Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lakkautusuhan alla olevalle Kunnaksen koululle toivoa: lautakunta haluaa selvityksen uusista tiloista

Tiistaina kokoontunut lautakunta päätti äänin 8–4 palauttaa lasten ja nuorten palveluverkkoa koskevan suunnitelman uudelleen valmisteltavaksi. Kunnallisten päivähoitopaikkojen määrä halutaan säilyttää vähintään nykyisellä tasolla.

Lautakunta haluaa kartoittaa Kunnaksen koulun tilavaihtoehdot. Kuva: Sami Kuusivirta

Lahdessa on selvitettävä Kunnaksen koulun uusien tilojen rakentamista, katsoo kaupungin sivistyslautakunta. Tiistaina kokoontunut lautakunta päätti äänin 8–4 palauttaa lasten ja nuorten palveluverkkoa koskevan suunnitelman uudelleen valmisteltavaksi.

Palautetun suunnitelman mukaan Kunnaksen koulu lakkautettaisiin ja yhdistettäisiin Myllypohjan kouluun. Lautakunta haluaa, että Kunnaksessa on valmisteltava sekä päivähoidon, esiopetuksen ja alkuopetuksen yhteisen monitoimitalon että määräaikaisen moduulikoulun rakentamista.

Puheenjohtajan Anneli Viinikan (sd.) mukaan Kunnaksen koulun tulevaisuus on edelleen avoinna.

– Emme ole määränneet, että tilat pitää saada, mutta vaihtoehto pitää olla. Itse olen esikoululaisten ja ykkös-kakkosluokkalaisten puolestapuhuja. Se pystytäänkö muuta järjestämään, on myös rahakysymys. Tätä joudutaan pohtimaan ryhmien kanssa.

On uuden strategian mukaista, että päivähoitopaikkojen määrä säilyisi nykyisellä tasolla tai kasvaisi. Puheenjohtaja Anneli Viinikka (sd.)
Lautakunnan enemmistö haluaa pitää kiinni kunnallisista päivähoitopaikoista. Kuva: Mirja Hussain

Hoitopaikkojen määrä säilytettävä

Palveluverkkosuunnitelmalla on tarkoitus ohjata kaupungin ensi vuoden talousarvion ja tulevien vuosien investointien valmistelua. Lautakunnan palauttamassa suunnitelmassa esitettiin muun muassa Metsäkankaan esi- ja alkuopetuksen siirtämistä Kärpäsen koulun yhteyteen.

Päivähoitopuolella palveluverkkoesitys laskisi kunnallisten päiväkotien määrän 34:stä 28:aan. Samalla hoitopaikkojen määrä vähenisi sadalla.

Lautakunta kuitenkin linjasi, että kaupungin tarjoamien päivähoitopaikkojen määrä on säilytettävä vähintään nykyisellä tasolla.

– On uuden strategian mukaista, että päivähoitopaikkojen määrä säilyisi nykyisellä tasolla tai kasvaisi, Viinikka sanoo.

– Esimerkiksi Helsinki rakentaa uusia päiväkoteja. Me olemme vähentämässä niitä, vaikka lasten määrä kasvaa, Kimi Uosukainen (sd.) huomautti ennen kokousta.

Lautakunnan palautuspäätös syntyi vasemmiston, vihreiden, perussuomalaisten ja keskustan äänillä.

Martti Mäkelää (ps.) epäilyttää lähipalveluiden karsiminen.

– Metsäkankaan toimipiste on pari vuotta sitten remontoitu. Se on ehkä parhaiten toimiva varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja ykkös-kakkosluokkien kokonaisuus.

"Ei taloudellisia realiteetteja"

Kokoomuksen ja kristillisdemokraattien toive oli, että palveluverkkoasia olisi jätetty pöydälle.

– Uudelleenvalmistelua koskevat ehdot olivat sellaisia, että katsoimme, ettei ole taloudellisia realiteetteja lähteä niihin mukaan, varapuheenjohtaja Sari Niinistö (kok.) toteaa.

Lautakunta palaa palveluverkkoasiaan elokuussa.

– Talousarvion puitteissa asiaan väkisinkin palataan. Poliittista keskustelua käydään vielä tosi paljon, Niinistö ennakoi.

Lautakunta äänesti myös koululaisten kerhotoiminnasta. Lautakunta linjasi äänin 8–4, että huonokuntoisissa tiloissa toimivan Tanssimäen kerhon toiminta jatkuu Mukkulassa korvaavissa tiloissa tai yhteistyössä kolmannen sektorin kanssa. Launeen perhepuiston, Loviisanpässin ja Hirsimetsän kerhot jatkuvat nykyisissä tiloissa ja Jalkarannan kerho monitoimitalo Jalon yhteydessä. Niinistö ja esittelijä Lassi Kilponen jättivät kerhopäätöksestä eriävän mielipiteen.

Suunnitelmasta 30 lausuntoa

Lasten ja nuorten palveluverkosta on keskusteltu esimerkiksi eri puolilla kaupunkia järjestetyissä asukasilloissa. Suunnitelmasta on annettu yhteensä 30 lausuntoa, joista monissa kannetaan huolta esitetyistä muutoksista.

Erityisesti vastustetaan Kunnaksen koulun lakkauttamista ja Metsäkankaan toimipisteen siirtämistä Kärpäsen koulun yhteyteen. Metsäkankaan päiväkodin henkilökunta huomauttaa, että rakennus on remontoitu noin 15 vuoden käyttöä ajatellen.

Kaupungin kerhot vastustavat toimintansa vähittäistä alasajoa ja lopettamista. Kerhot toteavat lausunnossaan, että 132 lapsen sijoittamisesta kokopäivähoitoon tulee kaupungille säästöjen sijaan enemmän kuluja.

Palveluverkkoesitykseen sisältyy isoja 2020-luvulla toteutettavia investointeja. Nastolan Kukkasen ja kirkonkylän koulut on tarkoitus yhdistää noin 800 oppilaan kouluksi jomman kumman tontille. Harjun koululle rakennettaisiin uudet tilat Ursan kentälle. Mukkulaan puolestaan valmistuisi vuoden 2027 tienoilla uusi monitoimitalo.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi