Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Virkavalta uskoo epävakaan juhannussään karsivan hälytystehtävien määrää Päijät-Hämeessä

Sekä Päijät-Hämeen Pelastuslaitos että Hämeen Poliisi odottavat sään vaikuttavan juhannuksen vesiliikenteen vilkkauteen. Vesiä valvotaan silti tarkasti juhannuksen pyhinä epävakaista sääennusteista huolimatta. Kuva: Timo-Pekka Heima

Päijät-Hämeen pelastuslaitos ja Hämeen poliisi eivät lisää vahvuuksiaan juhannusta varten. Molemmista laitoksista kerrotaan juhannuksen näyttäytyvän henkilöstömäärissä samalta kuin mikä tahansa kesäinen viikonloppu.

– Normaalista viikonlopusta juhannus eroaa lähinnä siten, että todella moni liikkuu tiellä ja ruuhkia syntyy enemmän. Ajamaan ei myöskään aina lähdetä selvin päin, tuumaa komisario Rauno Piispa Hämeen Poliisin valvonta- ja hälytystoiminnan yksiköstä.

Poliisi vahtii sisävesiä sateesta huolimatta

Piispa arvelee, että perinteisesti juhannuksen ajan tehtävistä tieliikenne työllistää poliisia eniten. Poliisi pyrkii kuitenkin Piispan mukaan kohdistamaan toimintaansa sinne, missä ihmisetkin liikkuvat. Vesilläkin poliisiin törmää tämän viikonlopun aikana, vaikka sääennuste ei tyyntä ja aurinkoista ulappaa lupailekaan.

– Vene ja jetit ovat käytössä. Vesiliikenteen vilkkaus on tietysti aina riippuvainen vallitsevasta säätilasta, eli huonolla säällä hukkumisiakaan ei tapahdu niin paljon, sanoo Piispa.

Pitkät pyhät aiheuttavat lisäksi normaalia enemmän riitoja, joita poliisi joutuu oletettavasti tänäkin viikonloppuna selvittelemään.

– Kun on useamman päivän ajan katsellut sen saman kaverin naamaa ja alkoholi virtaa, niin sen kaverin naama saattaakin alkaa yhtäkkiä ärsyttämään, tuumaa komisario Rauno Piispa.

Pelastuslaitoksella epävakaa sää rauhoittaa mieltä

Päijät-Hämeen Pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Kari Sipilä ei osaa arvioida eroaako juhannus tehtävämäärältään perinteisestä kesäviikonlopusta. Tulipalon riski on kuitenkin Sipilän mukaan juhannuksena perinteistä kesäviikonloppua korkeampi, sillä tulta käsitellään myös normaalia enemmän.

Sipilä sanoo, että sää vaikuttaa selkeästi pelastuslaitokselle tulevien hälytysten lukumäärään myös juhannuksena. Epävakaalla säällä hälytyksiä tulee vähemmän. Pelastuslaitoksen kannalta tulevan pyhän vaihteleva sääennuste on siis mieltä rauhoittava asia, vaikka mökkiläisiä se saattaakin harmittaa.

– Jos viime viikkojen kuivuus olisi jatkunut, olisi se ollut suuri haaste myös pelastuslaitoksen sopimuspalokunnille, eli käytännössä vapaapalokunnille, sillä he vastaavat ensimmäisenä alueensa hälytyksistä. Kuten vakinaisen pelastuslaitoksen, myös sopimuspalokuntien vahvuus on juhannuksena sama muihin viikonloppuihin verrattuna, mutta ihmismäärät sopimuspalokuntien alueilla yleensä lisääntyvät, kun ihmiset siirtyvät mökeilleen juhannuksen viettoon, Sipilä selittää.

Ruska Paronen
ruska.paronen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi