Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Alamaailma aseistautuu Lahdessakin raskaasti - nämä kahdeksan tapausta jättivät jälkensä rikoshistoriaan

Rikolliset varustautuvat ampuma-aseilla entistä ahkerammin. Aseita on siellä, missä on huumeitakin, mutta poliisi saa varautua ikäviin yllätyksiin monessa muussakin tapauksessa. Malskissa tilanne eteni maanantaiyönä paljon pitemmälle kuin se Lahdessa yleensä etenee.

Maaliskuussa 1994 poliisi piiritti Lahden Metsäpellossa vankikarkuri Ilpo Larhaa raskaalla aseistuksella. Asetta käytti loppujen lopuksi vain Larha itse. Kuva: Vesa Tapiola

Rikollisten keskinäiset aseelliset välienselvittelyt ovat Lahdessa edelleen harvinaisia, ja aseen käyttäminen poliisia vastaan vielä harvinaisempaa. Viimeksi mainittuja ei Päijät-Hämeessä satu joka vuosikaan. Myös poliisi joutuu tarttumaan aseeseen harvoin.

Rikollisten aseistautuminen nousi Lahdessa taas ajankohtaiseksi, kun Lahden Malskissa tapahtui ampumavälikohtaus. Ulkopaikkakuntalainen 22-vuotias mies ampui maanantain vastaisena yönä kohti toista henkilöä ja myöhemmin myös kohti poliisia. Hänet saatiin kiinni piirityksen jälkeen.

Viikkoa aikaisemmin rätisi konepistooli Kasakkamäessä kerrostalon pihassa. Ampujaksi epäilty mies on vangittu.

Huumepiirien alaa

Luvattomat aseet liittyvät tiiviisti huumausainerikollisuuteen vaikka laittomiin pyssyihin on toki törmätty muissakin yhteyksissä.

– Pääsääntö on, että jos huume-elämä on vilkasta, niin aseita on enemmän, arvioi apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen Hämeen poliisilaitokselta.

Kun rikolliset kaivavat esiin kättä pitempää, niin yleensä kyse on joko huumeveloista tai markkinoiden jakamisesta. Aseet onkin hankittu ennen muuta konnien keskinäisten yhteenottojen varalta, mutta syystä tai toisesta ne saatetaan ottaa käyttöön myös muulloin.

– Huumepäissään voidaan hölmöillä muutenkin, huomauttaa Seppänen.

Íkävä yllätys on mahdollinen

Aseita liikkuu väärissä käsissä entistä enemmän. Helsingissä alamaailman varustautuminen on jo niin runsasta, että lainvalvojat törmäävät luvattomiin aseisiin päivittäin.

– Ovatko ne niissä tilanteissa olleet esillä, niin joskus ovat ja joskus eivät, luonnehtii ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisilaitokselta.

Valikoima on kirjavaa. Konnien käsissä on ulkomailta tuotuja uutukaisia pistooleja tai revolvereita yhtä lailla kuin ikäloppuja käsiaseita.

Starttipistooleista on viritelty oikeita aseita, ja deaktivoidut aseet muutettu takaisin toimintakuntoisiksi. Alamaailman markkinoille päätyy myös metsästysaseita tai sotamuistoaseita, joita on lähtenyt varkaiden matkaan asunto- tai mökkimurtojen yhteydessä.

Suosikit vaihtuvat

Alamaailmassakin mieltymykset muuttuvat.

– Katkaistut haulikot olivat aikanaan muotia, mutta nyt niitä on näkynyt vähemmän, sanoo Kujala.

Vaarallisimpia ovat sarjatuliaseet, joita on anastettu muun muassa puolustusvoimilta tai hankittu muulla tavoin. Kaksi vuotta sitten Vihdissä surmansa saanut vanhempi konstaapeli ammuttiin rynnäkkökiväärillä.

Lahdessa taas saatiin anastettu rynnäkkökivääri rikollisilta takaisin poliisin haltuun neuvottelujen avulla.

Poliisijoukko miehitti lahtelaisen pizzerian edustan tammikuussa 2000 pian sen jälkeen, kun kolmen lahtelaismiehen tekemä isku oli vaatinut kolmen uhrin hengen. Kuva: Pertti Louhelainen

Kotietsinnät tuottaneet tulosta

Ase päätyy viranomaisten haltuun kotietsinnässä, joita tehdään rikoksista epäiltyjen henkilöiden asuntoihin. Lisäksi pyssyjä löytyy Seppo Kujalan mukaan rikollisten käyttämistä autoista tai sitten hälytystehtävän yhteydessä.

Yllätysmahdollisuus on poliisin ja joissakin tapauksissa myös sivullisten kannalta vaarallinen. Viranomaiset voivat mennä paikalle muun syyn takia, kunnes ase tavalla tai toisella ilmestyy kuvioihin mukaan.

Joskus tosin tilanne kääntyy niinkin päin, että oikeaksi luultu pistooli tai revolveri osoittautuukin replicaksi eli oikean aseen jäljennökseksi.

Pizzeriasurmat pahin tapaus

Lahden kaikkien aikojen pahin ampumavälikohtaus tapahtui tammikuussa 2000, jolloin kolme moottoripyöräjengiläistä surmattiin Rautatienkadun varrella sijaitsevassa pitseriassa.

Henkirikokset tehtiin teloitustyyliin lähietäisyydeltä ilman, että yllätetyillä uhreilla olisi ollut mitään mahdollisuuksia paeta. Yksi kolmesta tuomitusta on edelleen vankilassa suorittamassa elinkautistaan.

Edellisenä vuonna oli lahtelaista miestä ammuttu jalkaan, ja myös tähän tekoon liittyi jengiyhteyksiä.

Larha nosti Lahden valokeilaan

Vuonna 1994 Lahti niin ikään sai kansallista kuuluisutta, kun Metsäpellossa piiritettiin vankikarkuri Ilpo Larhaa. Hän tulitti asuntoon pyrkinyttä poliisimiestä, joka sai suojakilvestä irronneen sirpaleen jalkaansa.

Piiritetty ampui myöhemmin itsensä, kun hänen panttivankeinaan olleet henkilöt olivat päässeet pakoon. Poliisi ei enää tehnyt toista rynnäkköyritystä asuntoon.

Tuoreempaa dramatiikkaa koettiin vajaat kaksi vuotta sitten Lahden moottoritiellä Orimattilassa, jossa holtittomasti kaahaillut autoilija suistui tieltä ja alkoi sen jälkeen puukottaa kyydissään ollutta naista.

Puukottaja ei totellut paikalle tulleen moottoripyöräpoliisin käskytystä, jolloin tämä ampui miestä. Puukkomies menehtyi vammoihinsa.

Kuva: Jani Keronen
Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi