Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahden Talot pienentää asumisen päästöjä ympäristökisassa - "Alku on ollut rohkaiseva"

Kun ei lotraa veden kanssa, vähenevät myös lämpimän veden käyttö ja sitä kautta hiilidioksidipäästöt. Kuva: Armi Salonen

Lahden Taloissa on onnistuttu vähentämään asumisen aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä. Niitä tarkkaillaan kolmivuotisessa MiniMoi!-kilpailussa, jonka ensimmäinen vuosi on nyt takana.

Kilpailussa keskitytään asioihin, joihin asukas voi itse vaikuttaa. Kisassa seurataan lämmityksen, lämpimän käyttöveden ja sähkön vaatimaa energiaa sekä jätehuoltoa. Tavoitteena on saada pysyvä muutos kulutus- ja käyttötottumuksiin.

– Suurin osa hiilidioksidipäästöistä tulee asuntojen lämmityksestä. Mahdollista ylilämpöä kannattaa leikata säätämällä lämpöpattereiden termostaattiasetuksia pienemmälle, ei tuulettamalla. Toinen keino on huomioida veden käyttöä, jolloin tulee vähentäneeksi myös lämmintä käyttövettä, kertoo isännöintipäällikkö Matti Koskinen.

Vuoden aikana Lahden Talojen hiilidioksidipäästöt pienentyivät 625 tonnia eli 4,7 prosenttia edellisvuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Kisassa on mukana 96 kiinteistöä.

– Kilpailun alku on ollut rohkaiseva ja kertoo, että Lahden Talojen asukkaat pitävät ympäristöasioita yhä tärkeämpinä, Koskinen toteaa.

Aiempi Luukuta oikein -lajittelukilpailu päättyi toukokuussa. Sekajätteen määrä pieneni viikkotasolla 30 litrasta 23,6 litraan per asukas eli vähennystä tuli asukasta kohden litra päivässä.

Lue myös: Säästä energiaa kesälomalla: 6 vinkkiä pienempään sähkölaskuun
 
Nina Räty
nina.raty@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi