Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Pyhäniemen kartanokaupoista tuli mutkikas palapeli - ostajan nimi ilmestyy kauppakirjaan vain yhdellä ehdolla

Hollolan Pyhäniemen kartanokaupoista on tullut mutkikas kokonaisuus, jossa on useampia liikkuvia osia. Julkisuudelta piilossa pysyvä ostajaehdokas on asettanut kaupan ehdoksi, että itse kartanokiinteistön lisäksi kauppaan tulee mukaan myös ympäröiviä maa-alueita. Mitkä maat ovat nyt saamassa uuden omistajan, ja kuka niitä on myymässä?

Ilmakuva on otettu pohjoisesta etelään päin. Kuvan alareunassa näkyvän Rantatien pohjoispuolella on niin ikään Hollolan kunnan ja Pyhäniemen kiinteistöt oy:n maita. Kuva: Anssi Hietamaa

Hollolan Pyhäniemen kartanon myynnissä on tullut mutkia matkaan. Ostajaehdokas haluaa hankkia myös muita lähistön maa-alueita eikä vain itse kartanoa, ja kyseisillä mailla on eri omistaja kuin itse kartanolla.

Kaupan kohteina ovat kartanon lisäksi 6–7 muuta kiinteistöä, joissa on yhteensä 17 hehtaaria maata. Omistusoikeuden siirtyminen ostajalle merkitsisi neuvotteluja muun muassa Hollolan kunnan kanssa.

– Tämä on kaikkiaan vähän monimutkainen juttu, luonnehtii kohdetta myyvän Huoneistoforum oy:n toimitusjohtaja Jukka Ignatius.

Hänen mukaansa kaupanteossa on ollut "kaikenlaista vääntöä".

– Asiat ovat menneet eteenpäin, mutta ne eivät ole finaalissa.

Pantti muuttuu rahaksi

Itse kartano pihapiireineen tuli keväällä myyntiin omistajansa, pankkiiri Mika Lehdon velan panttina. Lehto lainasi liikemies Antti Herliniltä kaksi vuotta sitten yhteensä kolme miljoonaa euroa, ja velan vakuutena oli muun muassa Pyhäniemi. Kun laina jäi hoitamatta, niin vakuudet muutetaan rahaksi. Samalla päättyy Lehdon yhdeksän vuotta kestänyt aika kartanon omistajana.

Kartanon ympäristön suurimmat maanomistajat ovat Hollolan kunta sekä Pyhäniemen kiinteistöt oy. Kunta omistaa peltoaluetta kartanon editse kulkevan Rantatien pohjoispuolelta sekä peltoa ja metsää kartanon länsi-, kaakkois- ja eteläpuolelta.

Pelloille olisi ottajia

Hollolan kunnan maankäyttöpäällikkö Katariina Tuloisela ei ole kuullut, että kartanon ostajaehdokas olisi halunnut neuvotella kunnan kanssa peltokaupoista. Toistaiseksi maat ovat vuokralla.

– Hirveän moni on ollut kiinnostunut pelloista. Niistä tulee kyselyitä vähän väliä, sanoo Tuloisela.

Hollolan kunnanjohtaja Päivi Rahkonen ei niin ikään ole tietoinen, että tulevat kartanon omistajat olisivat olleet kuntaan yhteyksissä. Kunta myy omistamiaan rivitaloasuntoja kartanon itäpuolelta, ja yhdestä rivitalosta on tehty ostotarjous. Siitä ei kuitenkaan ole mitään selvitystä, että tarjouksen tekijällä olisi jotain tekemistä myös Pyhäniemen kauppaneuvottelujen kanssa.

Kaava-alueet mukana

Yksi ostajaehdokkaan kiinnostuksen kohteena olevista kiinteistöistä on vanhan tykinpyörätehtaan ympäristö, joka sijaitsee suunnilleen vastapäätä kartanoa Rantatien pohjoispuolella. Tontti kuuluu Pyhäniemen kiinteistöt oy:lle, jonka omistaa Mika Lehto.

Samainen kiinteistöyhtiö omistaa maata myös kartanon eteläpuolelta ja länsipuolelta, jossa kyseiset kiinteistöt rajoittuvat suoraan kartanoon.

Lehdon mukaan kauppaneuvotteluissa on kyse kokonaisuudesta, johon kuuluvat kartanon lisäksi sitä ympäröivät kaavoitetut alueet. Kiinteistöyhtiön omistamat maat eivät ole minkään velan panttina toisin kuin itse kartano.

Kuntotarkastukset jäljellä

Ennen kuin nimet ovat kauppakirjassa, tehdään kartanossa vielä kuntotarkastuksia. Niiden tekemisessä menee useampi viikko.

– Noin kuukauden päästä selviää varsinainen kaupantekotilaisuus, jos tämä menee sen marssijärjestyksen mukaan, mitä me oletamme. Yllätyksiä voi aina tulla, arvioi Jukka Ignatius.

Ignatius ei halua ottaa kantaa siihen, kuinka monta tarjousta kartanosta on tehty. Samoin hän suojaa julkisuudelta sitäkin tietoa, ovatko kohteesta kiinnostuneet olleet yksityishenkilöitä, yrityksiä, järjestöjä vai säätiöitä.

Arvokiinteistön ostajaehdokkaat saivat tutustua rakennuksiin toukokuussa, jolloin paikan päällä järjestettiin kaksikin esittelykierrosta. Myös nämä vierailut suljettiin sivullisilta kokonaan.

Pankkiiri Mika Lehto ei ota kantaa siihen, milloin Pyhäniemen uuden kartanonherran tai -rouvan nimi on tiedossa.

– Kauppaneuvottelut ovat meneillään.

Petri Koivisto
petri.koivisto@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi