Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Wauto hakee nuoret kauppojen tuulikaapeista Nastolassa

Nuorten liikkuva kohtaamispaikka aloittaa toimintansa Nastolassa.

Matti Jöeäär, Heta Rajantie, Niia Kettunen, vapaaehtoinen Jenna pohjola ja Veeti Holopainen pelaavat seiskaa Wauton sisätiloissa. Heta Rajatie, 12, on iloinen Walkers-autosta, koska Nastolan nuokku on kaukana hänen kodistaan. Kuva: Elena Liseytseva

Matkailuautosta nuorten kohtaamispaikaksi muutettu Walkers-auto eli Wauto ajeli Lahden Nastolassa ensimmäistä kertaa torstaina. Nastola on muodoltaan nauhamainen ja pitkät välimatkat asettavat nuorisotyölle haasteita. Yksi nuorisotila ei tavoita kaikkia alueen nuoria.

– Toivomme, että Wautolla pystyttäisi kohtaamaan myös ne nuoret, jotka eivät käy Nastolan nuorisotalolla, kertoo nuorisonohjaaja Terhi Hirvonen-Varjola Lahden nuorisopalveluista.

Torstaina Wauto pysähtyi Nastolan Kirkonkylän koululla. Paikalle oli saapunut reilu kymmenen nuorta. Tunnelma oli iloinen ja sekä nuoret että ohjaajat olivat odottavaisin mielin. 12-vuotiaat Heta Rajantie ja Niia Kettunen saapuivat paikalle tietämättä Wautosta. Yllätys oli iloinen, koska nuoret olivat lukeneet autosta nuorisotalon Instagramista. Rajantie asuu kaukana nuorisotalosta, joten lähemmäs kotia saapunut hengailupaikka oli hyvä asia.

– Tuntuu turvalliselta, kun voi tulla tänne pelailemaan korttia, Rajantie pohtii.

Wautolla on saavutettu hyviä tuloksia koko Suomessa. Auton etuna on, että se kulkee sinne, missä nuoret ovat.

– Olemme tyhjentäneet esimerkiksi kauppojen tuulikaappeja. Tarjoamme nuorille kohtaamisia keskenään ja aikuisten kanssa, Suomen Wauto-vastaava Minna Lahtela.

Walkersit ovat valtakunnallisen Aseman Lapset -yhdistyksen kouluttamia vapaaehtoisia tai nuoriso-ohjaajia, joiden tehtävä on tarjota nuorille matalan kynnyksen kohtaamisia. Lahtelan mukaan aikuiset ottavat nuorisotaloilla usein tilojen ylläpitäjän roolin. Pöytien pyyhkimisen sijaan Wautossa on tarkoitus kuulla nuorten asioita ja auttaa tarpeen mukaan.

Nastolan Kirkonkylän koulun pihaan on kokoontunut reilu kymmenen eri-ikäistä nuorta. Mukana hengailemassa on Nastolan nuokun nuoriso-ohjaajia ja vapaaehtoisia. Viileä kesäilta on mukavaa viettää musiikin soidessa ja mölkkyä pelatessa. Kuva: Elena Liseytseva

Wautossa ei tarvitse tehdä mitään

Auttajan rooli korostuu, kun Wauto päräyttää tapahtumiin. Lahdessa Wauto menee esimerkiksi Summer Up -festivaalin liepeille kohtaamaan festarikävijöitä.

– Menemme festareiden ulkopuolelle, koska siellä ovat yleensä ne nuoret, jotka kaipaavat kohtaamista, Lahtela kertoo.

Toiminnan ideana on, että kuka tahansa nuori voi tulla hengailemaan ja juttelemaan. Myös päihtyneet nuoret kohdataan ja ohjataan tarpeen mukaan avun piiriin. Lahtelan mukaan nuorten alkoholinkäyttö on vähentynyt, mikä näkyy myös Walkers-työssä. Sen sijaan kannabiksen käyttö on yleistynyt.

Kohtaamisilla voidaan ohjata nuoria oikeaan suuntaan ja pois päihteiden parista. Toiminnan tarkoitus ei kuitenkaan ole patistaa nuoria tekemään jotain. Wautoon mahtuu kerrallaan noin kymmenen hengailijaa. Lisäksi ulos pystytetään tarvittaessa markiisi ja istumapaikkoja. Wautot tavoittavat koko maassa päivittäin noin 40 nuorta, mikä on Lahtelan mukaan hyvä tulos.

Nastolan nuorisotalon ohjaaja Jari Lepistö (oik.) kuuli jo aikaisemmin keväällä nuorten puhuvan Wautosta. Liikkuva kohtaamispaikka muuttaa myös nuoriso-ohjaajien työympäristöä. Lepistö on asettanut kesän Wautoilulle korkeat odotukset, koska muissa kaupungeissa kokemukset ovat olleet positiivisia. Mölkkyä pelaavat Emil Lehtinen (vas.), nuoriso-ohjaaja Nicolas Jaakola ja Herki Erimäe. Kuva: Elena Liseytseva

Teknologia on muuttanut kokoontumiskulttuuria

Kiinteille nuorisotaloille on oma tarpeensa, eikä Wautolla pyritä korvaamaan perinteistä nuorisotyötä. Nykyään nuorten vapaa-ajan palveluita käyttää vain murto-osa nuorista.

Teknologian kehittyminen on muuttanut kokoontumiskulttuuria, jota sosiaalinen media on vahvistanut entisestään. Kohtaamisten sopiminen on helppoa sosiaalisessa mediassa. Vielä 1990-luvulla nuorten Whatsapp-ryhmät olivat kaduilla ja tapaamiset piti sopia nuorisotaloille. Wauto palvelee nuoria, kun hengailijat ovat hajaantuneet eri paikkoihin.

Aseman lasten tekemässä kartoituskyselyssä selvisi, että nuoret kokevat nuorisotalot usein tietyn porukan paikaksi. Porukat ovat esimerkiksi läheisen koulun nuoria. Tällöin muualta tulevat saattavat tuntea olonsa ulkopuoliseksi.

Minna Lahtelan mukaan nuorilta saatu palaute on ollut hätkähdyttävää.

– Tavallisesti nuorisotoiminnassa nuoret kokeilevat ohjaajien rajoja, mutta Wauto on synnyttänyt uudenlaista vuorovaikutusta. Nuorten luottamuksen savuttaa nopeasti ja he ovat valmiita keskustelemaan aikuisten kanssa syvällisistäkin asioista.

Wauto aloitti toimintansa vuonna 2017. Kaksi ensimmäistä autoa on rahoitettu opetus- ja kulttuuriministeriön pussista. Kolmas kulkupeli hankittiin Suomen Lions-liiton Punainen Sulka -keräyksen tuotoilla. Myös neljäs auto on jo rakenteilla.

– Tällaiselle nuorisotyölle on enemmän tarvetta kuin osasimme odottaa, Lahtela kertoo.

Emil Lehtinen tuli koulun pihaan varta vasten Wautoa odottamaan. Ilta on mukava viettää mölkkyä pelaillessa. Kuva: Elena Liseytseva

Soita tai snappaa Wautolle

Wauton tavoittaa sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi Snapchatissa Wautoa voi toivoa sinne missä parhaillaan hengailee. Nastolan nuorisotila on Snapchatissä ja Instagramissa nimimerkillä nastolannuokku. Nastolalaiset vanhemmat ovat toivoneet nuorisotyöntekijöitä käymään Kirkonkylän koululle, josta on tullut suosittu nuorten kohtaamispaikka. Nyt koululle saadaan aikuisia, jotka ovat läsnä ja auttavat tai puuttuvat tarvittaessa. Ainakin aluksi Wauto pysähtyy Erstan Salella, Kirkonkylän koululla ja Rakokivessä.

Helmi Hämäläinen
helmi.hamalainen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi