Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Päijät-Hämeessä hyödynnetään muovia monin tavoin – kunhan se vain lajitellaan oikein

Päijät-Hämeen erikoisuus on erikseen kerättävä energiajäte, johon voi heittää muovijätteet. Paras tapa on kuitenkin kierrättää muovi uudelleen käytettäväksi. Kuva: Pirjo Kamppila

Muovin haitoista puhutaan nykyisin paljon, erityisesti mereen päätyvästä muovista.

Kansainväliset sopimukset kieltävät jätteen dumppaamisen mereen jo vuonna 1972. Silti 80 prosenttia meren roskasta peräisin maalta: kaatopaikoilta, jätevesistä ja roskien kippaamisesta mereen.

Rikkomuksia ei seurata eikä niistä rangaista. Ongelma ydin on siis jätehuollon puutteessa, ei itse muovissa.

Saksalainen tutkimustieto kertoo, että peräti 90 prosenttia merten muovista on peräisin kymmenestä suuresta joesta. Kahdeksan niistä on Aasiassa (Jangtse, Indus, Keltainenjoki, Haijoki, Ganges, Helmijoki, Amur ja Mekong) ja kaksi Afrikassa (Niili ja Niger).

EU:n uusi muovistrategia tuli voimaan tämän vuoden alussa. Tavoitteena on, että vuonna 2030 kaikki unionin alueella käytettävä muovi olisi kierrätettävää.

Uusi direktiiviehdotus kieltää yleisimmin roskaavat kertakäyttötuotteet, kuten take away -ruokien pakkaukset, juomamukit, kertakäyttöiset ruokailuvälineet ja -astiat, erilaiset muovia sisältävät vanutuotteet, muovitikut ja pillit, filtterisavukkeet sekä muovikassit ja muovipullot. Direktiivi tulee voimaan aikaisintaan parin vuoden kuluttua.

Suomessa muovi hyödynnetään energiana ja kierrätysmuovina. Vuodesta 2016 lähtien kaatopaikalle ei ole saanut viedä muovia tai muuta orgaanista jätettä.

Kuva: Anssi Hietamaa

Lajittelijalla hyvä omatunto

Päijät-Hämeessä asuvalla on muovin suhteen erityisen puhdas omatunto, jos vain noudattaa lajitteluohjeita.

Muovi hyödynnetään maakunnassa monin tavoin. Ensi sijassa sitä otetaan talteen teollisuudesta ja kaupasta, ja kuluttajilta kerätään muovipulloja ja pakkausmuovia. Muovipakkauksia on kerätty erikseen vuoden 2016 alusta.

Päijät-Hämeen erikoisuus on erikseen lajiteltu energiajäte, johon päätyy myös muovia. Energiajätteestä syntyy sähköä ja lämpöä Kymijärven voimalassa.

Toinen maakunnan ylpeyden aihe on sekajätteen lajittelu Kujalan jäteasemalla. Lajittelulaitos Late poimii jätteestä eroon kierrätyskelpoista kuitua, muovia ja metallia. Näitä voidaan myydään uusiokäyttöön.

Muualla Suomessa sekalainen jäte poltetaan jätevoimaloissa.

Oma lukunsa on mikromuovi, joksi lasketaan alle puolen senttimetrin läpimittaiset hiukkaset. Mikromuovia syntyy esimerkiksi vaatteista, autonrenkaista ja teiden päällysteistä. Ne päätyvät vesistöihin sade- ja jäteveden mukana.

Pirjo Kamppila
pirjo.kamppila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi