Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Ironman-leipää ja smoothieita terassilla – Lahden matkustajasataman yrittäjät valmistautuvat triathlonkisaan

Lahden sataman ympäristöön odotetaan viikonloppuna suuria kävijämääriä. Miten yritykset ovat valmistautuneet ihmismassan saapumiseen?

Teerenrannan ravintolapäällikkö Tiia Mikkonen kertoo, että uuden ruokalistan myötä valikoimassa on enemmän vegaanisia vaihtoehtoja. Kuva: Sami Kuusivirta

Suomessa ensimmäistä kertaa järjestettävä Ironman-kilpailu lähestyy kovaa vauhtia. Lauantaina Lahdessa pidettävä kilpailu myytiin loppuun reilussa kuukaudessa. Satama-alueen yrittäjät ovat tehneet tiivistä yhteistyötä kisojen järjestäjien kanssa, kertoo Finntriathlonin toimitusjohtaja Juuso Kutvonen.

Ironman on yrittäjille uusi tapahtuma, joten ensisijaisesti voidaan varautua vain siihen, että asiakkaita riittää. Sataman kahvilat ja ravintolat ottavat kävijöitä vastaan täydellä miehityksellä.

Kisareitti kulkee sataman poikki, mutta alueella on ylityspisteitä, joista pääsee ravintoloihin ja kahviloihin. Kilpailunjohtaja Tiina Boman suosittelee kuitenkin varaamaan aikaa liikkumiseen.

– Arvion mukaan jokaisen 1800 kilpailijan mukana saapuu kolmesta neljään ihmistä. Sen sijaan on vaikeaa arvioida, kuinka paljon saapuu erikseen lahtelaisia kävijöitä, Boman kertoo.

Tuotevalikoima laajenee kisojen ajaksi

Terassiravintola Satama on ravintolapäällikkö Jukka Riikosen mukaan varautunut vilkkaaseen viikonloppuun. Keittiömestari Tero Härkönen arvelee, että kisojen aikaan etenkin purilaisille ja pastoille on menekkiä.

– Tappiin asti mennään täysillä, Riikonen toteaa.

Terasseille mahtuu sadoittain ihmisiä, ja pelkästään Terassiravintola Satamassa on yhteensä 350 istumapaikkaa.

Myös laivaravintola Teerenrannassa työskennellään kilpailun aikaan koko henkilökunnan voimin, kertoo ravintolapäällikkö Tiia Mikkonen. Mikkosen mukaan tarjolla on tuotteita, joita ei tavallisesti ole saatavilla. Valikoimassa on esimerkiksi kevyempiä vaihtoehtoja, kuten smoothieita.

– Olemme valmistautuneet myös kahvittelukansaan, joten tilasimme pullia Pullapojilta, Mikkonen kertoo.

Kanttiini Risa Robell tarjoaa erikoisuutena Ironman-leipää.

Kahvilat avoinna myöhempään

Satamassa on tapahtumia kesäisin tiiviiseen tahtiin. Terassiravintola Sataman keittiömestari Tero Härkönen on tottunut kiireellisiin vuoroihin. Kuva: Sami Kuusivirta

Myös aukioloaikoja venytetään, muun muassa kahvila Kariranta on auki perjantaina iltayhdeksään ja lauantaina iltakymmeneen.

Reijo Heiskanen jäätelölaiva Banana Splitistä kertoo, että jäätelölaiva on tarvittaessa auki myöhempään. Heiskanen on innoissaan tulevista kisoista.

– On hienoa, että lahtelaiset pääsevät seuraamaan kilpailua omalta rannaltaan, Heiskanen sanoo.

S-market Ankkurin marketpäällikkö Anni Nieminen kertoo, että kassojen määrää lisätään viikonloppuna. Pienten naposteltavien, pähkinöiden, karkkien ja veden menekkiä on nostettu. Myös paistopisteellä on varauduttu paistotuotteiden kysyntään.

– Arpapeliä on, millainen viikonloppu on tulossa. Ensi vuonna ollaan viisaampia, kun nähdään, mitä ihmiset haluavat, Nieminen toteaa.

Satamapäällikkö Päivi Hämäläisen mukaan satamassa on jo aitoja pystyssä ja järjestelyjä tehdään pitkin viikkoa. Rakenteet ovat perjantaina valmiina paikoillaan.

– Alueet on luovutettu käyttöön, ja olemme jo siivoilleet paikkoja, Hämäläinen sanoo.

Lauantaina myös laivaväylät suljetaan uintien ajaksi.

Auto kannattaa jättää kotiin

Ironman-kilpailun pyöräilyosuus sulkee teitä Lahdessa, Hollolassa ja Kärkölässä. Kartalla näkyvät tieosuudet, jotka suljetaan sekä ajat, kuinka kauan ne ovat suljettuina. Kuva: Anssi Hietamaa

Katujen varsilla on jo näkynyt kylttejä teiden sulkemisesta. Kilpailun tapahtumakeskuksena on matkustajasatama ja sen ympäristö.

Kilpailun 90 kilometriä pitkä pyöräilyreitti kulkee Lahden lisäksi Hollolan ja Kärkölän alueella. Pyöräilyreitti on kokonaan suljettu autoliikenteeltä. Tiesulku on aikavälillä 16–21.40. Sulkualueella on 200 liikenteenohjaajaa, ja toimintaa valvoo poliisi.

Kaupunkialueella muun muassa Vesijärvenkatu Lahdenkadulle asti, Kariniemenkatu sekä Jalkarannantie ovat liikenteeltä pois käytöstä. Noin 15 500 asukkaalle reitin alueelta lähetettiin etukäteen tiedote tiesuluista, Boman kertoo.

Tapahtumaan osallistuvien suositellaan valitsevan muu kulkutapa kuin auto, sillä teiden lisäksi myös sataman parkkipaikat ovat suljettuina. Auto kannattaa jättää esimerkiksi jäähallin ja messukeskuksen parkkialueelle tai keskustaan.

Kisa-alueelle pääsee myös bussilla. Lahden kaupungin joukkoliikennesuunnittelija Katja Suhosen mukaan sataman alueelle pääsee lähimmäksi linjan 17 ja 21 busseilla. Poikkeuksia on linjojen 1,11,17 ja 21 reiteillä. Linjan 1 bussi kulkee autoilijoilta suljettua Jalkarannantien vapaata kaistaa.

Jenna Lempinen
jenna.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi