Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lampaat laiduntavat tänäkin kesänä Lahden muinaismuistoalueilla – oleskelu niiden kanssa on helppoa, muista vain yksi ehdoton kielto

Muinaismuistoalueilla on laidunnettu yhteistyössä Lahden kaupunginmuseon kanssa jo vuosikymmenien ajan. Kivimaalla alkusysäyksen antoivat lehtokotilot. Lampaita on nähtävissä myös Ristolassa, Paakkolanmäellä ja Luhdanjoella.

Vanha Järvelän tilan lampaat oleskelivat keskiviikkona Paakkolanmäen muinaismuistoalueella Ahtialassa. Kuva: Aku Isotalo

Pitkäaikainen perinne lampaiden laiduntamisesta Lahden muinaismuistoalueilla jatkuu myös tänä kesänä.

Lampaita on tällä hetkellä Ristolan laitumella Uuden Orimattilantien varrella, Paakkolanmäen muinaismuistoalueella Ahtialassa sekä Kivimaan laitumella Kivimaan koulun takana, kertoo hollolalaisen Vanha Järvelän tilan lampuri Tuukka Romo.

Neljäs Lahden kaupungilta vuokratuilla mailla oleva laidunalue on Luhdanjoen lintutornin lähellä. Sinne Romo aikoo viedä lampaita lähipäivinä.

Lampaiden tärkein tehtävä on pitää maisema avoimena. Ne tekevät sen syömällä heinää, pajun vesoja ja muuta kasvustoa.

Lampaat voivat viettää kesää niin kauan kuin laidunnettavaa ja lämpöä riittää. Lampuri Tuukka Romo

Perinne jatkunut 30 vuoden ajan

Muinaismuistoalueilla on laidunnettu yhteistyössä Lahden kaupunginmuseon kanssa jo vuosikymmenien ajan, kertoo luonnonsuojeluvalvoja Asko Riihelä.

– Kivimaan ja Västeråsin maastossa laiduntaminen puolestaan aloitettiin lehtokotiloiden takia. Lampaat pitivät metsän kasvuston matalana, jotta kotilot eivät viihtyisi siellä, Riihelä kertoo.

Lampaista on muodostunut Kivimaalla vakiintuneita ja odotettuja vieraita. Alueen asukkaat osallistuvat ylläpitotoimiin, kuten aidan kunnostukseen ja lampaiden vesihuoltoon. Myös Paakkolanmäellä lähiasukkaat toimittavat lampaille vettä. Luhdanjoella lampaat saavat veden joesta.

Lampaat tarvitsevat Romon mukaan vain suolakiven, vettä ja ruohoa – ylimääräistä ruokaa niille ei kannata toimittaa.

Lampaat tarvitsevat kesällä lähinnä vettä, heinää ja suolakiven. Kuva: Aku Isotalo

Kivimaan lauma kesyyntyy kesän aikana

Lampuri Tuukka Romon mukaan lampaat viihtyvät kesälaitumilla varsin hyvin. Miekkiössä sijaitsevan kotitilan nurmea alkukesän kuivuus on verottanut rajusti.

– Lampaat voivat viettää kesää niin kauan kuin laidunnettavaa ja lämpöä riittää. Parhaimmillaan on pidetty lokakuulle asti. Viime vuonna syksy oli sateinen, joten lampaat piti hakea aiemmin pois.

Romo on huomannut, että Kivimaan lauma on yleensä kesyyntynyt kesäkauden jälkeen.

– Lapset selvästi viihtyvät lampaiden lähellä. Osa tekee siellä läksynsäkin.

Ratsastaminen ehdottomasti kielletty

Ristolassa ja Paakkolanmäellä on tänä kesänä Romon mukaan "noin 30 päätä", Kivimaalla kymmenkunta. Lampaiden kanssa oleskelu on helppoa, mutta yhdestä ohjeesta Romo muistuttaa: lampaalla ei saa ratsastaa.

– Viime vuonna joku oli ajattelemattomuuttaan hypännyt lampaan selkään. Eläin vahingoittui niin, että se jouduttiin teurastamaan.

Markus Luukkonen
markus.luukkonen@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi