona. Projektipäällikkö Erno Hokkanen jää hankkeen päättyessä itsekin työttömäksi. Kuva: Katja Luoma

Työttömien kokoontumispaikan, Olopisteen viimeinen aukiolopäivä vaikuttaa rauhalliselta. Muutama vieras viivähtää perjantaina vielä juttusilla henkilökunnan kanssa. Runsaan vuoden ikäinen chihuahuakoira Sylvester ei aikaile tutustua uusiin ihmisiin, minkä jälkeen voikin taas käpertyä sohvan nurkkaan nokosille.

Sylvester on ollut epävirallisena työntekijänä Olopisteen Green care -menetelmässä, jossa lemmikkieläimiä käytetään lisäämään ihmisen hyvää oloa ja myönteisiä hormonitason muutoksia. Nyt ne työt päättyivät, joskin koiran isännällä, Olopisteen ohjaajalla Pasi Viitaniemellä on tarjota Sylvesterille muuta tekemistä.

Muuta tekemistä on tarjottu monille muillekin. Olopiste-hankkeen projektipäällikkö Erno Hokkanen kertoo, että asiakaskunnasta yli puolet onnistui joko työllistymään tai aloittamaan opinnot. Rahoittajan puolelta Olopistettä pidettiin esimerkkinä onnistuneesta hankkeesta.

Olopisteen kautta on päästy työkokeiluun, palkkatukitöihin ja suoraan avoimille työmarkkinoille. Aloitetut opinnot ovat olleet täydennyskoulutusta tai alanvaihtoon liittyvän ammattitutkinnon suorittamista.

Kulttuuria ja risusavottaa

Olopisteessä oltiin muuallakin kuin olohuoneessa. Mukanaolijat muun muassa tekivät kulttuurimatkoja sekä metsäretkiä, touhusivat risusavotassa, tekivät yritysvierailuja, kokoontuivat keskusteluryhmiin ja käyttivät liikuntapalveluita. Osallistumistunteja kertyi yhteensä yli 5 000. Toiminnan rahoittajana oli Euroopan sosiaalirahasto ja toteuttajana Harjulan setlementti.

Yksi hankkeen kestoasiakkaista, lahtelainen pitkäaikaistyötön Ville Venäläinen löytää yhden asian, jossa päättynyt hanke olisi voinut olla vieläkin parempi.

– Työpajatyyppistä, toiminnallista tekemistä olisi voinut olla enemmän.

Kokkina työskennellyt Venäläinen vaihtaisi sosiaalipuolen töihin, mutta sopivaa koulutuspaikkaa ei ole auennut. Aktiivimallin leikkuri on häneltäkin puraissut pois osan työttömyyspäivärahasta. Työttömyys- ja sosiaaliturvaetuuksilla ei oikein tahdo pärjätä muutenkaan.

– On huudettava apuun sukua ja vanhempia.

Sama lääke ei tepsi kaikkiin

Ville Venäläinen arvostelee aktiivimallia sen asian sivuuttamisesta, että kaikki eivät ole työmarkkinoille pyrkiessään samalla viivalla. Silloin aktiivimallista ei myöskään ole kaikille apua samalla tavoin.

– Työttömyys ei välttämättä ole työttömän oma vika.

Olopisteen sulkeutuessa Venäläinen aikoo tutustua Lahden seurakuntayhtymän monitoimikeskus Takataskuun. Toinen pitkän linjan Olopiste-aktiivi Anne Holmsten on puolestaan jo aikaisemmin ehtinyt käydä Ehkäisevän päihdetyö EHYT ry:n ylläpitämässä Elokolossa.

Liittyykö Olopisteen sulkeutumiseen yhtään haikeutta?

– Ehkä vähän, vastaa Holmsten.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi