Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Ranta-Kartanon aloituskorttelissa alkaa vihdoin tapahtua? Skanska hakee purkulupaa Shellin entiselle huoltamolle

Shellin entinen huoltamotontti siirtyi rakennusliike Skanskalle vuonna 2012. Kuva: Pirjo Kamppila

Skanska Talonrakennus varautuu käynnistämään Lahden Ranta-Kartanon aloituskorttelin rakennustyöt. Rakennusliike on jättänyt Kyösti Kallion katu 3:ssa sijaitsevaa tonttia koskevan poikkeamislupahakemuksen ja purkulupahakemuksen Lahden rakennusvalvonnalle.

Purkulupa tarvitaan Shellin vanhan huoltamorakennuksen purkamiseen. Poikkeamishakemuksessa puolestaan haetaan lupaa kymmenkerroksisen asuintalon ja nelikerroksisen ikäihmisten palvelutalon rakentamiseen. Suunnitteilla on umpikortteli, johon tulee Lahden Kartanonherra ja Lahden Kartanonrouva -nimiset asuntoyhtiöt. Varsinainen rakennuslupa haetaan poikkeamislupakäsittelyn jälkeen.

Entinen huoltamotontti on ollut Skanskan hallussa vuodesta 2012 lähtien. Rakentaminen ei lähtenyt alkuperäisellä asemakaavalla liikkeelle, minkä vuoksi rakennusmassaa päätettiin rakennusliikkeen toivomuksesta korottaa.

Asuintalon ja palvelutalon yhdistelmästä pyydetään lausuntoa kaupungin maankäytöltä. Kaupunginarkkitehti Anne Karvinen-Jussilainen uskoo rakentamisen vihdoin käynnistyvän.

– Kun liikennejärjestelyt saadaan kuntoon, alue alkaa kiinnostaa.

Skanska on aloittanut Kartanonherran asuntojen ennakkomarkkinoinnin. Yhtiöstä arvioitiin keväällä, että rakentaminen voisi alkaa loppuvuodesta. ESS ei torstaina tavoittanut Skanskan edustajaa.

Kisapuiston viereen hotelli ja vesiliikuntakeskus

Ranta-Kartanon aloituskortteliin tulee kymmenkerroksinen torniosa ja nelikerroksinen umpikortteli. Kuva: Arkkitehtitoimisto Petri Rouhiainen oy

Ranta-Kartanon alueen muodostavat vanhan linja-autoaseman asvalttikenttä, entiset huoltamotontit sekä puretun Urheilutalon tontti. Kisapuiston viereiselle sivulle suunnitellaan hotellin, vesiliikuntakeskuksen ja kaupallisten palveluiden kokonaisuutta. Hanketta varten laaditaan asemakaavaa, jonka on tarkoitus valmistua ensi vuoden lopulla.

Nykyisen Jalkarannantien alkupää muuttuu kevyen liikenteen yhteydeksi, kun Kisapuiston vieressä kulkevan Kartanonkadun liittymä Lahdenkadulle avataan syksyllä.

– Keskiväylää suunnitellaan niin, että siitä saadaan viihtyisä kulkuyhteys, vaikka korttelit eivät ole vielä kaikki rakentuneet, Karvinen-Jussilainen kertoo.

Kaupunki pohtii, voitaisiinko kortteleille saada väliaikaista käyttöä ennen kuin rakennustyöt alkavat.

– Alueella voisi olla esimerkiksi kaupunkikoriskenttiä. Väliaikaista paikoitusta alueella täytyy olla jonkin verran.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi