Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden ympäristöosaamista esiteltiin Hollannissa pahvista kootulla huonekalulla - "On suuri arvo olla mukana"

Lahtelaisten mukaan Green Capital -tuomaristo päästi esittelijät viime vuotta helpommalla. Tämän vuotiseen kisaan esitystä oli hiottu ja monipuolistettu.

Lahti lobbasi itseään vuoden 2020 vihreäksi pääkaupungiksi 10-henkisellä joukolla. Mukana olivat poliitikoista kokoomuksen Milla Bruneau (takana vasemmalla) ja Juha Rostedt sekä Pekka Komu (sd.) ja Aleksi Mäntylä (vihr.). Viranhaltijoista ympäristöjohtaja Saara Vauramolla oli iso osa esityksessä. Kuva: Kimmo Kangas

Jos pystyt siihen Lahdessa, pystyt siihen missä vain.

Näihin sanoihin päättyi Lahden delegaation esitys EU:n Green Capital -kisan finaalissa Hollannin Nijmegenissa keskiviikkona. Keskeinen sanoma oli, että Lahti on ketterä kaupunki, joka haluaa yhdessä kaikkien kaupunkilaisten kanssa kehittää ympäristöystävällisiä innovaatioita ja levittää niitä myös muualle.

Historiallisen, Waal-joen rantatörmällä sijaitsevan Lent-linnoituksen katolla oli hyvä hetki arvioida suoritusta. Tunnin kestäneen esityksen jälkeen lahtelaiset vaikuttivat suoritukseensa tyytyväisiltä.

– Presentaatiota harjoiteltiin kovasti ja se tehtiin, mikä osattiin. On tärkeää on muistaa, että Lahti tekee nämä asiat, tulo voittoa tai ei. Lahti on sitoutunut kestävään kehitykseen ja vihreisiin ratkaisuihin. On ollut jo kymmeniä vuosia, sanoo Lahden kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Milla Bruneau (kok.).

Lahti osallistuu kisaan nyt toista kertaa. Myös viime vuonna Lahti ylsi finaaliin. Tuolloin voiton vei Oslo. Jos viime vuosi oli harjoittelua, on nyt pantu niin sanotusti kaikki peliin.

Viime vuoteen verrattuna esitystä on monipuolistettu ja tuomariston esittämiin kysymyksiin oli valmistauduttu viime vuotta paremmin. Myös esittelyjoukkoa oli vahvistettu. Mukaan oli saatu ulkopuolisena voimana johtaja Mari Pantsar SItrasta. Lahden vastavalittu kaupunginjohtaja Pekka Timonen johti joukkoa.

– Tuntuu, että viime vuonna tuomaristo kyseli tiukemmin. Nyt esittelimme monipuolisemmin vahvuuksiamme ja kerroimme myös, mitä tekisimme vuonna 2020, jos meidät valittaisiin vihreäksi pääkaupungiksi, sanoo ympäristöjohtaja Saara Vauramo.

Kivihiiletön tulevaisuus ja Vesijärvi-projekti esillä

Esityksissään Lahti esitteli perinteisiä vahvuuksiaan, kuten kiertotaloutta ja jätteiden lajittelua. Myös energiantuotannon muuttaminen kivihiilettömäksi oli esillä, samoin Vesijärvi-projekti.

Maailman mittakaavassa täysin uudenlaisena innovaationa lahtelaiset mainostivat tänä vuonna käynnistynyttä henkilökohtaisen päästökaupan kokeilua. Tuomaristoa kiinnosti selvästi esiin nostettu ajatus erotella hulevesistä mikromuoveja ja muita haitallisia aineita.

– Siinä kohtaa kaikkien tuomareiden kynät sauhusivat. Mikromuovi on maailmanlaajuinen puheenaihe, joten ongelman esiin nostaminen oli hyvä ajatus, vaikka samalla rehellisesti tunnustimme, ettei meillä ihan ole vielä ratkaisua ongelmaan, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu (sd.) totesi.

Lahden vihreä pääkaupunki -hanketta on Nijmegenissä edistämässä koko kaupunginhallituksen puheenjohtajisto. Poliittinen tahtotila olikin esityksessä näkyvästi esillä.

Vihreä pääkaupunki -finalistien esityksiin on monesti kuulunut tiukan asian lisäksi myös niin sanottuja sirkushuveja. Viime vuonna Lahti hyödynsi Sinfonia Lahtea, kun taas esimerkiksi tänäkin vuonna tittelistä kisaava Belgian Ghent tarjoili jätteestä valmistettua olutta.

Tänä vuonna Lahti esitteli haluaan auttaa ja ratkaista maailmanlaajuisia ongelmia. Muotoiluinstituutin opiskelijat Iida Nordgren ja Emma Sivusalo kokosivat tuomariston edessä muutamassa minuutissa Muotoiluinstituutissa suunnitellun pahvisen, luontoystävällisesti valmistetun Rehome-huonekalun, joka on tarkoitettu erityisesti kriisialueille

Lahti kisaa vihreä pääkaupunki -tittelistä viimevuotiseen tapaan Ghentin ja Portugalin Lissabonin kanssa. Tänä vuonna tarjolla on ensi kertaa myös 350 000 euroa riihikuivaa rahaa.

Kuinka tärkeää Lahdelle olisi voittaa?

– On suuri arvo olla mukana. Jo viime vuoden kisaan osallistuminen avasi monia ovia ja lisäsi kiinnostusta Lahtea kohtaan. Esimerkiksi henkilökohtaisen päästökaupan CitiCAP-hankkeelle ei välttämättä olisi saatu EU-rahaa ilman tätä kilpailua, arvioi kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Juha Rostedt (kok.)

Ympäristökisa

Pääkaupunkeja vuodesta 2010

Green Capital - on Euroopan unionin komission kisa, jota on järjestetty vuodesta 2010 lähtien.

Green Capital -sarjassa kisaavat yli 100 000 asukkaan kaupungit. Tänö vuonna vihreä pääkaupunki oli Nijmegen, ensi vuodeksi tittelin voitti viime vuonna Oslo.

Pienemmille, alle 100 000 asukkaan kaupungeille Green Leaf -sarja. Joensuu pääsi sarjassa tänä vuonna finaaliin, mutta jätti kisan kesken.

Tittelin mukana kaupungit saavat tunnettuutta, tapahtumia ja turismia. Tänä vuonna jaetaan myös rahaa. Green Capital -sarjassa rahapalkinto on 350 000 euroa, Green Leaf -sarjassa 75 000 euroa.

Sarjojen voittajat julkistetaan torstai-iltana Nijmegenissä.

Kimmo Kangas
kimmo.kangas@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi