Aiheet
Päijät-Häme

Ely-keskus arvioi Päijät-Hämeen suojateitä – Katso kartasta, onko sinun lähelläsi vaarallinen ylityspaikka

Vaarallisten suojateiden poistamisesta päätetään vasta sitten, kun kaikki muut vaihtoehdot on käyty läpi. Kuva: Sami Kuusivirta

Lahden Kärpäsenmäen suojatiemerkintöjen jyrsiminen tuskin jää ainoaksi suojatien poistamiseksi Päijät-Hämeessä. Uudenmaan Ely-keskus selvitti vastuullaan olevien maakunnan suojateiden turvallisuutta laajasti ja löysi useita vaarallisia paikkoja.

Mikäli näiden suojateiden turvallisuutta ei voida parantaa, jää ainoaksi vaihtoehdoksi niiden poistaminen. Poistaminen on perusteltua myös, mikäli suojatie ei ole liikenneyhteyksien kannalta tärkeä.

Lue myös: Jorma Ratia: Autoilijat nöyristelevät pyöräilijöitä Lahdessa - molemmilla ryhmillä liikennesäännöt hakusessa
 

Ely-keskus arvioi suojateiden vaarallisuutta tutkimalla muun muassa liikennemääriä, koulujen läheisyyttä, suojateiden pituuksia ja valaistuksen puutteita. Vakavan onnettomuuden riskiä nostivat erityisesti korkeat ajonopeudet ja runsas raskas liikenne.

Vaarallisimmat suojatiet löytyivät taajamien laidoilta

Vaarallisimmat Ely-keskuksen vastuulla olevat suojatiet sijaitsevat liikenneturvallisuusvastaava Marko Kelkan mukaan yleensä taajamien laita-alueilla.

– Etenemme pikkuhiljaa. Katsomme aina ensin voidaanko suojatien turvallisuutta parantaa jotenkin, ennen kuin aletaan pohtia poistamista, Kelkka sanoo.

Vaarallisimmiksi todetuilla suojateillä tiet ovat yleensä suoria ja leveitä, mikä johtaa korkeisiin ajonopeuksiin. Liikenne on myös vilkasta.

Koulujen lähettyvillä sijaitsevat suojatiet ovat Kelkan mukaan jo muutettu turvallisiksi.

– Siellä nopeusrajoitukset on yleensä jo alhaiset, ja on rakennettu keskisaarekkeita ja hidasteita. Aina on tietysti parantamisen varaa.

Juha Kaita-aho
juha.kaita-aho@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Näitä luetaan nyt