Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Päijät-Häme

Lahti ostaa Telialta tietoja ihmisten liikkumisesta

Missä älypuhelin, siellä markkinat. Teleoperaattori Telia myy tietoja ihmismassojen liikkeistä Lahden kaupungille. Kuva: Juha Peurala

Lahden kaupunki ostaa teleyhtiö Telialta tietoja ihmisjoukkojen liikkumisesta. Tietoja käytetään joukkoliikenteen runkolinjaston suunnitteluun.

Runkolinjastoa varten on kerätty tietoa toistaiseksi muun muassa Waltti-lippujen maksujärjestelmästä, paikkatietoaineistoista sekä asukaskyselystä ja -tilaisuuksista. Näiden lähteiden tiedot kattavat pääosin nykyisiä joukkoliikenteen käyttäjiä. Liikennesuunnittelussa on tarvetta hyödyntää massadataa, joka kuvaisi paremmin seudulla liikkumista.

Telian tarjoama ja analysoima data perustuu yhtiön matkapuhelinverkoista saatuihin anonymisoituihin ja aggregoituihin välitystietoihin. Aggregoinnilla tarkoitetaan pienemmille havaintoyksiköille laskettujen tunnuslukujen yhdistämistä tai summaamista laajempien havaintoyksiköiden tasolle.

Matka-analyysi toteutetaan niin sanotun lähtöpiste-määränpäämatriisin avulla. Sen avulla tuotetaan tietoa, mistä ihmisjoukot tulevat, minne ne menevät ja kuinka ne ovat liikkuneet näiden pisteiden välillä. Crowd Insights -palvelun hinta ilman arvonlisäveroa on 35 000 euroa.

Lahden kaupungin tavoitteena on matkustajamääriä kasvattamalla ja kustannustehokkuutta parantamalla pienentää joukkoliikenteelle osoitettua tukea. Vuosien 2018–2022 aikana toteutettavalle hankkeelle on varattu kokonaisuudessaan 100 000 euroa.

Markus Luukkonen
markus.luukkonen@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi