Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden keskustan näivettyminen on myytti – "Meillä on enemmän liiketoimintaa kuin Oulun, Kuopion tai Jyväskylän keskustoissa"

Lahtelaiset vähättelevät aivan suotta kotikaupunkinsa keskustaa, katsoo Lahti City -yhdistyksen väistyvä toiminnanjohtaja Janne Viitamies. "Aleksilla on vuositasolla viisi miljoonaa jalankulkijaa, mikä on hemmetinmoinen vahvuus".

Janne Viitamies aloitti Lahdessa vuonna 2013, jolloin keskusta oli myllerryksen kourissa. Kuva: Mirja Hussain

Lahtelaiset vähättelevät aivan suotta kotikaupunkinsa keskustaa. Lahden keskustan näivettyminen on pelkkä myytti, sanoo Lahti City -yhdistyksen väistyvä toiminnanjohtaja Janne Viitamies.

– Meillä on enemmän liiketoimintaa kuin Oulun, Kuopion tai Jyväskylän keskustoissa. Tämä on liike liikkeeltä laskettu. Aleksilla on vuositasolla viisi miljoonaa jalankulkijaa, mikä on hemmetinmoinen vahvuus. Lahtelaiset käyvät kaupungilla paljon, ja täällä on paljon liiketoimintaa päinvastoin kuin puhutaan.

Liiketilojen määrässä mitattuna Lahden keskusta on maan neljänneksi suurin. Edellä ovat vain Helsinki, Tampere ja Turku. Viitamies näkee Lahden keskustassa paljon potentiaalia.

– Lahti on tavallaan osa pääkaupunkiseudun taajamajärjestelmää. Väestö varmasti kasvaa ja keskusta alkaa palautua siihen asemaan, missä se on aikaisemmin ollut.

Mielestäni ratkaisu oli hyvä ja edistyksellinen. Janne Viitamies

"Jengi puhui, että ei täältä saa kahvia"

Viitamies aloitti työnsä Lahdessa viisi vuotta sitten.

– Kun tulin, jengi puhui, että ei täältä saa kahvia. Kahviloita oli silloinkin kymmenittäin, mutta ihmiset muodostavat käsityksiään mielikuvien eikä sen varassa, mitä oikeasti on.

Mikkelissä pitkään vaikuttanut Viitamies on syntyjään lahtelainen. Hän sanoo, että savolaisen näkövinkkelistä lahtelainen ominaispiirre on vähättelemällä itsensä korostaminen.

– Vähätellään, mutta oikeasti tarkoitetaan, että ollaan kuitenkin vähän erityisiä. Jos lähtee ulkopuolisena mukaan vähättelyyn, tulee turpiin henkisesti.

Aleksanterinkatu muutettiin kävelypainotteiseksi vuonna 2016 toteutetussa remontissa. Kuva: Janne Laakkonen

"Aleksi edistyksellinen"

Viitamiehen saapuessa Lahteen toriparkin työmaalla olivat käynnissä arkeologiset kaivaukset. Näinä päivinä kauppatorilla on tivoli, torikauppaa ja päivittäin tuhansia ihmisiä.

Kaupunkilaiset ovat ottaneet kävelypainotteiseksi muutetun Aleksin omakseen. Lahti City oli osaltaan vaikuttamassa kadulla tehtyihin ratkaisuihin.

– Sitä ennen puhuttiin, että kaupunki olisi päättänyt, että Aleksista tehdään joukkoliikenne- ja kävelykatu. Sanamuoto olikin, että kadusta tehdään joukkoliikenne- ja kävelypainotteinen, mikä mahdollisti sen, että ajoradalle jätetään myös henkilöautoliikennettä. Mielestäni ratkaisu oli hyvä ja edistyksellinen.

Viitamiehen mielestä seuraavaksi tarvitaan jalankulkuyhteys Aleksin alta keskustan keskeisimpiin kortteleihin.

– Sen rakentaa seuraava sukupolvi, jos emme me.

150 jäsenyritystä

Lahti Cityllä on noin 150 jäsenyritystä.

–Trion osuus on vain yksi, vaikka Triosta tavoitamme 90 yritystä. Citycon edustaa niitä kaikkia. Keskustassa on nelisensataa kauppaa, ravintolaa ja kahvilaa, joista toiminnassamme on mukana noin 250.

Viitamies siirtyy Jyväskylän kaupungille määräaikaiseksi projektipäälliköksi tekemään kulttuurin investointisuunnitelmaa. Hänen seuraajansa haku on käynnissä 20. kesäkuuta saakka.

– Uuden toiminnanjohtajan haussa rima on hyvin korkealla. On ilmaantunut erittäin hyviä hakijoita. Se kertoo siitä, että Janne on onnistunut työssään äärimmäisen hyvin, Lahti Cityn hallituksen varapuheenjohtaja Toni Putula toteaa.

Toni Putulan mielestä Lahden keskusta on kehittynyt viime vuosina hyvään suuntaan. Kuva: Juha Peurala

"Oikeaan suuntaan"

Keskustayrittäjä ja kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Putula katsoo keskustan tilanteen kohentuneen huomattavasti viiden vuoden takaisesta.

– Kehitys on aina nihkeää, koska rakennusprojektit vievät aikaa. Kaikista puheista huolimatta torilla ja Aleksilla on ihmisiä paljon. Hämeenkadulla, Rautsikalla ja Vaparilla on aika paljon ihmisiä. Alkaa näyttää melkein jo normaalilta. Ei tämä ole riittävää, mutta alkaa mennä oikeaan suuntaan.

Putulan mielestä kävelykadun ja yksisuuntaisen ajoradan "hybridi" sopii hyvin Aleksille.

– Ihmiset alkavat oppia siihen, että meillä on uusi tila, joka itse asiassa toimiikin. En oikein ymmärrä, miksi jonkun mielestä asiat ovat aina huonosti, kun tässä on kuitenkin kuunneltu kaikkia. Ei olisi mitään järkeä, että kadulla olisi neljä kaistaa, joita pitkin pääsee nopeasti läpi.

Lahden keskustan uudistukset on Putulan mukaan noteerattu muuallakin.

– Lahden maine muualla on yllättävän hyvä ja kiinnostava. Täällä käydään katsomassa, kuinka asioita on tehty.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi