Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Valinnanvapaus alkaa Päijät-Hämeessä ehkä jo 2020 – ministeriölle ilmoitettiin kaksi vuotta myöhäisempi ajankohta

Muutosjohtaja Seppo Huldén pitää erittäin todennäköisenä, että maakunta- ja sote-uudistusta koskeva lainsäädäntö menee eduskunnassa läpi. Kuva: Armi Salonen

Sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapaus toteutuu Päijät-Hämeessä viimeistään vuonna 2022. Nopeampikin aikataulu on mahdollinen, arvioi Päijät-Hämeen maakunta- ja sote-uudistuksen muutosjohtaja Seppo Huldén.

– Hyvinvointiyhtymän rakentaminen on pitkällä, ja täällä on paljon kokemusta ulkoistetusta toiminnasta. Ei ole mahdotonta, etteikö valinnanvapautta voitaisi ruveta käyttämään jo vuonna 2020.

Valinnanvapauden toteutuessa asiakas voisi valita julkisen tai yksityisen palvelun samoilla asiakasmaksuilla. Hallituksen ehdotuksen mukaan maakunnat voisivat siirtyä valinnanvapauteen eri tahdissa vuoden 2022 alkuun mennessä. Maakunnat voisivat myös hakea määräajan pidentämistä.

Maakuntien valmius siirtyä sote-keskuksen valinnanvapauteen vaihtelee. Ministeriöt kartoittivat tilannetta muutosjohtajille suunnatulla kyselyllä kesäkuun alussa.

Etelä-Karjala arvioi voivansa aloittaa valinnanvapauden jo vuonna 2019. Vuonna 2020 voisivat aloittaa Keski-Suomi, Pohjois-Karjala ja Kainuu. Seitsemän maakunta arvioi siirtyvänsä valinnanvapauteen vuonna 2021.

Huldén arvioi vastauksessaan, että Päijät-Hämeessä valinnanvapaus toteutuisi vuonna 2022.

– Aikataulutukset on tehty ikään kuin varmuusperiaatteella. Ilman ongelmia ja riskinottoa pystytään varmasti niillä aikatauluilla asiat hoitamaan. Nopeampikin eteneminen on mahdollista. Kun valmistelu etenee, aikataulukin pikku hiljaa täsmentyy, hän toteaa.

Huldén uskoo läpimenoon

Sote-palveluiden järjestämisvastuun on määrä siirtyä maakunnille vuonna 2020. Huldén pitää erittäin todennäköisenä, että maakunta- ja sote-uudistusta koskeva lainsäädäntö menee eduskunnassa läpi.

Suurin osa maakunnista uskoo, että uudistus on mahdollista toimeenpanna suunnitellussa aikataulussa, jos maakuntavaltuustot pääsevät aloittamaan maaliskuun 2019 alussa.

– Valmistelu on hirveän monimutkainen kokonaisuus. Sotesta on puhuttu paljon, mutta muulla sektorilla on paljon ratkaistavia asioita. Esimerkiksi kasvupalvelulainsäädäntö on ihan uutta. Sote-sektorin muutosta on ehkä vähän turhaankin dramatisoitu, Huldén katsoo.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi