Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kärkölä-ryhmä ei ostanut Mikael Jungnerin esitystä – ovi Liike Nytin suuntaan jätettiin kuitenkin raolleen

Liike Nytin perustajiin kuuluva Mikael Jungner sai vastata useisiin kriittisiin kysymyksiin Kärkölässä.

Mikael Jungner pääsi vastaamaan lukuisiin kysymyksiin Liike Nytin toiminnasta Kärkölän kunnanvirastossa järjestetyssä keskustelutilaisuudessa. Kuva: Elena Liseytseva

Noin 50 kärköläläistä kokoontui sunnuntai-iltana kunnanviraston valtuustosaliin kuulemaan, mitä kerrottavaa Liike Nytin keulakuvalla Mikael Jungnerilla oli heille. Sitoutumattoman Kärkölä-ryhmän liittyminen osaksi Liike Nytiä nousi esiin sen jälkeen, kun Heinolan sitoutumattomien Parempi Heinola -ryhmä päätti liittyä osaksi uutta liikettä viime viikolla.

Kärkölässä Jungner korosti, ettei hän tullut paikalle houkuttelemaan ketään mukaan, vaan kertomaan, mistä keväällä perustetussa liikkeessä on kyse.

– On Kärkölä-ryhmästä kiinni, kaipaavatko he tällaista porukkaa toimintaansa tueksi. Meitä kiinnostaa erityisesti se, että Kärkölä-ryhmä on niin merkittävä kunnassa, Jungner totesi keskustelutilaisuudessa.

Kärkölä-ryhmä päätti seurata tilanteen kehittymistä

Kärkölä-ryhmä päätti keskustelutilaisuuden jälkeen pitämässään kokouksessa, ettei se ainakaan nyt liity osaksi Liike Nytiä. Kymmenen paikalla ollutta Kärkölä-ryhmän kunnanvaltuutettua tuli siihen lopputulemaan, että ovi liikkeen suuntaan jätetään kuitenkin yhä raolleen.

– Haluamme toistaiseksi jatkaa Kärkölä-ryhmänä. Alkusyksystä ajattelimme pitää laajemman kuntalaiskeskustelun aiheesta. Seuraamme kesän aikana sitä, miten Liike Nyt saa siipiensä suojaan porukkaa ja millä tavalla, Kärkölä-ryhmän valtuustoryhmän puheenjohtaja Tapani Suokas totesi.

Digitalisaatio on liikkeen ytimessä

Jungner kertoi keskustelutilaisuudessa Liike Nytin olevan Suomessa ennennäkemätön liike, joka haluaa nostaa kansalaiset päätöksenteon keskiöön. Käytännössä kansan ääni tulisi liikkeessä kuuluviin verkossa toimivilla keskustelualustoilla. Näin kansalaiset pääsisivät Jungnerin mukaan osallistumaan politiikan tekoon muutenkin kuin äänestämällä neljän vuoden välein.

– Jokaiseen kuntaan tulee oma nettialusta. Heinolassa sovittiin, että toiminta aloitetaan suljetussa Facebook-ryhmässä, jonne voi hakea mukaan. Katsotaan, miten se toimii, Jungner sanoi.

Kriittisiä kysymyksiä riitti

Liike Nyt ei saanut tilaisuudessa varauksetonta vastaanottoa, vaan Jungner sai vastata lukuisiin, osiin kriittisiinkin, kysymyksiin. Keskustelutilaisuudessa nousi esille erityisesti se, mitä käytännön hyötyä Kärkölän suurimmalle valtuustoryhmälle olisi Liike Nytiin liittymisestä.

Kärkölä-ryhmään kuuluva kunnanvaltuutettu Riikka Karjalainen epäili Liike Nytin haluavan omia sen, minkä Kärkölä-ryhmä on itse jo saanut luotua.

– Olemme joukko tavallisia kuntalaisia, joka päätti lähteä korjaamaan täällä asioita yhdessä puolueiden kanssa. Meitä yhdistävä tekijä on se, että meitä kiinnostavat ensisijaisesti Kärkölän asiat, Karjalainen totesi.

Liike Nyt

Sitoutumaton kansanliike

Liike Nytin perustivat keväällä viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtaja Mikael Jungner, liikemies Harry Harkimo ja joukko muita henkilöitä.

Kansanedustaja Harkimo erosi samalla kokoomuksesta. Hän arvosteli puolueen johtamista itsevaltaiseksi. Jungner ilmoitti jo viime vuoden lopussa luopuvansa SDP:n jäsenyydestä.

Liike kertoo olevansa vaihtoehto perinteiselle puoluepolitiikalle, jonka se esittää pienen piirin päätöksenteoksi. Puolueen sijaan se määrittelee itsensä kansanliikkeeksi ja päätöksenteon alustaksi.

Liike korostaa kansalaisten vuorovaikutusta, markkinataloutta, yrittäjyyttä ja poliittisen päätöksenteon joukkoistamista digitalisaation avulla.

Juha Kaita-aho
juha.kaita-aho@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi