Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Palomestari ei suosittele kokkojen sytyttämistä metsäpalovaroituksen poistumisesta huolimatta – grillijuhlat voi silti pitää huoletta

Päivystävän palomestarin mukaan yksityisten mökkikokkojen polttamista kannattaa välttää metsäpalovaroituksen poistumisesta huolimatta. Yleisökokot roihuavat silti tänä vuonna eri puolilla Päijät-Hämettä. Kuva: Timo-Pekka Heima

Mitä lähemmäs juhannusta ollaan tultu, sitä enemmän on palotarkastajan puhelin pirissyt. Ihmiset tahtovat tietää, uskaltaako kokkoa tänä juhannuksena sytyttää, sanoo Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Kari Sipilä.

Vaikka virallinen metsäpalovaroitus ja siten myös tulentekokielto ennätti poistua ennen juhannuksen pyhiä, on kokkojen polttaminen yhä riskialtista. Ainakaan yksityisten mökkikokkojen polttamista ei palomestari tänä juhannuksena suosittele.

– Maasto on ollut todella kuivaa ja tälläkin viikolla tulipalon alkuja on sammuteltu. Vaikka sadetta on saatu jo jonkun verran, metsä on edelleen kuiva. Mikäli kelit eivät muutu radikaalisti, kannattaisi mielestäni kokkojen polttamista välttää, Sipilä sanoo.

Perinteisesti metsäpalovaroituksen aikana myös kertakäyttögrillien ja hormittomien tulisijojen käyttö on kielletty. Päivystävän palomestarin Kari Sipilän mukaan, vaikka kokkojen sytyttämistä ei suositella, grillijuhlia ei kuitenkaan tarvitse peruuttaa. Hormittomat grillit, puugrillit, kaasugrillit tai sähkögrillit – kaikki ovat palomestarin mielestä turvallisia.

Juhannuskokot aiheuttavat harvoin tulipaloja

Jos kokon meinaa kuitenkin kasata, kannattaa sen polttamisessa olla erityisen tarkkana. Päivystävä palomestari Kari Sipilä muistuttaa, että tuuli vie lämmön kohottamia kipinöitä yllättävän kauas.

– Kokon paikka on valittava harkiten. Rannassakin on oltava huolellinen, ettei tuuli kuljeta kipinöitä metsän suuntaan. Myös lautalla poltettavia kokkoja on vahdittava tarkkaan, sillä johonkin niistäkin lähtevät kipinät aina lentävät.

Suomalaiset osaavat palomestarin mukaan sytyttää kokkojaan melko turvallisesti, sillä mitään tilastopiikkiä ei tulipalojen kohdalla juhannuksena synny.

– Enemmän toimintaa aiheuttaa se, että kokon tekeminen on kielletty ja sitten vastarannalla joku näkee tulta ja savua ja tekee ilmoituksen tulipalosta. Palokunta käy tietenkin tarkistamassa tilanteen. Pelkästään tulipalosta syntyviä kokkoja ei montaa ole, Sipilä arvioi.

Yleisökokot roihuavat myös tänä juhannuksena

Palomestarin mukaan Päijät-Hämeen alueella järjestettävät perinteiset yleisötapahtumat eivät ole lähteneet perumaan juhannuskokkojaan pitkään jatkuneesta kuivuudesta huolimatta.

– Mielestäni kaikki perinteiset tapahtumat ympäri Päijät-Hämettä ovat ilmoittaneet kokoistaan. Pelastuslaitokselle yleisötilaisuuksista on tullut toistakymmentä hakemusta, sanoo Sipilä.

Yleisötapahtumissa palavien juhannuskokkojen sytytys, valvonta ja sammutus hoidetaan kaikki järjestäjän toimesta. Sipilän mukaan osa vapaapalokunnista on tehnyt sopimuksia kokkojen hoitamisesta, mutta vakinaisen palokunnan töihin juhannuskokkojen vahtiminen ei kuulu.

Vaikka yksityisistä juhannuskokoista ei ole pakko tehdä ilmoitusta pelastuslaitokselle, kannustaa päivystävä palomestari Kari Sipilä silti täyttämään ilmoituksen Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen verkkosivuilla.

– Tulentekoilmoitus helpottaa pelastuslaitoksen työtä. Kun joku ilmoittaa nähneensä savua, voimme tarkistaa onko alueelle tehty tulentekoilmoitus ja kehen voimme ottaa yhteyttä. Ilmoituksia voi edelleen täyttää juhannusaattonakin, koska niitä tarkistetaan jatkuvasti, Sipilä kertoo.

Varoituksia voi seurata Ilmatieteen laitoksen sivuilta

Kesäkuun kuivuus on aiheuttanut runsaasti maastopaloja ympäri Suomea. Viime vuonna maastopalojen määrä oli Suomessa kesäkuun aikana 369, kun taas tänä vuonna sama luku on pelastustoimen tilastojen mukaan jo yli 900.

Myös Päijät-Hämeessä maastopaloja on sammuteltu ahkeraan. Kesäkuun aikana Päijät-Hämeessä maastopaloja on syttynyt tähän mennessä jo yli 40, kun viime vuonna luku oli 13.

Kuluneen viikon aikana pitkään kestäneet metsäpalovaroitukset ovat poistuneet isosta osasta Suomea. Vielä torstaina metsäpalovaroitus oli kuitenkin voimassa Ahvenanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa.

Suomessa Ilmatieteen laitos seuraa metsäpaloindeksiä ja antaa varoituksen, kun metsäpalon vaara on alueella ilmeinen. Tuuli-, aalto-, sade- ja metsäpalovaroitukset päivittyvät reaaliajassa Ilmatieteen laitoksen verkkosivuille, josta niitä voi käydä tarkistamassa.

Ruska Paronen
ruska.paronen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi