Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

"Innostava, verkostoitunut, kansainvälinen" – työryhmän mielestä haastattelut ja kokemus puoltavat Pekka Timosen valitsemista Lahden johtoon

Suomi 100 -juhlavuoden pääsihteeri Pekka Timonen on ykkösehdokas Lahden uudeksi kaupunginjohtajaksi.

Suomi 100 -juhlavuoden pääsihteeri Pekka Timonen on työskennellyt kunnallisissa, valtiollisissa ja yksityisen puolen johtotehtävissä. Kuva: Suomi 100 / Leena Koskela

Suomi 100 -juhlavuoden pääsihteeri Pekka Timonen nousi torstaina ykkösehdokkaaksi Lahden uudeksi kaupunginjohtajaksi, kun asiaa valmistellut valintaryhmä julkisti oman yksimielisen esityksensä.

– Timonen täyttää mielestämme parhaiten hakemuksen, haastatteluiden, ennakkotehtävän, koulutuksen ja kokemuksen perusteella tehdyn kokonaisarvioinnin mukaan kriteerit, jotka hakuilmoituksessa oli lueteltu, työryhmän puheenjohtaja Milla Bruneau (kok.) toteaa.

Kesäkuussa 52 vuotta täyttävä Timonen on työskennellyt useissa kulttuurialan ja yrityselämän johtotehtävissä. Hän toiminut aiemmin muun muassa viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtajana 2013–2014, Helsingin World Design Capital -hankkeen johtajana 2010–2012 ja Helsingin kulttuurijohtajana 2005–2012.

– Hän osoitti omaavansa strategisen näkemyksen Lahden kaupungin kehittämiseen, hyvät henkilöstöjohtamistaidot ja osaamista taloudesta. Hänellä oli myös erittäin hyvät kansainväliset verkostot, joita hän on käyttänyt paljon edellisissä tehtävissään, Bruneau sanoo.

Tämä on työryhmän esitys. Jokaisessa elimessä esitys voidaan haastaa, jos niin nähdään. Milla Bruneau (kok.)

"Toivon, että innostaa lahtelaisia"

Valintaryhmään kuuluvat valtuustoa johtavan Bruneaun ohella kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu (sd.) ja 2. varapuheenjohtaja Aleksi Mäntylä (vihr.) sekä kaupungin henkilöstöjohtaja Anne-Maj Salmi.

Komun mielestä Timosen vahvuus on, että hän innostaa ihmisiä.

– Toivon, että hän innostaa myös lahtelaisia ja saisi tarttumaan sitä myös kaupungin organisaatiossa. Hänellä on laaja näkemys ja vahvat verkostot. Siinä on paljon sellaista, missä hän pystyy tuomaan hyvää Lahteen.

Mäntylä korostaa Timosen kansainvälisten suhteiden merkitystä.

– Hänen edukseen nousivat etenkin innostuneisuus, verkostoituneisuus ja kansainvälisyys. Lahti pyrkii olemaan kansainvälisesti merkittävä kaupunki. Timosen verkostot tukevat tehtävää.

Lue myös: "Kasvu on Lahdelle iso kysymys" – ESS esittelee johtajahaun kärkinimet: Pekka Timonen heitti lapsena talviturkin usein Lahdessa
 

"Ratkaisu aika selkeästi"

Bruneaun mukaan valintaprosessissa ei ollut ennakkosuosikkia, vaan kisa haluttiin pitää avoimena.

– Meillä oli yhteinen sopimus, että hakijoita ei laiteta mihinkään järjestykseen, koska se voi rajoittaa asioita. Yhdessä teimme ratkaisun maanantaina aika selkeästi. Missään vaiheessa emme joutuneet äänestelemään.

Soveltuvuusarviointiin ylsivät Timosen ohella Kotkan kaupungin palvelujohtaja Jorma Haapanen ja Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva.

– Mietimme, mitä osaamista nykyisessä organisaatiossa on, ja mitä paikkaa uusi kaupunginjohtaja tulee täyttämään. Ajattelimme, mitä lisäarvoa valittava johtaja tuo kaupungin nykyisten asiantuntijoiden joukkoon. Siihen nähden Timonen mielestämme sopii parhaiten.

Virkaa tavoitteli 13 hakijaa, joista yhdeksän täytti kelpoisuusehdot. Hakijoiden joukossa olivat muiden muassa va. Lahden kaupunginjohtajana toimiva Mika Mäkinen, kaupunkikehitysjohtaja Olli Alho sekä osallisuus- ja hyvinvointipalveluiden johtaja Mikko Komulainen.

– Haluamme kiittää kaikkia hakijoita. Iloitsemme siitä, että kaupungin omasta organisaatiosta löytyi ehdokkaita tähän porukkaan, Bruneau sanoo.

Kaupunginjohtajasta kansliapäälliköksi

Timosen tähänastinen työura on näyttävä ja monivaiheinen. Lahdessa hän työskentelisi kaupunginjohtajana enintään vajaat kolme vuotta, sillä kesäkuun 2021 alussa virka muuttuu pormestarimalliin siirtymisen myötä kansliapäällikön tehtäväksi.

Mahtaako Timosella riittää kiinnostusta myös kansliapäällikön tehtävään?

– Kaikki hakijat ovat sanoneet, että kaupunginjohtajan ja kansliapäällikön tehtävä on se, johon he ovat tulossa. Aika näyttää. Jokainenhan meistä voi tehdä elämässään mitä ratkaisuita tahansa, Bruneau vastaa.

Bruneaun mukaan tulossa olevasta muutoksesta on puhuttu hakijoiden kanssa hyvin avoimesti.

– Nyt haemme kaupunginjohtajaa, joka tulee mukaan muutokseen ja näkee sen mahdollisuutena. Muokkaamme kaupungin sellaiseksi, että pormestarimalliin lähdetään entistä vahvempana.

Valtuutetut tapaavat kärkihakijat

Kolme kärkiehdokasta esittäytyvät valtuustoryhmille kahteen otteeseen. Ensimmäinen tapaaminen järjestettiin keskiviikkona 30. toukokuuta ja toinen on vuorossa 6. kesäkuuta.

Bruneaun mukaan valtuutetut eivät saaneet etukäteen tietoa valintaryhmän esityksestä.

– Työryhmä on tehnyt itsenäisesti työtä ja asiantuntijoita kuunnellen. Valtuutetut pääsevät tutustumaan hakijoihin. Tapaamiset on aikataulutettu kahdelle päivälle, että kaikki ehtivät. Keskiviikkona oli paikalla lähes kaikkien ryhmien edustajia.

Kaupunginhallitus käsittelee johtajavalintaa 4. kesäkuuta. Päätöksen valinnasta tekee 11. kesäkuuta kokoontuva valtuusto.

– Tämä on työryhmän esitys. Jokaisessa elimessä esitys voidaan haastaa, jos niin nähdään.

Radio Voiman podcastista voit kuunnella, miten Pekka Timonen kommentoi Lahden ympärillä vellonutta huumekeskustelua ja mitä hän ajattelee siitä, että kaupunginjohtajan virka muuttuu kansliapäällikön viraksi, kun Lahti siirtyy pormestarimalliin.

Johtajaehdokas

Pekka Timonen

Kesäkuussa 52 vuotta täyttävä Timonen on toimii Suomi 100 -juhlavuoden pääsihteerinä.

Hän on aiemmin toiminut useissa kulttuurialan ja yrityselämän johtotehtävissä kuten viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtajana 2013–2014, Helsingin World Design Capital -hankkeen johtajana 2010–2012, Helsingin kulttuurijohtajana 2005–2012, FinnAgora-instituutin johtajana Budapestissa 2003–2005 ja Kaapelitehtaan toimitusjohtajana 2001–2003. Työuransa alkuvaiheessa vuosina 1987-1995 hän työskenteli sanomalehti Kalevan toimittajana.

Oululaislähtöinen Timonen on koulutukseltaan filosofian maisteri (pääaine yleinen historia).

Timonen asuu Helsingissä. Hän on naimisissa. Uusperheessä on kolme tytärtä.

Timonen harrastaa tennistä, koripalloa ja lukemista. Hän kertoo myös olevansa hyvän ruoan ja juoman ystävä.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi