Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Kiinteistösotku

Lahden Aleksi 5:n taloyhtiötä haetaan konkurssiin, poliisille tehty tutkintapyyntö tonttikaupoista ja vuokrasopimuksesta

Salpausselän Rakentajien ja Nuorisosäätiön yhteistyöllä syntynyt taloyhtiö ei ole maksanut korkeita maan­vuokria. Kiinteistösijoitusyhtiö on viime perjantaina hakenut Nuorisosäätiön omistamaa As Oy Lahden Aleksanterinkatu 5:ttä konkurssiin.

Aleksi 5:n komea uudisrakennus valmistui viime marraskuussa. Vain osa huoneistoista on asuttuja. Kalliiksi arvioidut tontinvuokrat ovat maksamatta kuukausien ajalta. Kuva: Pirjo Kamppila

Kiinteistösijoitusyhtiö NREP on viime perjantaina hakenut Nuorisosäätiön omistamaa As Oy Lahden Aleksanterinkatu 5:ttä konkurssiin. Johtaja Petri Valkama NREP:iltä kertoo Etelä-Suomen Sanomille, että Nuorisosäätiöllä on kymmenen kuukauden tonttivuokrat rästissä.

Nuorisosäätiön vastavalittu hallituksen puheenjohtaja Jari Laine puolestaan kertoo, että Nuorisosäätiön uusi johto on tehnyt Aleksi 5:n sopimuksista poliisille tutkintapyynnön viime viikon tiistaina. Tutkintapyynnössä poliisia on pyydetty selvittämään, miten säätiön poikkeuksellisen epäedullisina pitämät sopimukset ovat syntyneet.

– Vaikuttaa siltä, että näillä poikkeuksellisilla sopimuksilla olisi pyritty saamaan jotain etua kolmannelle osapuolelle, sanoo Laine.

Laineen mukaan alun perin Salpausselän Rakentajien vastuulle kuulunut autopaikkavelvoitteen täyttäminen on kesken urakan siirretty Nuorisosäätiön vastuulle.

Tällä hetkellä ollaan tilanteessa, jossa asuntoja ei voida vuokrata nuorille. Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtaja Jari Laine

– Tällä hetkellä ollaan tilanteessa, jossa asuntoja ei voida vuokrata nuorille. Nuorisosäätiö ei ole onnistunut sopimaan asiaa kaupungin kanssa, sanoo Laine.

Nuorisosäätiön pitäisi nyt ostaa Toriparkista 49 autopaikkaa 1 225 000 euron hintaan saadakseen kaikki asunnot käyttöön. Tällä hetkellä talosta on Laineen mukaan yksi kolmasosa on tyhjillään.

Uudessa talossa on siistiä, mutta toistaiseksi vielä melko vähän asukkaita. Kuva: Mirja Hussain

Pitkä tontinvuokrasopimus moninkertaisti tontin hinnan

Aleksi 5:n kaupat olivat alun perinkin yksi keskeinen tutkintakohde Nuorisosäätiöön ja Salpausselän Rakentajiin liittyvässä poliisitutkinnassa.

Viranomaistutkinnassa selvitetyn perusteella Salpausselän Rakentajat osti tontin 1,4 miljoonan euron hintaan maaliskuun alussa 2015 ja myi sen saman kuun lopulla NREP:ille noin 13 miljoonan eurolla.

Varsinaista voittoa saattavat pienentää esimerkiksi maankäyttö- ja kaavoitusmaksut, mikäli ne jäivät Salpausselän Rakentajien maksettavaksi. Niiden määrä oli kuitenkin vain 600 000 euroa.

Maanvuokrasopimuksessa tontin kustannukseksi NREP:ille on joka tapauksessa ilmoitettu 13 360 000 euroa. Tälle summalle Nuorisosäätiö on sopinut maksavansa 100 vuoden ajan vähintään 5 prosentin vuosikorkoa siten, että korkoa nostetaan elinkustannusindeksin tahdissa, mutta ensimmäisen viiden vuoden ajan korko nousee vähintään 1,375 prosenttia aina puolen vuoden välein.

Tällä hetkellä tontin vuokra on 783 000 euroa vuodessa. Asuntojen yhteispinta-ala on kymmenisen tuhatta neliömetriä, joten pelkkä tonttivuokra tuo asukkaiden maksettavaksi vähintään 6,50 euroa neliömetriltä kuukaudessa. Tämä on erittäin kova tonttivuokra lahtelaisittain ja lisäksi se nousee automaattisesti vielä parin vuoden ajan ja senkin jälkeen inflaation mukaan.

Suurin osa Aleksi 5:n asunnoista on pieniä. Kuva: Mirja Hussain

Poikkeuksellisen kallis tontti

Reilun 13 miljoonan euron tonttihinnalla rakennusoikeuden hinnaksi tulee yli 900 euroa kerrosneliömetriltä. Lahtelaisen kiinteistöarvioitsija Mikko Heleniuksen mukaan normaali rakennusoikeuden hinta Lahden keskustassa on 400–700 euroa neliömetriltä.

Poliisitutkinnassa selvinneen perusteella Salpausselän Rakentajat maksoi Aleksi 5:n kaupasta konsulttipalkkion virolaiselle pöytälaatikkoyhtiölle, jonka oli perustanut Virossa toimiva, suomalaisliikemies Arto Aution pyörittämä, Brave Capital.

Brave Capitalin pyörittämistä pöytälaatikkoyhtiöistä konsulttirahoja on poliisin epäilysten mukaan ohjattu mutkien kautta muun muassa Salpausselän Rakentajien entisellä pääomistajalle Mika Wileniukselle sekä Nuorisosäätiön entiselle puheenjohtajalle Perttu Nousiaiselle.

Kaikkiaan Salpausselän Rakentajat on poliisin tietojen mukaan maksanut noin 1,5 miljoonaa euroa konsulttipalkkioita Corintum Design OÜ -nimiselle yhtiölle Viroon. Yhtiön suomalainen tytäryhtiö puolestaan maksoi Osuuskauppa Hämeenmaan kiinteistöjohtaja Reijo Aaltoselle 998 000 euroa kauppahintana hänen asunnostaan, johon Wilenius muutti.

Iso konsulttilasku Virosta

Corintum Designin konsulttilaskut ovat rikostutkinnan ytimessä. Poliisi epäilee, että mitään todellista konsulttityötä ei ole tehty, vaan rahoja on siirretty Viroon tekaistuilla laskuilla verojen välttämiseksi ja lahjusten piilottamiseksi.

Pelkästä Aleksi 5:n tontin myynnistä Viroon maksettiin poliisin tietojen mukaan 715 000 euroa konsulttipalkkiona.

Tonttikaupasta tullut raha tuli NREP:iltä, jonka puolestaan oli määrä saada rahat takaisin korkojen kera Nuorisosäätiöltä tonttivuokrana.

Samasta Corintum Designistä puolestaan siirrettiin 550 000 euroa Perttu Nousiaisen ja Nuorisosäätiön entisen toimitusjohtajan Aki Haaron omistaman Runnin kylpylän omistaneen Greenport Oy:n tilille. Tämä tilisiirto oli merkitty lainaksi. Poliisin tietojen mukaan tällä summalla sekä veroparatiisiyhtiöistä Nousiaisen henkilökohtaiselle tilille tulleilla rahoilla maksettiin pois Runnin kylpylään GF Moneyltä otettu laina.

Poliisi tutkii lahjusepäilyä

Poliisi selvittää nyt, onko Salpausselän Rakentajien Haaron ja Nousiaisen omistaman Runnin kylpylän pelastamiseen antama apu ollut lahjusta, josta vastineeksi Nuorisosäätiön asioista päättäneet Haaro ja Nousiainen ovat tehneet säätiölle epäedullisia sopimuksia, jotka ovat hyödyttäneet rakennusyhtiötä.

Myös Runnille 750 000 euroa lainannut GF Money teki myöhemmin miljoonavoitot tonttikaupoilla Espoon Suurpellossa. Nämäkin voitot tulevat lopulta Nuorisosäätiön kukkarosta tonttivuokrina. Sittemmin Nuorisosäätiö on myös ostanut GF Moneyltä tukun asuntoja yli 12 miljoonalla eurolla viime vuodenvaihteessa.

Nuorisosäätiön uuden johdon vaatimus tuoreimpien kauppojen purkamisesta aiheutti GF Moneyn pörssilistautumisen peruuttamisen vastikään. Myös GF Moneyllä on lahtelaiset juuret.

Sen suurimpia omistajia on Kempin sukuun kuuluvan Antti Kempin perheen sijoitusyhtiö Kempinvest. Antti Kemppi on GF Moneyn hallituksen puheenjohtaja.

Juttua korjattu 14.6. kello 11.09: Kuudennessa kappaleessa mainittiin, että kolme neljäsosaa Aleksi 5:n asunnoista oli tyhjillään. Todellisuudessa tyhjillään on kolmasosa asunnoista.

Jarno Liski
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi