Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Heinola tähtää yli neljän miljoonan euron vuosisäästöihin

Kaupunki aikoo ajaa Kanervalan alas ja etsiä lintutarhalle ulkopuolisen toimijan.

Linnutkin ovat mukana säästölistalla. Kaupunki haluaa irti lintutarhan toiminnasta. Kuva: Armi Salonen

Heinolan kaupunki suunnittelee talouden tasapainottamisohjelmaa, joka tuottaisi yli neljän miljoonan euron pysyvät vuotuiset säästöt.

Noin 1,5 miljoonaa euroa kertyisi kaikille toimialoille yhteisistä toimenpiteistä. Elinvoimatoimen ja teknisen toimen osuus säästöistä olisi noin 0,7 miljoonaa, sote-toimen 0,4 miljoonaa, hyvinvointitoimen ja yhteisten palvelujen 0.3 miljoonaa ja lupa- ja valvontatoimen vajaat 0,1 miljoonaa euroa.

Kaupungin henkilöstöä nelivuotinen ohjelma vähentäisi 27–46 henkilötyövuodella pääasiassa eläköitymisten ja määräaikaisten työsuhteiden vähentämisen kautta.

Tavoitteena on ollut, ettei taloutta korjattaisi keinoin, jotka kovin ratkaisevasti leikkaisivat kaupungin asukkaiden palvelutasoa.

Ohjausryhmän yksimielinen esitys talousohjelmaksi julkistettiin keskiviikkona. Ohjelman laatimisessa on avustanut konsulttiyhtiö Perlacon.

Heinolan kaupunginhallitus käsittelee ohjelmaa ensi maanantaina, valtuusto seuraavana maanantaina.

Valtuuston päätös on vain periaatelinjaus, jonka toteutuksesta päättävät alemmat toimielimet ja viranhaltijat kaupungin talousarviota valmistellessaan ja täytäntöön pannessaan.

Ohjelman vaatimat toimenpiteet on tarkoitus sisällyttää kaupungin vuoden 2018 talousarvioon ja vuosien 2019–2022 taloussuunnitelmaan.

Peliitoilta leikataan

Talousohjelma sisältää monia hyvin erilaisia ja -kokoisia keinoja vähentää kaupungin menoja tai lisätä tuloja.

Esimerkiksi määräaikaisia työsuhteita ja lyhyitä sijaisuuksia vähentämällä on tarkoitus saavuttaa yli 0,4 miljoonan euron säästöt. Toista ääripäätä edustaa jääkiekon Mestiksessä pelaavan Heinolan Peliittojen tuen leikkaus 5 000 eurolla.

Hyvin suuri osa esitetyistä toimenpiteistä koskee toiminnan sisäistä järkeistämistä ja uudelleen järjestelyä, jossa pienistä puroista pitäisi kertyä isot säästöt: asiakaspalvelun keskittäminen, käteiskassojen poistaminen, painatusten vähentäminen, postin käsittelyn tehostaminen...

Joukkoon mahtuu kuitenkin isompiakin järjestelyjä, kuten taloushallinnon keskittäminen, asianhallinnan ja toimistopalvelujen yhdistäminen, tietohallintopalveluiden uudelleen organisointi sekä reskontrien, kirjanpidon ja palkanlaskennan ulkoistaminen. Näiden yhteinen säästö olisi yli 350 000 euroa.

Lue myös: Heinolan lintutarhan uusi vesilintutalo odottaa vielä ulkopuolista rahoitusta
 

Lintutarha listalla

Lintutarhaa pyörittämään on tarkoitus etsiä ulkopuolinen toimija, mikä säästäisi 250 000 euroa. Ulkoistamassa ollaan myös venepaikkojen ja viljelypalstojen hoitoa sekä osin katujen kunnossapitoa ja puhtaus- ja ruokapalveluja.

Sosiaali- ja terveystoimen suurin säästökohde on Kanervalan palvelukeskuksen alasajo, josta on kaupungin talousarvion valmistelussa taitettu peistä jo monta vuotta. Sen säästöksi lasketaan 300 000 euroa.

Jäähallin kausi voi lyhetä kuukaudella, kaupungin järjestämät tapahtumat vähentyä, ja liikuntapaikkojen hoito siirtyä osin urheiluseuroille. Liikuntapaikkamaksut nousevat, samoin rakennusvalvonnan taksat.

Veroprosentti pysyisi ennallaan

Ohjelman pitäisi riittää siihen, ettei Heinolan tarvitse nostaa tuloveroaan nykyisestä 20,5 prosentista. Sote- ja maakuntauudistuksen jälkeen vuonna 2020 veroprosentti olisi laskennallisesti 8,79.

Heinolan taseeseen ehtii ennusteen mukaan kertyä lähes 26 miljoonan euron kumulatiivinen ylijäämä ennen kuin kaupungin käyttötalous painuu yhä pahemmin miinukselle alkaen vuodesta 2023.

Suuret kouluinvestoinnit nostavat Heinolan lainakannan nykyisestä vajaasta 80 miljoonasta lähes 110 miljoonaan euroon vuonna 2020. Siitä alkaa velkojen hidas lyhentäminen, jonka aikana investoinnit pysyvät matalalla.

Tasapainottamisohjelma

Heinola löysi monta keinoa säästää

Kaupungin säästölista on pitkä. Kahdeksan suurinta yksittäistä säästökohdetta ovat työmarkkinatuen kuntaosuuden vähentäminen (käytännössä tehokkaampi työllistäminen), 400 000 euroa, määräaikaisten työsuhteiden vähentäminen, 330 000 euroa, Kanervalan alasajo, 300 000 euroa, puhtaus- ja ruokapalvelujen osittain ulkoistaminen 290 000 euroa, hyvinvoinnin ennaltaehkäisevän työn kehittäminen, 280 000 euroa, lintutarhan toiminnan luovuttaminen ulkopuoliselle toimijalle, 250 000 euroa, tarpeettomista kiinteistöistä ja parakeista luopuminen, 225 000 euroa, ja tarvikeostojen vähentäminen, 220 000 euroa.

Kolme pienintä menojen juustohöyläyksen kohdetta ovat Heinolan Peliittojen tuen pienentäminen, 5 000 euroa, ei-lakisääteisten tehtävien kuten venepaikkojen ja viljelypalstojen hoidon ulkoistus, 6 000 euroa, ja sähköisten työvälineiden täysimääräinen hyödyntäminen lupa- ja valvontatoimessa, 6 000 euroa.

Ari Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi