Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Talonmies, jolla on puhelimessaan 5 000 numeroa – Lahden tori-isäntä valikoi kauppiaat, siivoaa vessoja ja etsii kadonneet kävelykepit

Timo Arasola on mies, jota kaikki morjenstavat. Hän on mies, jonka puhelimesta löytyy numero, oli hätätilanne mikä vain. Joidenkin numeroiden kohdalta puuttuu nimi, lukee vain "sähköä" tai "olutta".

Lahden tori-isäntä Timo Arasola sanoo, että hänen työssään pärjää parhaiten, kun käyttää harkiten jämäkkää puhetta. "Tiukkapipoiselle tämä homma ei sovi". Kuva: Janne Ranne

Eihän se yllätä, että mies, jolla on puhelimensa muistissa 5 000 puhelinnumeroa, seisoo nytkin juttelemassa jonkun kanssa Lahden torilla. Tori-isäntä Timo Arasola on helppo tunnistaa jo kaukaa oranssista asustaan. Shortsien taskussa ovat viiltosuojahanskat ja jalassa suomalaisten suosikkijalkineet, crocksit. Arasola, perheen ja tuttujen kesken Ara, on viettänyt aamun siivoamalla torin yleisövessoja kolme tuntia. Siisteys on Arasolalle tärkeää, sillä se tekee torista viihtyisän ja pitää loitolla niin lokit kuin rotat.

Arasola on ollut tori-isäntänä ja yrittäjänä kolme vuotta. Siinä ajassa hän on tehnyt torista paikan, jossa on erilaisia tapahtumia lähes kerran viikossa, jossa viinamäen miehet ja naiset eivät enää juuri kallistele, ja jossa kahvilanpitäjät viihtyvät. Hän on mies, jota kaikki morjenstavat. Ja jolla lukee puhelimessa joidenkin numeroiden kohdalla vain "Sähköä", "Olutta" tai "Hoitaa".

– Minulla on puhelimessa numero kaikenlaisia hätätilanteita varten. Jos sähköä ei tule, jos olut loppuu kesken tai jos joku tarvitsee esiintymislavan. Hoitaa-kohdasta löytyy mies, joka hoitaa kaikki ne ongelmat, joita minä en pysty hoitamaan. En edes tiedä hänen nimeään, mutta jos näemme toisemme, saatamme turista ummet ja lammet monenlaisista asioista, Arasola kertoo.

Ja jos me muut tarvitsemme vastauksia koskien toria, me soitamme Arasolalle.

– Minulta kysytään esimerkiksi kadonneiden kävelykeppien kohtaloa.

Torille on tervetullut melkein kuka vain, kunhan lupa-asiat ovat kunnossa

Palkkatöistä yrittäjäksi siirtynyt Arasola yllättyi työn määrästä, joka Torisola-yrityksen pyörittäminen vaatii. Kun monet vasta venyttelevät jäseniään sängyssään silmät unenpöppörössä, Arasola on jo pyöräillyt torille katsomaan, että kaikki on varmasti kunnossa.

– En pysty lomailemaan Lahdessa. Ei siitä tule mitään. Minulla on pakottava tarve tulla tänne sunnuntaiaamuisinkin, katsomaan edes vessojen kunto, ja vaimo ei aina oikein tykkää.

Lue myös: Taidelauantain illallinen laittoi tori-isännälle palan kurkkuun: "Kyllä me lahtelaiset vain olemme aika hyvää porukkaa"
 

Arasola vuokraa torin myyntipaikat kauppiaille ja tapahtumiin, mutta kaikilta hän ei ota hintaa. Kaupallisista tapahtumista ja isoilta brändeiltä hän ottaa hinnan, joka on sellainen, että hän pystyy tarvittaessa tekemään hyväntekeväisyyttä.

Arasola toivottaa kaiken laillisen toiminnan tervetulleeksi torille, ovatpa siellä osoittaneet mieltään yhtä aikaa niin maahanmuuton vastustajat kuin kannattajat.

– Minusta torilla on nyt aika sopivasti erilaisia tapahtumia. Jos niitä on liikaa, eivät ihmiset jaksa tulla.

Tori-isäntä Timo Arasola flossaamassa lasten kanssa kävelykatuviikonloppuna Lahdessa. Oranssiin tapansa mukaan pukeutunut Arasola väitti ennen flossausta, ettei osaa tanssia, mutta hän taisi olla liian vaatimaton. Kuva: Saara Larkio

Monta hyvää ideaa on jäänyt toteutumatta siksi, että suomalainen lupapolitiikka on nostanut kustannusarviota liian suureksi. Esimerkiksi niin yksinkertainen asia kuin hot dog -kärry pitää luvittaa liikkuvaksi elintarvikehuoneistoksi. Kaikki eivät jaksa rumbaan lähteä.

– Suomi on hyvä maa asua. Meillä valvotaan elintarvikepuolta hyvin tarkasti, niin kuin minusta on viisastakin, ja säännöt ovat kaikille yhtä tiukat. Siinä mielessä se on tasapuolista. En voi päästää torille ketään, jolla ei ole lupa-asiat kunnossa.

Vaikka alkanut kesä on hellinyt Lahteakin uskomattomalla lämpöaallolla, Arasola ei ole unohtanut viime kesän viileyttä ja sadetta.

– Suomen kesäsesonki on lyhyt. Kaikki eivät pysty tekemään investointeja, kun surkea sää saattaa leikata viivan alle jäävää lukua ennalta arvaamatta.

Torikauppiaiden keski-ikä 58 vuotta, myyntiautoista tapa jatkaa toimintaa

Tori sellaisena kuin olemme sen tottuneet kokemaan, on muutoksessa. Lahdessa oli aikoja, jolloin tunku torille oli niin kova, että myyntipaikat jouduttiin arpomaan tai niitä jopa huutokaupattiin isoillakin summilla. Arpajaisia tai huutokauppoja ei ole enää tarvinnut järjestää.

Arasola sanoo, ettei vanhenevien torikauppiaiden työlle ole välttämättä jatkajaa. Iäkkäillä kauppiailla ei joko ole lapsia tai heidän lapsiaan ei kiinnosta. Hän kertoo lukeneensa lehdestä, että torikauppiaiden keski-ikä on nykyään 58 vuotta.

Timo Arasola on kesäisin tuttu näky Lahden torilla oransseine vaatteineen ja polkupyörineen. Talvella yrittäjä siirtyy paiskimaan töitä ravintolamaailmaan. Kuva: Janne Ranne

Aikaisin herääminen, matkanteko, myyntipaikan pystytys, 12 tunnin myyntirupeama ja sen päälle leirin purku ja kotimatka – ei, se ei kaikille sovi. Arasola kertoo, että Lahden torilla on lyhyen ajan sisällä lopettanut kolme perunakauppiasta siksi, ettei jatkajaa löytynyt. Myös yksi kalakauppias käy enää markkinapäivisin, aiempi kolme kertaa viikossa -tahti tuotti liikaa tappiota. Kalaa eli kymppejä meni metrikaupalla roskiin päivän päätteeksi.

– Myyntiautot saattavat pelastaa torikaupan, jos nuoretkin innostuisivat niitä käyttämään. Kun myyntipaikan pystyttämiseen ja purkamiseen käytetty aika jää pois, säästää yrittäjä monta tuntia, Arasola sanoo.

Toistaiseksi Lahden torilla on vähänlaisesti nuoria yrittäjiä. Torikauppa Pupu on nuoren pariskunnan pitämä torikoju, joka myy lähellä tuotettua luomuruokaa ja tarjoaa istutusvinkkejä- ja apua asiakkaille.

– Jospa he innostaisivat muitakin mukaan, Arasola toivoo.

Jokin Kouvolassa ja Lahdessa ketuttaa, mutta poiskaan ei osata muuttaa

Tori-isännän tarvitsee olla sosiaalinen luonne, mutta toki Arasolalla on päiviä, jolloin hän ei jaksaisi puhua kenenkään kanssa. Silti on lähdettävä torille keräämään edes ne suurimmat roskat. Markkinapäivinä ei saa sairastaa tai olla lomalla, silloin herätään aamukahdelta ja mennään nukkumaan klo 19 aikaan.

– Mutta kyllä minä diggaan tästä vapaudesta. Nytkin voin istua hetkeksi alas penkille aurinkoon ilman, että kukaan hengittää niskaan.

Arasolan ei kuule moittivan Lahtea tai lahtelaisia. Torin vessojen roskikset käytetyillä neuloilla täyttävät huumeidenkäyttäjätkin ovat Arasolalle vain todellisuutta, jonka kanssa pitää elää.

Hän on keskustan kasvatti, ja "elää lahtelaisena" ilman sen kummempaa analyysiä. Pyynnöstä Arasola suostuu määrittelemään lahtelaisuuden näin: ollaan rouheita, muttei pahalla.

– Kouvolalaiset kaverini sanovat aina, että Kouvola on persereikä. Kysyn sitten, miksi ette muuta pois. No kun Kouvola on sopivan kokoinen ja siellä on tuttuja, he vastaavat. Lahti on kuitenkin kaupunki. Ei olla suurin kaupunki, mutta yhtä kaikki kaupunki. Ja täällä on paljon tuttuja.

Arasolan puhelin soi taas.

– Lupasin toimittaa teltan Pikku-Veskun rantaan. Siellä on joku tapahtuma, en yhtään tiedä mikä.

Sellainen Arasola on. Lahtelaisten talonmies, joka hyppää pyöränsä selkään ja rientää apuun. Ja morjenstaa takaisin.

Eläkkeelle jäänyt tori-isäntä Seppo Sintonen luovutti rahastuslaukun seuraajalleen Timo Arasolalle Lahden torilla huhtikuussa 2015. Kuva: Vesa Tapiola
Kuka?

Tori-isäntä Timo Arasola

Syntynyt vuonna 1963 Lahdessa. Asunut myös Turussa, Luumäellä ja Kouvolassa. Muutti Lahteen takaisin vuonna 1986.

Koulutukseltaan restonomi.

Naimisissa Salpauksen opetusalapäällikön Katja Arasolan kanssa. Edellisestä liitosta kaksi aikuista lasta.

Teki ennen nykyistä työtään pitkän uran ravintola-alalla. Oli myös rauhanturvaajana vuosina 1985–1986 Libanonissa, missä hän raivasi miinoja.

Myy talvisin kiekkokansalle juomaa Pelicansin ravintolassa.

Täydennä virkkeet

Tori-isäntä jatkaa ajatusta

Jos en olisi tori-isäntä, olisin tekemässä jotain toista asiakaspalveluduunia. Olen sosiaalinen eläin.

Kun en ole töissä, saatan piipahtaa Pikkuhanhessa Rautatienkadulla. Siellä käy sydämellistä porukkaa, ja kaikkia osapuolia kunnioittava keskustelu voi viritä vaikka musiikista.

Koska en voi lomailla Lahdessa matkustelen paljon. Se on kivaa. Olemme käyneet vaimon kanssa muun muassa Dudrovnikissa, Prahassa, Milanossa ja Tallinnassa.

Lempitapahtumani on aikaisin maanantaiaamuna, kun ei tapahdu mitään. Puhelin alkaa yleensä soimaan viimeistään aamukymmenen jälkeen.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Vietätkö aikaa tai teetkö ostoksia Lahden torilla?
Vietätkö aikaa tai teetkö ostoksia Lahden torilla?
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi