Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lasinsirpaleita, hajotettuja ovia ja kalusteita, pääovi törröttää avoimena – nuoret valtasivat Tapanilakodin, alueen asukkaat kiirehtivät purkamista

Lahden Sammalsuonkadulla sijaitseva, tyhjillään oleva Tapanilakoti on ollut ilkivallan kohteena koulujen kesälomien alusta lähtien. Myös suojeltua puolta on turmeltu.

Tapanilakodin sisäänkäynti kertoo koruttomasti, että paikalla on ollut kutsumattomia vieraita. Kuva: Markus Luukkonen

Näky on masentava.

Piha-alue on täynnä lasinsirpaleita. Matalissa, tiiliverhoilluissa siipirakennuksissa on nopeasti vilkaisten lähes yhtä paljon hajotettuja kuin ehjiä ikkunaruutuja.

Kun kurkistaa ikkunoista ja avoimista ovista sisälle, tilanne näyttää vielä lohduttomammalta. Tuoleja ja muita kalusteita on säpäleinä, paloposti on hajotettu, kokonainen lukko revitty irti ovesta.

Jalkarannan Sammalsuonkadulla sijaitseva, tyhjillään oleva Tapanilakoti on ollut ilkivallan kohteena koulujen kesälomien alusta lähtien.

Asiasta kertovat ohikulkijat. Etelä-Suomen Sanomien saamien vinkkien mukaan paikan päällä on nähty useita kertoja joukko nuoria. Myös poliisi on käynyt silminnäkijöiden mukaan paikalla hätistelemässä kutsumattomia vieraita, viimeksi keskiviikkona, jolloin nuoret muun muassa kiipeilivät katolla. Hämeen poliisista vahvistetaan hälytyskäynnit.

- Meille on kirjattu rikosilmoitus vahingonteosta. Poliisi on puhuttanut nuoria tapahtumapaikalla ja heidän henkilöllisyytensä on selvillä. Samalla on selvinnyt, että paikalla on ollut jossain vaiheessa enemmänkin nuoria, kertoo rikoskomisario Markku Vornanen.

Tapanilakodista on tarkoitus purkaa uudempia osia. Alueen keskelle jäävät suojellut vanhainkoti- ja päiväkotirakennukset. Purkulupa on annettu huhtikuussa, ja alueen asukkaat kiirehtivät nyt sen toimeenpanoa.

Myös Tapanilakodin suojeltua osaa on turmeltu. Kuva: Markus Luukkonen

Myös suojeltua puolta on turmeltu

Lahden kaupunginarkkitehti Anne Karvinen-Jussilainen on kuullut ilkivallanteoista. Hän harmittelee, että myös suojeltua puolta on turmeltu. Matalien siipien viereisestä kivitalosta on niin ikään hajotettu ikkunoita, ja esimerkiksi sälekaihtimia on käyty kääntämässä sijoiltaan. Osassa ikkunaruuduista näkyvät kivityksen jäljet.

Kaupunginarkkitehti Kaarlo Könösen suunnittelema kunnalliskodin uudisrakennus valmistui 1937, ja arkkitehti Irma Kolsi suunnitteli sille kolmikerroksisen jatko-osan vuonna 1954.

Vanhainkotina toimineen Tapanilakodin toiminta päättyi loppuvuodesta 2014. Sen jälkeen kiinteistöä on käytetty vastaanottokeskuksena.

Tapanilakodin vieressä on Tapanilan tilan puinen päärakennus, jossa on vuokralla Steiner-päiväkoti.

Lahden kaupunginvaltuusto hyväksyi vuonna 2016 asemakaavan, joka tuo tulevaisuudessa entisen vanhainkodin ympäristöön parikymmentä uutta pientalotonttia. Asemakaava kävi läpi valituskierroksen ja on Karvinen-Jussilaisen mukaan lainvoimainen.

Kalusteita on hajotettu säpäleiksi. Lasinsirpaleita on kaikkialla. Kuva: Markus Luukkonen
Siipirakennuksissa on nopeasti vilkaisten lähes yhtä paljon hajotettuja kuin ehjiä ikkunaruutuja. Kuva: Markus Luukkonen
Kokonainen lukkoelementti on revitty irti ovesta ja heitetty pihalle. Kuva: Markus Luukkonen

Juttua muokattu 21.6. klo 13.22: täydennetty rikoskomisarion kommenteilla.

Markus Luukkonen
markus.luukkonen@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi