Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Salpausselän Rakentajien ja SSR:n historia on ollut värikäs jo ennen Nuorisosäätiö-yhteistyötä

Salpausselän Rakentajat teki vuonna 2016 Nuorisosäätiölle asuntoja Lahden Ahtialaan. Kuva: Aku Isotalo

Salpausselän Rakentajat korostaa olevansa vuonna 1979 perustettu rakennusliike. Se ei ole totta, paljastavat kaupparekisterin arkistoasiakirjat.

Elokuussa 1979 lahtelainen optikko Pentti Koivisto on jättänyt yksityisen elinkeinonharjoittajan perusilmoituksen. Sittemmin optikkoliikkeen toiminta jatkui kommandiittiyhtiön ja lopulta osakeyhtiön muodossa.

Rakentamisen kanssa yhtiöllä ei ollut mitään tekemistä ennen vuotta 2005. Syyskuun 13. päivänä vuonna 2005 asianajaja Kari Honkasen toimistossa Lahden Rautatienkadulla jo useamman vuoden toimimattomana ollut optikkoliike otettiin pöytälaatikosta uuteen käyttöön.

Koivistojen vanhasta optikkoliikkeestä myytiin uusille omistajille tyhjät kuoret ja yhtiön nimi muutettiin Salpausselän Rakentajiksi.

Martti Vainio kertoo olleensa yhtiössä mukana “vain nimellisesti”.

Mestarijuoksija Martti Vainio lähti nopeasti

Salpausselän Rakentajien toimitusjohtaja Mika Wilenius keinui muutama vuosi sitten ahtialalaisella pihalla. Nämä talot eivät liity rakennusyhtiön ja Nuorisosäätiön liikesuhteisiin. Kuva: Pertti Louhelainen

Uudet omistajat olivat Sintu Oy edustajanaan Mika Wilenius sekä juoksijalegenda ja matkailuyrittäjä Martti Vainio perustettavan yhtiön lukuun. Vainio kertoo osakkuutensa liittyneen serkkunsa – useista talousrikoksista tuomitun lahtelaisen rakennusalan yrittäjän Pasi Martinin – rooliin yhtiössä.

Vainio kertoo olleensa yhtiössä mukana “vain nimellisesti”. Rahaa hän ei kertomansa mukaan yhtiöön sijoittanut lainkaan.

Vainio sanoo, ettei ole varma, pyysikö häntä yhtiön osakkaaksi Martin vai Wilenius, jotka olivat yhdessä käyneet hänelle asiasta puhumassa.

Pasi Martin kiistää pyytäneensä Vainiota yhtiöön mukaan ja kertoo, ettei hänellä ole yhtiön omistusten kanssa mitään tekemistä.

Samalla hän tulee kertoneeksi, että hänen poikansa oli yksi yhtiön alkuperäisistä omistajista. Martin ei kerro, miten osakkeet ovat hänen pojalleen päätyneet. Martinin poika oli 9-vuotias vuonna 2005.

Vainion nopean lähdön jälkeen Wileniuksen yhtiökumppaneina olivat vuonna 2008 Martinin poika Nici sekä yhdysvaltalainen Global Land and Property Inc, jota viranomaiset ovat epäilleet Pasi Martinin yhtiöksi.

Lahtelainen kiekkolegenda tuli yhtiökumppaniksi

Myöhemmin samana vuonna Wileniuksen yhtiökumppaneiksi tulivat lahtelainen jääkiekkosuuruus Erkki Laine sekä lahtelainen Timo Forsberg. Pasi Martin ei olisi tuohon aikaan itse voinutkaan olla Salpausselän Rakentajien osakas liiketoimintakieltonsa vuoksi.

Martin sai vuonna 2004 yli kahden vuoden vankeustuomion ennen muuta Valutek MJH -nimisessä yhtiössä tehdyistä verorikoksista.

Vuonna 2008 Martin tuomittiin myös törkeästä velallisen epärehellisyydestä liittyen järjestelyihin, joilla hänen katsottiin siirtäneen omaisuuttaan velkojien ulottumattomiin. Yhtiöjärjestelyissä Martinia avusti sama asianajaja Kari Honkanen, joka työpöydällään loi toimimattomasta optikkoliikkeestä “perinteikkään” rakennusyhtiön Salpausselän Rakentajat Oy:n.

Erkki Laineen kuoltua tapaturmaisesti vuonna 2009 Wilenius sekä Laineen kuolinpesä myivät enemmistön yhtiöstään Lujatalo-konsernille alkuvuodesta 2010.

Panamalainen yhteisyritys kiistelee USA:ssa

Wileniuksella ja Martinilla on Panamassa yhteinen yhtiö GPW International. Yhdysvalloissa parhaillaan käynnissä olevassa oikeusjutussa Martin on nimennyt yhtiön omistajiksi itsensä (49 %), Wileniuksen (49 %) ja Salpausselän Rakentajien pitkäaikaisen työnjohtajan ja SSR Estonian nykyisen hallituksen jäsenen Gaido Kentemin tai Kentemin vaimon yhtiön (2 %).

GPW International on mukana parhaillaan Yhdysvalloissa kantajana oikeusprosessissa, jossa Martin vaatii tämän ja muiden intressiyhtiöidensä edustajana vahingonkorvauksia varainhoitajayhteisöltä. Martinin mukaan Next Financial Groupin varainhoitaja Heidi Wivolin on aiheuttanut yli viiden miljoonan dollarin vahingot luvatta tekemillään huonoilla sijoituksilla.

GPW Internationalin varojen Martin on valaehtoisessa lausunnossaan kertonut olevan peräisin Salpausselän Rakentajien myynnistä. Martin ja Wilenius kieltäytyvät kommentoimasta asiaa mitenkään Etelä-Suomen Sanomille.

Rahaa siirtyi Atlantin ylitse

Oikeuteen toimitettujen asiakirjojen mukaan Pasi Martinilla on ollut Yhdysvalloissa useita intressiyhtiöitä, joissa hän on ollut omistajana tai johtajana. Näiden yhtiöiden tileille on oikeudelle toimitettujen tiliotteiden mukaan siirretty suuria summia Suomesta vuosina 2009–2013.

Yksi näistä yhtiöistä – myös Salpausselän Rakentajia omistanut Global Land & Property Group – on ollut Martinin City-Air Oy:n osaomistaja.

Globaliin on siirretty varoja niin Lujatalo Salpausselän Rakentajien, Wileniuksen kuin Gaido Kentemin ja tämän vaimon tileiltä yhteensä pari miljoonaa euroa. Suurimmat tilisiirrot tehtiin juuri Lujatalo-kaupan aikaan alkuvuodesta 2010.

Martin kiistää Global Land & Property Groupin olevan hänen yhtiönsä.

Floridan yritysrekisterin mukaan yhtiön vastuuhenkilönä on ollut Martinin varainhoitaja Heidi Wivolin. Yhtiön tililtä on oikeuteen toimitettujen tiliotteiden mukaan maksettu lähes 100 000 euroa Päijät-Hämeen ulosottoviraston tilille vuonna 2009. Martinilla oli tuolloin merkittävät ulosottovelat, jotka hän on sittemmin maksanut.

Martinin mukaan hänellä ei ole ollut tekemistä SSR:n kanssa vuoden 2010 jälkeen.

Lujatalo teetti sisäisen tarkastuksen Mika Wileniuksen toiminnasta.

Selvityksen jälkeen Lujatalo-fuusio purkautui vuonna 2013 ja Wilenius osti koko yhtiön takaisin itselleen. Syynä oli pääomistajan epäluottamus Wileniusta kohtaan.

Salpausselän Rakentajien ja SSR:n omistukset vaihtuneet

Salpausselän Rakentajien viimeisimmässä vaiheessa vähemmistöomistajiksi tulivat Lemminkäisestä ja sen alueyhtiö Okasta tutut Jorma Tamminen, Tapani Pöyry sekä Kari Kangas. Uusien omistajien aikana kasvuvauhti on ollut kova, eikä vähiten Nuorisosäätiön rahakkaiden urakoiden vuoksi, joissa konsulttina toimi muun muassa Tammisen ja Pöyryn vanha tuttu Arto Merisalo.

Huhtikuussa 2018 rikostutkintojen tultua julkisuuteen SSR:n vanhat omistajat möivät osakkeensa Pertti Yliniemen johtamalle ostajaryhmälle ja väistyivät johtopaikoilta. SSR Groupin toimitusjohtajaksi nimitettiin Jyrki Lautarinne ja Salpausselän Rakentajien toimitusjohtajaksi Arto Jokinen.

Mika Wilenius ei vastannut Etelä-Suomen Sanomien yhteydenottoihin.

Jarno Liski
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi