Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Uuden maakuntajohtajan etsintä vielä aloittamatta – "Sote- ja maakuntaseikkailu ei edesauta tai helpota tätä pohdintaa"

Heinolan kaupunginjohtajaksi ryhtyvä Jari Parkkonen jättää aukon, jonka paikkaamistavasta ei ole vielä käsitystä. Aluksi Parkkosen pestiä hoidettaneen sijaisjärjestelyin, sanoo Päijät-Hämeen maakuntahallituksen puheenjohtaja Mika Kari (sd.).

Päijät-Hämeen maakuntajohtaja Jari Parkkonen valittiin helmikuussa Heinolan kaupunginjohtajaksi. Uudessa pestissään hän aloittaa elokuun lopussa. Uuden maakuntajohtajan etsintää ei ole vielä aloitettu. Kuva: Aku Isotalo

Päijät-Hämeen maakuntajohtajan pestin jättävä Jari Parkkonen sanoo, ettei ole puuttunut seuraajansa valintaan tai koko prosessiin millään tavoin.

– Olen pitänyt itseni tarkoituksella ulkokehällä tässä asiassa. Poliitikot osaavat varmaankin vastata näihin kysymyksiin.

Heinolan kaupunginjohtajaksi keväällä valittu Parkkonen aloittaa uudessa tehtävässään elokuun lopulla.

Virallisesti Parkkonen antaa irtisanoutumisilmoituksen maanantaina. Parkkosen irtisanoutumista ja maakuntaliiton johtajakuvioita käsitellään hallituksen kokouksessa maanantaina.

Pätevät hakijat karttavat väliaikaisia ja kevyemmällä painolla olevia työtehtäviä. Päijät-Hämeen maakuntahallituksen puheenjohtaja Mika Kari (sd.)

Maakuntahallituksen puheenjohtajan Mika Karin (sd.) mukaan on todennäköistä, ettei Parkkosen paikkaa täytetä pysyvämmällä ratkaisulla heti. Sijaisuudet on mahdollista järjestää maakuntaliiton sisäisesti, kunnes "valtakunnan tason kuvio selkiytyy", Kari toteaa.

Maakuntajohtajan viran täyttämisprosessi olisi voinut olla huomattavasti yksinkertaisempi, jos Juha Sipilän (kesk.) hallituksen sote- ja maakuntauudistuksen palikat olisivat paikoillaan.

– Alun perin oli se käsitys, että meillä on jo tässä vaiheessa joku ymmärrys siitä, millaiseen maakuntaan johtajaa etsitään. Minkäänlaista selvyyttä tähän asiaan ei ole kuitenkaan tullut.

Kari huomauttaa, että lähtökohtaisesti Parkkosen tilalle valittavan henkilön tehtävä on saatella nykyisen maakuntahallinto loppuun, vuoden 2020 alkuun mennessä.

– Tai toisin päin ajateltuna nykyisen tehtävän hoitaminen, jos sote- ja maakuntauudistusta ei tule.

Kari huomauttaa, että johtajakysymykseen on kolmaskin tulokulma. Hänen mielestään on pohdittava, tulisiko uuden maakuntajohtajan olla sekä nykyisen järjestelmän lopettaja että mahdollisen uuden järjestelmän operatiivinen vetäjä.

– Se on laajemman poliittisen keskustelun paikka.

Kari kuitenkin korostaa, että ennen kuin Parkkosen tyhjäksi jättämä paikka pannaan hakuun, on maakuntapoliitikoilla oltava käsitys siitä, millaiseen tehtävään johtajaa haetaan.

– Maan hallituksen sote- ja maakuntaseikkailu ei edesauta tai helpota tätä pohdintaa.

Karin mukaan päteviä hakijoita ei todennäköisesti jonoksi asti ilmaannu, jos tarjolla on vain nykyisen hallinnon alasajajan tehtävä.

– Pätevät hakijat karttavat väliaikaisia ja kevyemmällä painolla olevia työtehtäviä.

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi