Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Tipala porhalsi lukiovertailun kärkikahinoihin – "Tämä alkaa tuntua jo normilta"

Tiirismaan lukion rehtori Leena Akola pitää lukion kohtuullista kokoa tärkeänä opiskelijoiden menestykselle.

Oman opinahjon hyvä menestys kansallisessa lukiovertailussa kirvoitti iloisia tuuletuksia Lahden Sibeliustalolla perjantaina. Kuva: Helmi Hämäläinen

Lahden Tiirismaan lukio on sijoittunut Suomen tietotoimiston (STT) tekemässä lukiovertailussa isoista lukioista toiseksi ja koko Suomen seitsemänneksi. Aikaisempina vuosina sijoitus on ollut 17. ja 18.

Vertailussa tarkasteltiin sitä, missä lukiossa oppilaat ovat kehittyneet parhaimmin sisäänpääsynumeroiden ja ylioppilaskirjoitusten välissä.

Tiirismaan lukio on kuuluisa Tipalan hengestä. Lukion motto "Älä tyydy vähään", on ollut sopiva kannustin opiskelijoille.

– Tipalan henki tuntuu jo vähän kliseeltä, mutta se on kyllä totta. Lukiomme on tiivis yhteisö, jossa lähes kaikki tuntevat toisensa ja saavat ilmaista itseään vapaasti, kertoo Tiirismaalta valmistuva Alisa Isojunno.

Tiirismaan lukion rehtori Leena Akola pitää hyvää sijoitusta tärkeänä saavutuksena, joka on opiskelijoiden ja opettajien ansiota.

– Menestys alkaa tuntua jo normilta. Tämän vuoden suoritus on paras koskaan, Akola iloitsee.

Tiirismaan lukiosta valmistuville Juuso Koholle, Alex Heinoselle, Lassi Laheniukselle ja Topi Juholalle Tipalan hieno menestys oli iloinen yllätys. Kuva: Helmi Hämäläinen

Akolan mukaan on ensiarvoisen tärkeää, että opettajat tuntevat opiskelijat. Motivoitunut ilmapiiri syntyy, kun oppilaista voidaan pitää huolta yksilöllisesti.

Tiirismaan 400 opiskelijan lukio on perustettu vuonna 1908. Opettajia on yhteensä 29. Suunnitelmien mukaan lukio yhdistyy yhdeksi suurlukioksi Kannaksen lukion kanssa. Uusimman valmistumisarvion mukaan yhteiset tilat aukeavat vuonna 2022.

Lue myös: Viisi poimintaa valmistuvista, säästä, bilepaikoista ja alkoholista sekä poliisin ja Armi Toivasen vinkit
 

Opettajien ja opiskelijoiden suhteella on väliä

Rehtori Leena Akola pitää kohtuullista opiskelijamäärää edellytyksenä tukemiselle.

– Opettajat eivät voi tuntea kaikkia oppilaitaan, jos lukiossa opiskelee 1400 nuorta, Akola pohtii.

Lukiovertailussa Tiirismaan ohittaneista kouluista valmistuu vähemmän opiskelijoita kuin Tiirismaalta. Pienet lukiot vääristävät koko maan vertailutulosta. Esimerkiksi ensimmäiseksi sijoittuneesta Savukosken lukiosta kirjoitti tänä vuonna vain kaksi ylioppilasta.

STT:n vertailussa ei huomioida pienten lukioiden tulosten vuosittaista vaihtelua. Kun valmistuvaa massaa on vähän, vaihtelukin kasvaa merkittävästi.

Toiseksi koko Suomen vertailussa sijoittui 0,01 pisteen erolla Etelä-Tapiolan lukio. Espoossa sijaitsevasta lukiosta kirjoitti 117 opiskelijaa, kun Tiirismaalta kirjoitti 98.

Isojen lukioiden vertailussa ison rajana on vähintään 51 kirjoittanutta. Siinä sarjassa Tiirismaan ohitti vain Turun Katedralskolan, jossa kirjoittaneita oli 86.

Helsingin Sanomat uutisoi 16.5. lukiovertailuista. Tutkijoiden mukaan peruskoulun päättöarviointi on Suomessa sattumanvaraista ja koulukohtaista.

STT:n vertailussa tarkastellaan kehitystä peruskoulun päättötodistuksen ja yo-todistuksen välillä. Tulosta ei siis voida pitää yksiselitteisenä totuutena lukioiden paremmuudesta.

Tiirismaan lukion opiskelijat kokoontuivat ylioppilasjuhlan harjoituksiin Lahden Sibeliustalolle perjantaina. Tunnelma oli iloisen odottavainen. Kuva: Helmi Hämäläinen

Korjattu 4.6. kello 15:54: Jutussa kerrottiin aiemmin Tiirismaan lukion moton olleen "Älä tyydy hyvään". Korjattu muotoon "Älä tyydy vähään". Jutussa myös kerrottiin virheellisesti lukiossa olevan noin 80 opettajaa. Korjattu, että lukiossa on yhteensä 29 opettajaa.

Helmi Hämäläinen
helmi.hamalainen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi