Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Heinolan öljyvuodon tuhoja korjataan edelleen – pilaantunutta maata puhdistamatta vielä noin 1400 tonnia

Öljyvahingon puhdistystyöt alkoivat helmikuussa. Öljyä levisi ympäristöön noin 30 000 litraa. Kuva: Sami Lettojärvi

Elenia Lämmön lämpökeskuksessa sattui viime marraskuussa öljyvahinko, joka huomattiin ympäristössä vasta tammikuun lopussa. Hämeen ely-keskus on antanut päätöksen lämpökeskuksen pilaaman maan puhdistuksesta.

Öljyvahingon syynä oli tekninen vika. Vuodon seurauksena kevyttä polttoöljyä levisi maahan lämpökeskuksen ja sen viereisten kiinteistöjen alueelle. Öljyä levisi myös pintaveden mukana ojaa pitkin Vuohkalliosta Ruotsalaisen Sukuranlahteen asti, kerrotaan ely-keskuksen tiedotteessa.

Ely-keskuksen päätöksessä edellytetään, että maaperä tulee puhdistaa lämpökeskuksen ja sen viereisten kiinteistöjen alueella. Öljyä pääsi myös keskuksen piipun ja säiliöiden alle, joten ennen maaperän puhdistusta lämpökeskus säiliöineen siirrettiin sivuun ja niihin liittyvät perustukset on purettiin.

"Pysyviä vaurioita ei jää"

Pilaantunutta maata on lämpökeskusalueella vielä noin 1400 tonnia noin 700 neliömetrin alueella. Öljyinen maa kaivetaan pois, jotta sitä ei pääse leviämään maaperässä tai pintavesien mukana. Varsinaisen lämpökeskusalueen puhdistus alkaa ensi viikolla ja kestää noin kolme viikkoa.

Hämeen ely-keskuksen johtava asiantuntija Olli Valon mukaan puhdistusta valvoo ulkopuolinen ympäristötekninen konsultti.

– Puhdistusten ansiosta pysyviä vaurioita ei jää, Valo painottaa.

Öljyntorjuntatoimenpiteet ovat jatkuneet koko kevään ja jatkuvat edelleen. Osa lämpökeskuksen ja sen viereisen kiinteistön maaperästä on jo puhdistettu. Puhdistamisesta vastaa Elenia Lämpö Oy.

Jenna Lempinen
jenna.lempinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi